Гювечета в глинени съдове – рецепти

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Гювечета, приготвени майсторски. Всички ги обичаме. Приготвянето на храната в глинени съдове определено има своите преимущества. Макар ястията да стават по-бавно, вкусът им е ненадминат. Рецептите за гювечета са най-разнообразни и както е казал народът, колкото хора, толкова варианти. Хубавото е, че дори на пръв поглед да нямате нищо подходящо в хладилника, каквото и да метнете в гювечето, все ще стане ароматно и вкусно.

3 забравени рецепти за подмладяване на стави и сухожилия – 100% резултат във всяка възрастБлагодарение на нашите баби и традиционната медицина , някои домашни средства за подмладяване на ста…Nov 26 2019vijti.comСъс суджук
ПРОДУКТИ: 2 бр. домашен суджук, 1 глава кромид лук, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 4 кисели краставички, 4 големи гъби, 1 голям морков, 100 г шпеков салам, 200 г сирене, 3 средно големи домата, 6 резенчета топено сирене, 6 с. л. зехтин, 6 яйца, 6 щипки сол, 6 щипки чубрица.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нарязваме лука, морковите и шпековия салам на малки кубчета. Чушките, гъбите, суджукът и киселите краставички се нарязват на колелца. На дъното на всяко гювече слагаме по 4-5 парчета суджук, а върху него – ситно нарязан лук. Посоляваме всяко гювече с по 1 щипка сол и поливаме с по 1 с. л. зехтин. След това редим във всяко гювече ред червена и зелена чушка, върху тях ред кисели краставички, отгоре – ред гъби, моркови и салам. Поръсваме обилно с натрошено сирене и слагаме по 4 парчета суджук отстрани. Нарязваме доматите на ситни кубчета и сипваме по 2 с. л. върху сиренето. Отгоре слагаме по 1 резенче топено сирене. Похлупваме гювечетата и печем 60-70 минути на 200 градуса. След това чукваме по 1 яйце във всяко гювече и поръсваме с щипка чубрица. Печем под капак още 5 минути.

По сопотски

ПРОДУКТИ: 3 дребни картофа, 2 моркова, 100 г луканка, 100 г шунка, 100 г свинско месо, 150 г сирене, 3 печени чушки, 150 г кашкавал, 3 яйца, чубрица и риган на вкус, краве масло.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Обелвате и нарязвате картофите – по един във всяко гювече. Двата моркова настъргвате и ги разпределяте равномерно във всички гювечета. Нарязвате на ситно луканката, шунката и свинското месо и също разпределяте. (Желателно е свинското месо да бъде запържено предварително, но не е задължително, добър резултат се получава и когато се сложи сурово.) Сиренето и чушките нарязвате на ситно и разпределяте равномерно във всички гювечета. Поръсвате чубрица и риган на вкус. Накрая настъргвате кашкавала и също разпределяте равномерно. Слагате малко масло и допълвате с вода до мярката. Гювечетата се пекат 1 час на 160-170 градуса. След това във всяко гювече внимателно се чуква по едно яйце и се допичат до желаната твърдост.

„Капрезе“
ПРОДУКТИ: 500 г домати, 125 г сирене моцарела, 8 яйца, 1/3 връзка босилек, сол и черен пипер на вкус, зехтин за мазане.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматите се режат на кубчета, а босилекът се наситнява. Малка част от тях се заделя за поръсване. Моцарелата се реже на кубчета и се смесва с доматите, босилека, зехтин, сол и черен пипер. Сместа се разпределя в 4 гювечета. Във всяко се чукват по 2 яйца и се посоляват. Пекат се около 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Поръсват се със заделените домати и босилек и се поднасят.

С пилешко

ПРОДУКТИ: 600 г пилешки гърди, 1 глава карфиол, 1 голям стрък праз лук, черен пипер, лимонов сок. За заливката: 75 г синьо сирене, 75 г кашкавал, 200 г заквасена сметана, 6 броя топено сирене (на триъгълници), 25 мл прясно мляко.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилешките гърди се нарязват на хапки, поръсват се с черен пипер и капки лимонов сок и се пускат във вряща вода за не повече от 10 минути (не бива да се сваряват докрай). Изваждат се с решетъчна лъжица, а водата се запазва. Карфиолът се нарязва на малки розички и се пуска в същата вода за 6-7 минути. Слага се при полусвареното месо. Към тях се добавя и накълцаният на шайбички праз лук. Съставките за заливката се омесват добре, като кашкавалът и синьото сирене се настъргват на ренде, а топеното сирене се нарязва на малки парченца.
В голям съд се разбъркват месото, карфиолът, празът и готовата заливка. Така основните продукти поемат добре от соса. Готовата смес се изсипва в 6 пръстени гювечета, поставят се капачетата им. Пекат се 40 минути на 180 градуса с вентилатор. Фурната се изключва, а гювечетата не се вадят още 20-ина минути.

Източник: Ретро

2 лъжици ленено семе, кисело мляко, мед и всичко ми е наред!-Най-мощните рецепти с ленено семе за помощ в пречистване и топенеОсновното предимство на ленените семена е високото съдържание на ненаситени мастни киселини омега-3 …Nov 23 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!