Плевнелиев заплаши „Фолксваген“ с глоба до 1 милиард евро

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

След като преди години размахваше пръст на Русия и се определяше като „евроатлантически ястреб“, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) сега нападна концерна „Фолксваген“.
В интервю, публикувано в петъчния брой на в. „24 часа“ той директно заплаши немската корпорация, че може да бъде глобена с рекордна глоба в размер на „до 1 милиард евро“, ако избере да построи завода си в Турция, а не в България.
„Фолксваген“ трябва да е наясно и предполагам, че е, че тъй като ние сме свидетели на нарушаване на правилата за държавна помощ, което ощетява България като страна-членка на ЕС.
„Фолксваген“ в последния момент отложиха решението за Турция: България пак е в игратаИзбирането на място за новия мултибранд завод на Volkswagen Group с всеки изминал ден започва да при…Oct 1 2019vijti.com

„По този казус може да стане така, че на концерна може да му бъде наложена една огромна глоба в размер по наши сметки между 400 милиона и 1 милиард евро. Ако на Турция нищо не може да й се случи, тъй като ЕС не е интегрирала такива инструмента за контрол, то „Фолксваген“ може да пострада“, размахва пръст Плевнелиев. Президентът призова Европейската комисия и Европарламента да следят внимателно развитието на ситуацията и да гарантират равнопоставеност с оглед защитаването на правилата и принципите на общия пазар. В интервюто си Плевнелиев свободно заявява, че Турция нарушава върховенството на закона на ЕС в кипърските териториални води и няма „никакви медийни и демократични свободи“.

„И точно в този момент „Фолксваген“ взема такова решене – за нас, като европейци, това решение е много тревожно“, отсича той.
Припомняме, че заводът на „Фолксваген“ ще донесе на България 1,2 млрд. лева годишно. Преките ефекти от инвестицията ще са между 0,8% и 1% от БВП на страната. Това пише в. „Труд“ в свой анализ.
Държавата може да предостави безвъзмездно терен.

България все още се нарежда на последно място в Европейския съюз според равнището на средния доход.
Според данните на Евростат през 2018 г. тя достига 50% от покупателната способност на дохода на човек от населението в ЕС. За сравнение – лидер сред страните от бившия Източен блок е Чешката република (90%), следвана от Словения (87%), Естония и Литва (81%).
Примерът на Чили

Страните от Южна Америка по принцип не са във фокуса при подобни международни сравнения, тъй като обикновено се правят опити за оценка на конвергенцията на българската икономика към ЕС или еврозоната.
Интересен пример обаче е Чили, която се нарежда на първо място в своя регион по този показател, като покупателната способност там е 57% от средната за ЕС.
Тя е първата страна от региона, която е член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, тоест официално е призната за развита икономика.
Източник: Лупа
Заводът на „Фолксваген“ ще носи по 1,2 млрд. лева годишно на БългарияЗаводът на „Фолксваген“ ще донесе на България 1,2 млрд. лева годишно. Преките ефекти от инвестицията…Sep 9 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!