За втори път местен медик върна от оня свят пациент, изпаднал в клинична смърт за час

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Спешният медик д-р Мирослав Йорданов спаси мъж с белодробна емболия, правейки му сърдечен масаж и обдишване с амбу

ВТОРИ ЖИВОТ ЖИВЕЕ 60-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ ЛЯСКОВЕЦ, КОЙТО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 45 МИНУТИ БИЛ В КЛИНИЧНА СМЪРТ. „Преговорите“ за оцеляването му водил с Бог младият лекар от Спешна помощ в Горна Оряховица д-р Мирослав Йорданов. 29-годишният медик не се отказал да прави реанимационни дейности в амбулаторията, докато мониторът не отчел възстановяване на пулса. Спасителят в бяло има опит в почти идентичен случай, с който стана популярен у нас и за който първо „Борба“ разказа.

Малко преди Коледа д-р Йорданов сътвори чудо, като върна от оня свят друг мъж след близо два часа в клинична смърт вследствие на тежък масивен инфаркт. Медикът често се шегува, че е като магнит за критичните пациенти, но това не го изморява и натоварва, а напротив, носи му огромно удовлетворение. „Нямам думи да опиша чувството, когато виждаш, че човекът, когото се бориш да спасиш, е починал и в един момент мониторът изпищява и той се връща към живота“, споделя д-р Йорданов.

В понеделник срещу вторник екип на Спешна помощ в Горна Оряховица реагира на сигнал в Лясковец за мъж със задух, който преживял наскоро сериозна операция. След като го транспортирали в амбулаторията, човекът изпаднал в клинична смърт. Малко преди да загуби пулс и дишане, бил контактен, дори сам седнал на медицинската носилка и нищо не предсказвало изненадващото развитие на нещата.

Д-р Йорданов започва да прави сърдечен масаж на мъжа и обдишване с амбу. На помощ му се притичва началникът на интензивното отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Христо Събев.

„БЕШЕ ТРУДНО, ЗАЩОТО ПАЦИЕНТЪТ ТЕЖИ МОЖЕ БИ ОКОЛО 140 КИЛОГРАМА И ТРЯБВАШЕ ГОЛЯМ НАТИСК ПРИ ПРАВЕНЕТО НА СЪРДЕЧЕН МАСАЖ. Амбулаторията се превърна в малка болница. Реанимационните дейности продължиха от 2:25 до 3:10 часа. Пациентът възстанови сърдечна дейност и дишане и дойде в съзнание“, разказа младият лекар.

Първото нещо, което 60-годишният мъж казал, след като се събудил, било: „Какво се случва? Къде съм?“. Нямал никакви спомени от времето, в което бил между живота и смъртта.

След това д-р Йорданов потърсил съдействие от дежурните в Отделението по реанимация на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където транспортирал пациента.

БОЛНИЯТ Е ПРИЕТ С ОСТРА ДИХАТЕЛНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ, ПРИЧИНЕНА ОТ БЕЛОДРОБНА ЕМБОЛИЯ. Това е състояние, при което се налага своевременна лекарска помощ. То представлява внезапно запушване на белодробна артерия с тромб. Според медицински изследвания една трета от пациентите с белодробна емболия загиват. Лечението може да е медикаментозно и оперативно.

Все още не е ясно колко време ще продължи хоспитализацията на 60-годишния мъж, но към вторник сутринта той не е бил интубиран.

Това е поредният критичен пациент, който д-р Йорданов спасява. В „досието“ на героя в бяла манта попадат още мъж с прерязана бедрена артерия с моторен трион, жена с много слаб пулс след натравяне с лекарства, наркотици и алкохол, друга с пчела в ухото и т.н.

УСПОРЕДНО С ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ МЛАДИЯТ ЛЕКАР Е И НА ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА. Той работи на три места и казва, че приема изпълнението на служебния си дълг като хоби. Медикът дава дежурства в болниците във Велико Търново, Горна Оряховица и Плевен. За високия си професионализъм 29-годишният доктор бе отличен в кампанията „Достойните българи“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Юлия оставя сираче 13-годишно момиченце, след като таксиджия от Созопол я пусна в ръцете на смъртта“Обичам те… Ще ми липсваш ужасно много, дано си на по-добро място и все така усмихната и щастлива!…Jul 30 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!