Езикът е свързан директно с мозъка: Ако е обложен, това е тревожен сигнал

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири големи нервни снопа. Той е в пряка взаимовръзка и с останалите органи и системи и е огледало на процесите, които настъпват вътре в организма ни. Осигурява говорните ни способности, храненето, както и вкусовите ни възприятия. Носител е на индивидуалните ни усещания за болка, топло и студено.
“При нормално здраве, езикът е бледорозов на цвят, с пореста грапава структура, без налепи и петна. През лятно-есенния период фините му зрънца са червеникави, а през пролетно-зимния – жълто-белезникави. ”
Инсултът се познава по езика: За какво трябва да се следиЕзикът е един от индикаторите на здравето. По неговото състояние може да се диагностират някои болес…Aug 11 2019vijti.com

Ако забележим, че по езика ни има някакво странно оцветяване, налепи, резки и изобщо нещо нетипично, това е сигурен сигнал, че някой от вътрешните ни органи или дори цяла система, не функционират правилно. Това предупреждение може да се отнася за бъдещо наближаващо заболяване, за хронично състояние или за остра инфекция, настинка или спад на имунитета. Интересен е фактът, че в зависимост от цветовото изменение и мястото на облагането, можем да се ориентираме къде е евентуалният проблем.
Симптоми според мястото на налепите:

Основата на езика (корена) – показва състоянието на бъбреците, червата и долната част на тялото;
Средната част на езика – показва състоянието на стомаха, задстомашната жлеза (панкреаса), черния дроб и далака;

Предната част на езика (върха) – показва състоянието на сърцето, белите дробове и горната част на тялото;
Линията, която го разделя на две половини – показва състоянието на енергийната ни магистрала, а именно гръбначния стълб;
Ако целият език е обложен, вероятно нивото на токсините в организма е твърде високо, има наличие на гъбична или бактериална инфекция в устната кухина или сериозно хронично заболяване. Обложени са езиците и на хората, които прекаляват с употребата на алкохол и цигари. Колкото по-плътен и дебел е налепът, толкова по-сериозно е влошеното здравословно състояние.
Всички сме боледували от грип, настинка или сериозна вирусна инфекция на горни дихателни пътища и бели дробове и помним неприятното усещане в устата.

Дебелият слой слуз, лошият дъх, притъпените или липсващи вкусови рецептори са добре познати и твърде неприятни симптоми. Когато, обаче не сме видимо болни, а те ни съпътстват, значи имаме вътрешен проблем. Езикът може и да е сух (при авитаминоза, диабет), лепкав, воднист – също лоши симптоми.
Цветът на налепите също насочва към проблема:
Бял, белезникав – най-често срещан дисбаланс – при пушачи, при настинка, вирус, при високо ниво на токсини и слуз в организма, при запек, при гладолечение (следва да отшуми до седмица при очистването) и/или диети, при смущения в стомашно-чревния тракт. Ако е в средата на езика по неговата дължина, вероятно панкреасът сигнализира за някакъв проблем;

Жълто-бял – при гъбични инфекции;
Жълт – при проблеми с жлъчка и черен дроб, при сериозна интоксикация, при висока температура, при жълтеница;
Тъмносив и/или тъмнокафяв – сериозна и системна дехидратация, сериозно увреждане функциите на стомашно-чревния тракт.
Кафеникав – затруднено храносмилане и храносмилателни и отделителни проблеми, при нарушени функции на белите дробове, при възпаление на средното ухо;
Блед цвят – говори за физическа преумора и изтощение;

Прекомерно червен – сърдечно-съдовата система и белите дробове не са наред, възможна е и вътрешна инфекция;
Виолетово-лилавеещ – проблеми с кръвта или белите дробове;
Син – сигнал за тревога от сърце, бъбреци или бели дробове;
Бляскаво-гладък – вероятна анемия, липса на витамин Б2;
Черно и тъмно обагряне – сериозни проблеми с имунитета; левкемия, заболявания на кръвта, медикаментозно лечение с антибиотици и други силни лекарства.

Тук държим да отбележим, че следва да констатирате изменения в цвета, без да сте консумирали преди това храни и напитки, които придават изкуствено оцветяване на устната кухина. Най-добре е да направим оглед на езика си сутрин, веднага след ставане. Тогава по него се е отделила слуз от токсини, която следва да премахнем с помощта на шпатула, дървена лъжица или четка за зъби. Ако забележим, че системно имаме обложен език трябва да се консултираме със специалист-медик, за да вземем своевременни мерки.
Напомняме, че това НЕ е медицинска статия и има само информативен характер. При някакъв тревожен симптом, консултирайте се с доверен и компетентен специалист.
Източник: Hera.bg
Цветът на езика разкрива здравословното ви състояниеЦветът, текстурата и влажността на езика ви могат да бъдат ключови в определянето на цялостното ви з…Aug 1 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!