Постоянната умора, влошаване на зрението и проблеми с паметта са признаци на дефицит на важен витамин

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Нашият организъм е добре развита система, в която балансът на всички елементи е от основно значение. Всеки елемент е незаменим и ако нещо не е наред с един от тях, проблемите се проявяват в цялата система. Обикновено всичко започва с леки нарушения, които с времето водят до все по-сериозни последствия. Често отправната точка е дефицит на витамин.

Един от най-важните витамини в нашето тяло е витамин B12 , тъй като той е отговорен за правилния метаболизъм и оптимизирането на клетъчната функция.

Друга важна функция е участието му в производството на холин, който е отговорен за имунитета и функцията на черния дроб.  Това съединение също участва в синтеза на аминокиселини, което в крайна сметка влияе върху интелектуалните способности и настроението.

Когато тялото има недостиг на витамин B12 , то ни изпраща сигнали.  Важно е да реагирате рано на тези сигнали и да запълните този дефицит, за да предотвратите по-нататъшни проблеми.

Дефицит на витамин В12. 8 основни симптома

1. Умора

Постоянната умора е първият признак за дефицит на витамин В12. 

Това важи и за неразположението и слабостта. 

Тези симптоми са подобни на тези на депресията, поради което хората често се обръщат към психолог, но проблемите имат просто обяснение.

По принцип умората може да се дължи на много фактори, така че за да не се тревожите напразно, първо си направете необходимите изследвания.

2. Мускулна слабост

Дефицитът на витамин B12 причинява не само обща умора, но и мускулна слабост и дори общо обезсърчение и мързел.

3. Изтръпване или анемия

Витамин B12 е отговорен за производството на еритроцити, които снабдяват клетките с кислород. 

Поради ниските нива на кислород в крайниците може да се появи изтръпване и анемия.

4. Проблеми с паметта

Забелязали ли сте, че често забравяте ключовете или телефона си или трудно си спомняте името на колега? Това може да показва дефицит на витамин B12 .

5. Бледа кожа

Поради дефицит на този витамин, червените кръвни клетки могат да бъдат унищожени, като по този начин се освобождава билирубин, пигмент, произвеждан от жлъчния мехур. 

Поради това кожата може да придобие блед оттенък. 

Едно от обясненията може да е, че се превръщате във вампир :), но най-вероятно това е дефицит на витамин В12 .

6. Загуба на вкус

Този симптом се проявява при около 1/2 от хората с дефицит на витамин В12. 

Вкусовите рецептори на езика, особено отстрани, са намалени. Засегнатото лице може да отслабне поради простата причина, че храната вече не е вкусна.

7. Влошаване на зрението

В някои редки случаи дефицитът на витамин B12 може да засегне зрителния нерв и съдовете на ретината и може да причини двойно виждане, замъглено зрение и дори временна слепота.

8. Емоционални разстройства

Витамин B12 стимулира секрецията на серотонин, а дефицитът на това съединение може да доведе до емоционални разстройства. 

Това може да доведе до внезапни промени в настроението, повишена раздразнителност или емоционална свръхчувствителност.

Подходящото ниво на B12 ви позволява да поддържате правилните процеси на производство на енергия в митохондриите и предпазва от оксидативен стрес.

Дефицитът на витамин B12 води до повишаване на нивата на хомоцистеин. 

Хомоцистеинът активира NMDA рецептора и засилва синтеза на NO и пероксинитрит, които причиняват нитрозативен стрес и водят до блокиране на митохондриалната функция. 

Митохондриалната дисфункция води до секреция на възпалителни цитохроми и активиране на каспаза, което причинява разрушаването на невронните клетки.

Всеки от тези симптоми показва дефицит на витамин B12 , така че при никакви обстоятелства не трябва да ги пренебрегвате. 

Ако забележите промени в нормалното си състояние, направете кръвен тест за витамин B12.

