Най-популярният аптекар на 20-век – Валтер Шененберг, обясни как да се лекуваме с билки

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Валтер Шененберг е станал известен с това, че е заместил фармацевтичните лекарства с растителни, доказвайки заедно със свои съмишленици, доктори натуропати, че те са значително по-действени от медикаментите. Благодарение на Валтер Шененберг през 60-те години на миналия век в Германия бил признат методът за лечение с лекарствени билки. Така стотици хиляди болни хора са получили възможността да се излекуват от болести, пред които фармакологията се оказала безсилна. Самият Валтер Шененберг е смятал, че е дошъл на този свят с определена мисия: да възроди изгубения в съвременния свят природен метод на лечение с помощта на билки. Когато решил да се занимава с фармакология, той попаднал на практика при аптекар, който часове наред обсъждал с младия човек перспективата за лечение с природни средства.
Тези три билки са безценен природен дар, въздействат прекрасно на организма при смяна на сезонитеПри всяка промяна на сезона тялото става по-податливо на инфекции и заболявания, тъй като в опита си…Apr 2 2019vijti.com

Изучавайки историята на медицината, Валтер Шененберг открил в нея много примери, които го убедили в силата на природните средства.
Така той научил, че всички членове на семейството на баварския крал ежедневно след закуска изпивали по чашка сок от коприва и глухарче, като по този начин поддържали своето здраве. Много полезна информация аптекарят почерпил от трудовете на най-великите за човечеството лекари Хипократ и Авицена.
Едновременно с това в ежедневната си практика получавал все повече негативна информация за възможностите на фармакологията и честно признавал това на постоянните си клиенти.

Валтер непрекъснато изучавал в лабораториите състава и свойствата на различни растения и стигнал до извода, че най-пълноценното лекарство за човека е сокът от диворастящи растения, а също и от зеленчуци. Доказал е, че растителните сокове са способни да служат на човешкото здраве, тъй като в тях са концентрирани активни биохимични комплекси, които в най-пълна степен изобразяват натуралната биологична същност на растенията и затова са ефективни и лечебни.
Валтер Шененберг разработил методика за лечение с пресни диворастящи билки. Твърдял, че няколкото летни месеци трябва максимално да се използват за оздравяване и нормализация на функциите в организма.

Например сокове от коприва и от глухарче засилват обмяната на веществата, стимулират храносмилането, активизират бъбречната функция, намаляват съдържанието на шлаки в организма. Целината действа като метла, помагайки за изхвърляне на всички отпадъчни продукти от всички клетки и тъкани. Ако се смесят тези три сока, се получава уникален лечебен коктейл с потресаващ лечебен ефект. Жълтият кантарион действа лечебно на целия организъм.
Шененберг разказвал за своя позната, лекарка от Берлин, която била доста сдържан и суховат човек, но когато заговорили за жълтия кантарион, тя буквално се задавила от възторг: “Той прави хората здрави и такива едни светли, сякаш са събрали в себе си слънцето!”.

Съвременната наука обяснява тези чудесни свойства на растението. Характерният пигмент на жълтия кантарион, хиперицин, оказва мощно стимулиращо действие едновременно на целия организъм. Но това съвсем не е единственото удивително растение. Известният на всички ни полски хвощ също действа положително на целия организъм. Валтер Шененберг разказва поразителна история, свързана с това растение. Аптекарят получил писмо от непознат за него пациент от някакъв туберкулозен санаториум. Той му споделил, че научавайки за неговата методика за лечение със сокове от диворастящи билки, започнал да пие чай от полски хвощ. И точно това много бързо го избавило от белодробните кръвоизливи. Скоро от същия санаториум започнали да пристигат заявки за чудодейния сок. Причината е в това, че полският хвощ има способността да поглъща от земята силициева киселина. Попадайки в организма, тази киселина укрепва клетките и тъканите, и спомага, засилва образуването на левкоцити, което е равносилно на мобилизация на всички защитни сили на организма. Затова полският хвощ лекува всякакви болести.

