Семеен кекс XXL с 5 яйца за цялата фамилия – пека го в тенджера, че формата не стига!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Днешната ни рецепта за кекс е достойна да се нарече „семейна“, просто защото ще стигне за цялото семейство, дори то да е многочленно! Пухкав, висок и много вкусен – такъв е кексът с 5 яйца , който ви предлагаме да опитате. Важно е яйцата да са размер XL, а по възможност си набавете и домашни – с тях и видът, и вкусът са различни.

Ако формата ви за кекс е по-малка или изобщо нямате такава, спокойно може да изпечете големия кекс в тенджера , стига дръжките ѝ да не са пластмасови и да е огнеупорна.

В средата поставете порцеланова или стъклена чаша с дебели стени, така че да се оформи дупка.Ето и рецептата за Семеен кекс XXL за цялата фамилия :

Семеен кекс XXL за цялата фамилия

Продукти:

5 яйца размер XL (домашни по възможност)

1 ч.ч. захар

2 пак.ванилена захар или 20 капки екстракт ванилия

1/2 ч.ч. вода

1/2 ч.ч. олио

1/2 ч.ч. прясно мляко

2 ч.ч. брашно

1 пак. бакпулвер

какао – на прах

пудра захар

Приготвяне:

В купа разбийте много добре яйцата с миксер, добавяйки постепенно захарта. Трябва да бухнат поне двойно и да станат на светъл крем. Прибавете ванилията, на тънка струйка – олиото, водата и прясното мляко, и отново разбийте с миксера.

Отделно в купа пресейте 2 ч.ч. брашно, добавете бакпулвера и разбъркайте двете съставки. Започнете да добавяте по малко от брашното към кексовата смес, като не спирате да разбръквате с миксера на бавна скорост.

Трябва да се получи гладко кексово тесто.

Включете фурната да 200 градуса. Намазнете и набрашнете кексовата форма (или тенджера), изсипете малко от сместа, след което поръсете с какао, изсипете отново малко от сместа и отново поръсете с какао, изсипете и останалата кексова смес. Може и да оцветите предварително част от тестото с какао и да нашарите кекса по обичайния начин.

Сложете съда в загрятата фурна и печете до суха клечка. Ако започне бързо да образува коричка, може да намалите на 180 градуса.

Готовия кекс охладете, извадете от формата и поднесете поръсен с пудра захар.

Да ви е сладко!

Двуцветен кекс с кисело мляко за нула време, когато ви погне нагона за сладко, а нямате нищо под ръка Когато искате нещо сладко , но нямате абсолютно никакво време, ще ви помогне оригиналната рецепта …May 31 2020vijti.com

ЗАЖЕНАТА

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!