С тази билка ще забравите за всички проблеми с пикочния мехур и бъбреците, цистита, трудното уриниране и други болежки

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния тракт и гастрити, това растение е наистина ефикасно. Слузните вещества в него имат безценно действие в много отношения. Ако все още не сте се стигали до него, струва си да опитате.
Латинското му наименование е Malva sylvestris. В нашата страна го наричат още „божа ръчица“, камбула, камиляк и молоха. Разпространен е в Европа и Азия, у нас в цялата страна, до 1400 метра надморска височина. Среща се в градини и буренливи места, край пътища, както и по зелените площи на градовете. Цъфти от май до септември.
Слезът е двугодишно, по-рядко едногодишно или многогодишно тревисто растение. Стъблата му са дълги от 30 до 80 cм, а листата са последователно разположени, бъбрековидни, с дължина от 2 до 8 cм. Цветовете са по няколко в пазвите на листата. Венчелистчетата на цветовете са бледолилави, на върха си са дълбоко врязани.
Рецептата против задух на Владислав Мураков, един от най-добрите билкари на РусияЕто рецептата против задух на Владислав Мураков – един от най-добрите билкари на Русия, станал извес…Aug 16 2019vijti.com

Плодовете му наподобяват пити от кашкавал. Слезът е лечебно, медоносно, фуражно и декоративно растение. Употребяват се както листата и цветовете, така и самите стръкове.
Хубаво е да се знае, че листа, цветове и стръкове се берат само в сухо време и то, когато растението цъфти. Цветовете се късат заедно с чашката и с дръжка до 1 cм, като не бива да се смачкват. Необходимо е да се изсушат бързо, защото при наличие на влага бързо се развалят.
По света съществуват повече от 20 разновидности на слеза. Най-широко разпространени са дребнолистният слез – Malva sylvestris, широколистният – Malva vulgaris и ядливият – Malva verticillata var.Crispa. Последният се отглежда в Източна Азия като зеленчуково и медицинско растение. Използва се основно за салати и супи. В България също можем да срещнем ядлив слез, но той е по-малко, полегнало растение, с по-дребни листа и по-горчив вкус.

Състав на слеза
Цветовете и листата – слузесто вещество, каротин, витамин C, танини, минерални соли, органични киселини, фитостероли (намаляващи нивата на лошия холестерол). Цветовете съдържат още и глюкозида малвин, който е особено ефикасен като омекчаващо средство при кашлица, за гаргара, при болки в гърлото. Семената съдържат до 18% тлъсто масло.
Лечебно действие
Цветовете на камбулата се употребяват като багрилно средство в питейната промишленост. Боядисват също и вълна в лилав или сив цвят. Това, обаче не е никак важно, в сравнение с другите действия на тази билка, а именно – противовъзпалително, облекчаващо, спазмолитично, седативно и слабително. Слезът помага особено ефикасно при сериозни възпалителни заболявания на стомаха. Не до тук, обаче се изчерпват неговите лековити свойства. Той ще ви се притече на помощ и при:

Кожни проблеми- акне, циреи, отоци, обриви, изгаряния – обтриване с настойка
Конюнктивит – промивки
Зъбобол- за жабурене
Кашлица, болки в гърлото и пресипнал глас – разводнява бронхиалната секреция, действа спазмолитично на гладката мускулатура на бронхите – на чай
Хемороиди – седяща вана

Проблеми с пикочния мехур и бъбреците, цистит, трудно уриниране – на чай
Възпалителни заболявания на черния дроб – на чай
Стимулиране отделянето на мляко при кърмачките – на чай
Слезът е поредната билка, която заслужава вниманието ви. Едно от останалите и предимства е, че освен, ако сериозно не надвишите дозата, няма вероятност да се сблъскате със странични ефекти. А за невероятното и действие мога да гарантирам от мой познат, който успешно се справи със стомашните си проблеми, благодарение на това растение.
Източник: Хера
Как се приема правилно билката гинко билоба, за да има ефектГинко билоба, известно и като „богородичен косъм“, е едно от най-старите дървета на земята, някогашн…Aug 13 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!