Хрупкава зелева туршия по рецепта от любимата ми баба

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Предлагаме на вашето внимание метод, който помогна на нашите скъпи баби да квасят зеле. И така, какво ви трябва за зеле, кисело зеле с любов у дома? Полезни съвети:

Защо процесът на ферментиране на зеле може да се обърка? Настърганото зеле потъмнява и не хрупка, а саламурата става мътна, провлачена и гъста. Може да има няколко причини за такъв гастрономически провал. Например, лесно е да се заблудите с грешни пропорции сол. Ако има твърде много или твърде малко, тогава киселото зеле ще се провали.

Освен това е задължително да освободите образувалия се газ, като надупчите зелето с нож или вилица. Това ще го спаси от евентуално нагарчане. Също така е важно да не оставяте прекалено дълго зелето при стайна температура.

Контролирайте какъв сорт зеле ползвате. Младото зеле съдържа недостатъчно количество естествена захар. Тя ще играе ключова роля във ферментацията на бактериите, което впоследствие ще доведе до ферментация. Най-добре е да изберете късни сортове зеле, когато се предлагат на пазара или домашно.

Ползи и естественост

СЪСТАВКИ

  • 6 кг зеле
  • 300 г моркови
  • сол
  • дафинов лист
  • пипер
  • кимион (по желание)
  • бахар (по желание)

Домашно кисело зеле по рецепта на любимата ми баба

ПРИГОТВЯНЕ

Изплакнете обилно зелките, отстранете ненужните листа и отстранете кочаните. , след това настържете зелето или го нарежете на ръка с нож.
Нарязаното зеле трябва да се смачка добре с ръце, за да излезе сокът. След това го прехвърлете в съда, където ще ферментира. Стъклен буркан или обикновена метална кофа ще свърши работа. В този случай е по-добре да не използвате пластмаса. Наредете зелето на пластове, като го поръсите с подправки и настъргани моркови.
Не забравяйте да изчислите правилно грамажа сол-Средно на 1 кг зеле се използва 20 г сол. Това е равна супена лъжица. Въпреки че количеството сол може да варира в рамките на 5 грама, това не е критично.

Ако пълните стъклени буркани със зеле, трябва да ги напълните до краен предел със зеле и да ги покриете с пластмасови капачки. Ако е в по-голям съд, трябва да го притиснете с нещо подходящо, за да не излиза над водата.

Сега зелето се нуждае от време и подходящи грижи. Поддържайте оптималната температура в помещението в рамките на 17-18 градуса. През първите 3 дни надупчете зелето с нож или вилица, за да отстраните натрупания там въглероден диоксид. След 10-12 дни зеленчукът трябва да ферментира добре, за да стане невероятно вкусен. Не забравяйте да преместите бурканите или кофата със зеле на хладно място . Така нищо няма да се развали, а зелето ще има отличен вкус още дълго време.

Къпаната туршия, която се превърна в тотален ХИТ сред домакинитеТази рецепта заслужава вашето внимание. Крайният резултат е феноменален. Струва си да я опитате.Ще с…Oct 5 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!