Как се приема правилно билката гинко билоба, за да има ефект

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Гинко билоба, известно и като „богородичен косъм“, е едно от най-старите дървета на земята, някогашна част от флората на мезозойската ера, и е оцелявало в продължение на повече от 200 милиона години.
Дървото гинко всъщност е единственият оцелял вид от семейство Ginkgoaceae. Това древно широколистно дърво може да живее хиляди години. То е характерно за Китай, Япония и Корея, но е виреело и в Северна Америка и Европа преди ледниковата епоха.
Драстичната промяна на климата е причина за неговото унищожение в по-голямата част от света. В Китай е отглеждано в градините на храмовете като свещено дърво. Вкаменелости от гинко билоба, датиращи от пермския период, са абсолютно еднакви с живото дърво, поради което понякога гинко е наричано „живо изкопаемо“.
Освен полезни, билките могат да са токсични и вредни: Нещата, които трябва да знаете за тяхМного вярвания в България отдавна са свързани с билките, с тяхната чудотворна и дори магическа сила.…Jun 29 2019vijti.com

Лекарите в Европа препоръчват екстракта за лечение на синдрома на Рейно, болестно състояние на нарушено кръвоснабдяване на пръстите на ръцете, главоболие. Препоръчва се още и за лечение на периодично накуцване (клаудикацио), дължащо се на нарушена циркулация, в резултат на което се получава болезнен тоничен гърч на мускулите на прасците, подобряване на паметта и др.
В изследване от 2007 г., направено в университета Тъфтс обаче, от резултатите които са оповестени в Tufts University Health and Nutrition Letter, учените стигат до заключение, че добавките с гинко не са подобрили умствената дейност на възрастни хора, които не страдат от деменция.

Учените признават, че „нулевите резултати“ могат да се дължат на високите познавателни способности на участниците в проучването.
Активните съставки на гинко се съдържат в листата, които трябва да се обработят, за да се извлекат активните фитохимикали. За получаването на една стандартна доза екстракт от гинко са необходими 50 свежи листа.
В търговската мрежа се продава стандартизиран сух екстракт със съдържание на 24% флавон гликозиди и 6-терпени. Стандартната доза е 40 mg като хранителна добавка, като лекарство се приема три пъти дневно, макар че понякога може да се стигне до дози от порядъка на 240 mg дневно.

По принцип гинко е безопасно и нетоксично в терапевтични дозировки. Превишаването на дневната доза от 240 mg може да причини безпокойство, диария и други леки стомашно-чревни нарушения.
Дозата на пациентите, които приемат антикоагуланти, трябва да се регулира от техния лекар или може да се наложи да избягват приема на гинко, за да не се стигне до свръхразреждане на кръвта им и кръвоизливи.
Химически активните гинколиди, налични в екстракта, особено гинкоглид В, действат за съкращаване на времето за съсирване на кръвта и може да взаимодействат с антитромботични лекарства, включително и с аспирин.

Грегори Рийд от Канзаския медицински център съобщава през 2007 г. за проучване, целящо да провери възможното взаимодействие на хранителните добавки от гинко и жен-шен с лекарствени средства, най-вече по отношение на това, как тези лекарства се разграждат и отделят от тялото.
Заключението на учените гласи, че е „малко вероятно тези билкови добавки да променят фармакокинетиката (взаимодействието на лекарствата с организма) на повечето лекарства, изписвани с рецепта или продавани свободно“.
Източник: народна медицина
Коя кръвна група сте и ние ще ви кажем как да живеете по-дълго в добра кондиция и емоционална сила„Изумителната червена течност влияе на вътрешната ви химия и е ключът, отключващ мистериите на болес…May 14 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!