Как да си направим филе Елена?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Безсъмнение филе „Елена“ може да бъде определено за „перлата“ на мезетата. Неговият специфичен вкус може да бъде създаден само в Еленския балкан. Благодарение на нетрадиционния микроклимат в района, мезето се различава от останалите продукти, които се произвеждат по същата технология.

Най – вкусно е домашно приготвеното филе. Всеки еленчанин има своя рецепта за приготвяне. Някои предпочитат повече подправки, а други по – малко.

Тайната за сочно свинско месо на фурна най-сетне е разкритаМесото е неизменна част от трапезата на повечето хора. Без значение с или без повод всички го обичам…Jan 23 2021vijti.com

Както еленския бут, така и филето е характерен местен деликатес, който може да бъде опитан във всяка къща или заведение в града и околността. Местните наричат деликатеса „рибица“.

След като се заколи прасето, от него се отделя филето, което се оформя добре в краищата. След това трябва да се постави в постава, където също стоят бутовете и сланината. Осолява се. Солта е обикновена, каменна, като трябва да покрива добре месото. В зависимост от технологията и големината на рибиците, те могат да престоят в постава денонощие до седем дни.  По принцип контрафилето се държи по – дълго от бонфилето поради големината.

След като се извади, филето трябва да се измие много добре от солта. Ако се съмнявате, че сте оставили месото по – дълго в постава, може да отрежете малко парченце и да опитате вкуса, като преди това сте го запекли малко, за да не е сурово. Ако сте го пресолили може да го оставите да кисне във вода, за да се отдели излишната сол.

След това рибицата трябва да се измие хубаво с чиста вода и да се отстранят ципи или други излишни неща по нея. Месото трябва да се овкуси, още докато е мокро, за да полепнат добре подправките. Могат да се използват различни видове овкусители, като традиционните са черен пипер и чубрица. Освен тях се слагат още червен пипер и чесън.

Овкусените рибици се окачват за съхнене на подходящо място. В зависимост от предпочитанията, дали да са по – сухи или не, филетата се държат около няколко седмици. Добре е, бонфилето да престои 20 – 30 дни, а контрафилето между 30 – 45 дни.

Само Еленският балкан може да създаде уникалния вкус на филето. Затова всеки посетител в района не пропуска да вкуси сладостта на неустоимото еленско мезе.

„Дойче веле“: Защо храните в Германия са толкова евтини, за разлика от България? 100 грама свинско филе е под 1 евро, а млякото по-евтино от българскотоКак е възможно 100 грама свинско филе да струват под 1 евро, а млякото да е по-евтино, отколкото в Б…Jun 11 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!