Източници на витамин B12

Ракът не е болест-Това е просто дефицит на В17Ракът е способен да унищожи всички органи и да се пресели към съседните на органите, които е съсипал…Oct 29 2019vijti.com

Източникът е предимно животински продукти:

• месо и вътрешности,

• риба,

• млечни продукти,

• яйца,

Най-често недостигът на витамин B12 се дължи на небалансирано хранене, но също и на прекомерна консумация на кафе. 

Рисковата група включва също вегетарианци и вегани, но също така:

• хора с малабсорбция и заболявания на стомаха (язви, киселини) и червата (болест на Крон, болест на Уипъл, синдром на Zollinger-Ellison)

• хора, приемащи лекарства от групата на инхибиторите на протонната помпа или антагонисти на хистаминовите (H2) рецептори.

• хора с диабет тип 2, лекувани с метформин.

• възрастните хора и хората над 50 години, чието производство на т.нар вътрешен фактор и абсорбцията на кобаламин от стомашно-чревния тракт намалява.

• хора със затлъстяване

• бременни и кърмачки

Лекарства, които могат да понижат нивата на витамин В12:

• Аспирин

• Киселинни супресори и инхибитори на протонната помпа и H2 блокери

• Диабетни

лекарства • Антиепилептични лекарства

• Пациенти с диабет тип 2, които приемат метформин, са изложени на риск от дефицит на витамин B12 [111].

• Инхибиторите на протонната помпа или блокерите на хистамин 2 рецепторите (Zantac, Tagamet) могат да доведат до дефицит на витамин B12 поради лошо усвояване на витамин B12.

• Употребата на хормонална контрацепция сред жените намалява нивата на витамин B12.

Тест за дефицит на витамин B12

Тъй като сме винаги заети, ние често не забелязваме тези симптоми, защото ни се струват незначителни или ги смятаме за причинени от стрес. 

Всъщност това може да е дефицит на витамин В12 .

За съжаление, дори нормален тест за ниво на B12 може да причини симптоми, тъй като активната форма е само 6-20% от общото ниво на B12.

Ето защо експертите казват, че активният B12 (вътреклетъчен) е по-точен индикатор за действителното ниво на витамин B12.

Витамин B12 разгражда метилмалоновата киселина (MMA), която се натрупва в тялото, когато нивата на B12 са ниски. 

Следователно тестът, определящ нивото на метилмалонова киселина в урината, е надежден. Високите стойности са симптом на дефицит на витамин B12.

Ами ако се потвърди дефицит на витамин B12?

Всичко зависи от нивото на този дефицит. Преди да приложите фармацевтични препарати, трябва да се консултирате с лекар. 

Витамин B12 трябва да се приема в комбинация с фолиева киселина и биотин.

Седемгодишно проучване на Каролинския институт доказа, че приемът на витамин B12 и фолиева киселина подобрява работата на мозъка.

Дефицитите на фолиева киселина и витамин В12 допринасят за дегенерация на мозъка и увеличават синтеза на протеини с дегенеративни свойства.

Систематичен преглед, публикуван в International Psychogeriatrics, анализира 43 проучвания, разглеждащи връзката между витамин B12 и когнитивното увреждане или деменцията. 

Изследователите са установили, че ниските нива на витамин B12 са свързани с болестта на Алцхаймер, деменцията и болестта на Паркинсон. 

Освен това добавките с витамин В12 ефективно намаляват дефицитите и подобряват когнитивната функция при пациенти със съществуващ дефицит на витамин В12.

ВНИМАНИЕ! 

Съдържанието на уебсайта има за цел да бъде информативно и образователно. 

Ако страдате от хронични заболявания или използвате лекарства, препоръчваме ви да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете естествено лечение, за да избегнете взаимодействия. 

Отлагайки или прекъсвайки класически медицински процедури, можете да застрашите здравето си.

Източник: mito-med.pl, Dr. Андрей Ласлау/laslaublog.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Ето как очите ви издават, че имате остър дефицит на витамин В12: Витамин В12 (цианокобаламин) е важен участник в редица биологични процеси в организма. Дефицитът на…Mar 30 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!