Държавата е отписала огромни данъчни задължения на петролни компании

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

На фона на скандално занижените държавни такси за частните лотарии, се оказа, че държавата е отписала и данък печалба на петролни компании, като им е признала огромни загуби, пише „Сега“. Това призна пред депутати от бюджетната комисия преди седмица финансовият министър Владислав Горанов. Той не посочи за какви суми неплатен данък печалба става въпрос, нито назова конкретно кои са компаниите. Но фактите водят към „ЛУКойл“.

Правителството взе 140 милиона лева от данъците ни, за да ги налее в частната банка С тази сума се увеличава капитала на държавната ББР, която ще придобие 19% от частната банка Прав…Jun 17 2020vijti.com

„На два пъти – през 2008 и 2013 г., приходната агенция е признала огромни отрицателни резултати на тези компании, което им дава основание в продължение на петгодишен период, записан в закона, да си приспаднат тези огромни отрицателни резултати“, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Години наред чуждестраннитете компании изнасят печалбата си извън България чрез т.нар. трансферно ценообразуване.

Години наред две български петролни компании неизменно се нареждат в ТОП 100 на чуждестранните класации за Югоизточна Европа. Това са „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Лукойл България“. Бургаската рафинерия е сред водещите пет фирми в региона с годишен оборот от 3 милиарда евро. „Лукойл България“ е по-назад в класацията, но също е с впечатляващи приходи – 1.7 млрд. евро за 2018 г. Данните от класациите обаче показват, че през последните 10 години двете компании, с редки изключения, винаги са били на загуба. „Лукойл Нефтохим Бургас“ е излязла на печалба единствено през 2016 и 2017 г. За 2018 г. рафинерията е отчела загуба за 130 млн. евро.

Горанов: В България е най-добре. В Германия от 6000 евро заплата след данъци им остават 3700 евроОстават и ангажиминентите към НАТО, обясни на икономически дебат с Борисов министър Владислав Горано…Jun 8 2020vijti.com

ПЕТЕЛ.БГ

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!