Как да си направим филе Елена?

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Безсъмнение филе „Елена“ може да бъде определено за „перлата“ на мезетата. Неговият специфичен вкус може да бъде създаден само в Еленския балкан. Благодарение на нетрадиционния микроклимат в района, мезето се различава от останалите продукти, които се произвеждат по същата технология.

Най – вкусно е домашно приготвеното филе. Всеки еленчанин има своя рецепта за приготвяне. Някои предпочитат повече подправки, а други по – малко.

Тайната за сочно свинско месо на фурна най-сетне е разкритаМесото е неизменна част от трапезата на повечето хора. Без значение с или без повод всички го обичам…Jan 23 2021vijti.com

Както еленския бут, така и филето е характерен местен деликатес, който може да бъде опитан във всяка къща или заведение в града и околността. Местните наричат деликатеса „рибица“.

След като се заколи прасето, от него се отделя филето, което се оформя добре в краищата. След това трябва да се постави в постава, където също стоят бутовете и сланината. Осолява се. Солта е обикновена, каменна, като трябва да покрива добре месото. В зависимост от технологията и големината на рибиците, те могат да престоят в постава денонощие до седем дни.  По принцип контрафилето се държи по – дълго от бонфилето поради големината.

След като се извади, филето трябва да се измие много добре от солта. Ако се съмнявате, че сте оставили месото по – дълго в постава, може да отрежете малко парченце и да опитате вкуса, като преди това сте го запекли малко, за да не е сурово. Ако сте го пресолили може да го оставите да кисне във вода, за да се отдели излишната сол.

След това рибицата трябва да се измие хубаво с чиста вода и да се отстранят ципи или други излишни неща по нея. Месото трябва да се овкуси, още докато е мокро, за да полепнат добре подправките. Могат да се използват различни видове овкусители, като традиционните са черен пипер и чубрица. Освен тях се слагат още червен пипер и чесън.

Овкусените рибици се окачват за съхнене на подходящо място. В зависимост от предпочитанията, дали да са по – сухи или не, филетата се държат около няколко седмици. Добре е, бонфилето да престои 20 – 30 дни, а контрафилето между 30 – 45 дни.

Само Еленският балкан може да създаде уникалния вкус на филето. Затова всеки посетител в района не пропуска да вкуси сладостта на неустоимото еленско мезе.

„Дойче веле“: Защо храните в Германия са толкова евтини, за разлика от България? 100 грама свинско филе е под 1 евро, а млякото по-евтино от българскотоКак е възможно 100 грама свинско филе да струват под 1 евро, а млякото да е по-евтино, отколкото в Б…Jun 11 2020vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!