Със сок от глухарче и сок от черна ряпа Валтер Шененберг излекувал жена си от камъни в жлъчката. В своята книга Валтер Шененберг си спомня за още една интересна история, разказана му от негова колежка. Тя излекувала пациентка от невроза и депресия по методиката на Шененберг. След като укрепнала физически и психически, тя се опълчила на поредния скандал на непоносимия си шеф като му изкрещяла: “Вие трябва непременно да пиете известно време сок от глог!”.

Началникът взел, че се вслушал в нейния съвет и буквално след две седмици всички негови подчинени забелязали промяната в него. Дори съчинили стихотворение, прославящо това растение и човека, който ги научил как да го използват. Прочутият аптекар лекувал по този начин и своето семейство. Веднъж, през есента на 1950 г. той се подготвял за далечно пътуване със семейството си, но няколко минути преди да дойде влакът, директно на перона жена му получила колики в жлъчния мехур. Болката била непоносима, наложило се да се откажат да пътуват с този влак. Върнали се у дома. Лекарят й поставил диагноза “камъни в жлъчката” и й предложил да се готви за операция. Тогава Валтер започнал да дава на жена си сокове от глухарче и черна ряпа. Така и не се стигнало до операция: камъните постепенно намалявали и скоро се разтворили съвсем. Шененберг приготвял сокове от билки. За целта било нужно да ги смели на машинката за месо, след това да изцеди сока и да го стерилизира. Много важно е растенията да не са наторявани с химически торове.

Четиридесетгодишната дейност на знаменития учен най-накрая намерила признание. През 1961 г. правителството на Германия приело закон за лекарствените растения, който гласял, че лечението с пресни диворастящи билки и соковете от тях е нов лекарствен метод и получава официално признание. По време на заключителното заседание Валтер Шененберг, този “луд аптекар”, както го наричали, седял на най-почетното място и плачел. Мечтата му се сбъднала. Той умира през 1986 г. на 88-годишна възраст.

Ето как се приготвят лечебните сокове на Валтер Шененберг
Прясно набраните растения се измиват много добре, изсушават се леко при стайна температура и се смилат в машинката за месо. Трябва да се знае, че степента на смилане влияе съществено на пълнотата на екстракцията: клетките на растенията, в които е съсредоточена основната маса растителен сок, са защитени от достатъчно твърда обвивка, затова за пълното отделяне на сока от клетките, техните стени трябва да се разрушат.

• С тази цел първично смляната растителна смес след изцеждането на сока през марля, следва още 1-2 пъти да се пусне през машинката.

• От смляната смес се получава сок чрез механично изцеждане през марля или по-добре през сокоизстисквачката.

• След това сокът се прецежда през 2-3 слоя марля.

• Полученият натурален сок е годен за прием не повече от 3 дни, при условие, че го съхранявате в хладилник.

• За по-дълго съхранение сокът може да се стерилизира или да се консервира с етилов спирт – 70 или 90%.

Внимание!

Сокът от диворастящи билки се приема в малки дози: от 1-2 супени лъжици, до 50 мл, 2-3 пъти на ден. Във всеки конкретен случай е необходимо задължително да се консултирате с лекар или фитотерапевт. В следващ брой ще ви запознаем какви именно билкови сокове помагат за профилактика и лечение на едни или други болести.

Методи за консервиране
1. Пресният сок се залива със спирт в съотношение 1:4 или 1:5, но сокът от растенията със силнодействащи свойства се разрежда в съотношение 1:10. Държи се в хладилник при температура не по-висока от плюс 5 градуса.

2. По метода бимацерация. При този метод се използва двойна мацерация (размекване) на смляната растителна суровина. Използва се с цел по-пълна екстракция на сока от растенията. Смляната растителна суровина се залива със 70 или 90-процентен етилов спирт и престоява 7 дни при стайна температура. След това сместа се изцежда. