Българите ще живеят достойно, когато научат политиците да живеят само от заплата

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Българите ще живеят достойно, когато научат политиците да живеят само от заплата. Това каза президентът Румен Радев, в интервю за предаването „Лице в лице“ по bTV. Той говори по наболялата тема с прокуратурата и други важни въпроси, касаещи държавността в България.

При Живков беше по-добре! Само 22% от българите не са съгласни с това твърдениеСамо 22 на сто от българите смятат, че твърдението „При Живков беше по-добре“ не е вярно. Това показ…Nov 14 2019vijti.com

„Понеже тръгват в самото начало с предложение с нарушение на Закона за нормативните актове. Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, ако управляващите се мислят за непогрешими и за тях общественото мнение няма значение.

Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор, той се поставя от 10 г. И чак в залеза на своето управление господин Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен стил за 20 минути.
Аз не искам да коментирам това предложение, защото вие знаете че президентът е в края на законотворческия процес, когато дойде при мен вече гласуваният закон, тогава си давам своето мнение. Аз с интерес ще следя дебатите в НС и за мен е интересното какво мислят българските народни представители по този законопроект.

Първо, дали той е достатъчен да реши този проблем? Второ, дали не влиза в колизия с Конституцията? Ние вменяваме независимост на този нов прокурор, а по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори?

А Конституцията има върховенство над всички други закони. Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията? И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира до главния прокурор, да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него. И още въпроси – ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор. Проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача в един вече презрял дебат“, каза още президентът Румен Радев.

Радев коментира и изборът на главен прокурор, като заяви, че процедурата не е имала състезателен характер и тази практика се пренася и при строителството на магистрали също.
„Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата. Това са тези политици, които определят приоритетите и сключват договорите за обществени поръчки„, каза президентът.

По думите му трябва да се въведе ред в държавата, да има законност, справедливост и свободна среда за бизнеса. Той за пореден път открои нуждата от свободни медии и силни и независими съд и прокуратура.
„Ние сме изостанали толкова много от другите източноевропейски държави, с които имахме равен старт, че трябва да направим много повече“, смята той.

Източник: Актуално

Предизборно събрание: „Българите, говоря за българите, те са сган!“ (СНИМКИ)Много сигнали и подозрения за купуване на гласове в Община Созопол, но нито един официално подаден в…Nov 4 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!