Съветите на проф. Мермерски: Краставицата лекува 8 болести

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина. Някои са преведени в САЩ. Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа. Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.
Ценни съвети за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен – „Как да пречистим и да подмладим нашия организъм“.
Безотказната рецепта на проф. Мермерски за дископатия и болки в кръстаЕдно от най-често срещаните заболявания на опорно-двигателната система е дископатията. Това е така, …Aug 10 2019vijti.com

Описал е в трудовете си уникалните качества на всеки плод и зеленчук, които често не оценяваме. Мъдростта: „Вода гази, жаден ходи!“, важи особено за пловдивчани – живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегвате, често от незнание, казва проф. Мермерски.
В своята нова поредица „Марица“ предлага на читателите си хранителните и лечебните качества на най-полезните плодове, представени детайлно от проф. Христо Мермерски.
Семпла на вид и непретенциозна на вкус, краставицата притежава мощна целебна сила. Ползите й за здравето, описани от проф. Христо Мермерски, са многобройни:
Краставиците имат ниска хранителна стойност. Те съдържат 95-96% вода, незначителни количества целулоза, пектин, белтъчини и витамин А, В, С. От минералните соли най-високо е съдържанието на калия (до 15 мг в 100 грама), следвани от тези на фосфора, калция, желязото и магнезия.

Интересен факт е, че съдържанието на желязо в 100 г краставици дори е по-високо, отколкото в същото количество грозде и ягоди.
Друго положително качество на краставиците е високото съдържание на микроелементите мед, цинк, йод, манган и кобалт. Известно е, че всеки един от тях играе важна роля върху нормалното регулиране на различните системи в човешкото тяло. Медта например има изключително благоприятно влияние върху нормалното функциониране на централната нервна система. Тя е и отлично средство за регулиране на двигателните функции на организма.
Какви болести лекува краставицата?

1. Йодът в нея спомага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.
Забавя развитието на атеросклерозата.
Наличието на цинк спомага за увеличаване на количеството на инсулина, който играе важна роля при регулиране на въглеродния обмен.Това прави краставицата незаменима храна за диабетици.
Тя е полезна при лечението на почти всички заболявания на сърцето, защото способства за отделянето на водата от организма.

2. При краставиците съотношението между микро- и макроелементи е в много благоприятни пропорции, вследствие на което при консумация те осигуряват неутрална реакция в стомаха и имат леко слабително и диуретично действие.
3. В народната медицина освен в свежо състояние от тях се използва прясно изцеден сок, който се явява отлично болкоуспокояващо средство при колики.
4. Смес от краставичен сок и мед е много полезен против катар на горните дихателни пътища. Препоръчва се пиенето му 3 пъти дневно по 2-3 супени лъжици.
5. Техният сок се използва и в козметиката за поддържане на кожата в свежо състояние и при слънчеви изгаряния. Краставичният сок в съчетание с морковения и салатния дава много добри резултати при кожни заболявания.

Краставичният сок подобрява състоянието на венците и зъбите. Луничките по лицето могат да се премахнат със сок от прясна краставица. Нарязва се в съд една прясна краставица и се посипва с малко каменна сол. След това се смачква, за да си пусне сока и с него се натриват луничките в продължение на 1-2 минути.
6. Друго тяхно полезно свойство е, че съкращават времето за преобразуване на въглеродите в мазнини, което ги прави много подходящи при затлъстяване. С това се обяснява широкото използване на краставични диети.
7. Краставиците оказват много добро действие при хора с нарушена сърдечна дейност. Установено е, че при редовното им консумиране те спомагат за по-бързото изхвърляне на натриевите соли и с това за спадане на отоците в организма. Високото съдържание на калий в краставицата я прави много ценна както при високо, така и при ниско кръвно налягане.

8. Краставичните диети се препоръчват на хора, болни от подагра, при нарушения в сърдечносъдовата дейност, против затлъстяване, при заболяване на бъбреците, черния дроб. Трябва обаче да се знае, че лечебен ефект има консумирането им в свежо състояние. Маринованите и консервираните краставици не само че нямат лековити свойства, но дори са вредни за хора, болни от гастрит и язва, с нарушена сърдечносъдова дейност, атеросклероза, при високо кръвно налягане и нарушаване на водно-солевия обмен.
Източник: Марица
Тези природни рецепти на проф. Мермерски ще ви отърват завинаги от дископатиятаЕдно от най-често срещаните заболявания на опорно-двигателната система е дископатията. Това е така, …Jun 18 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!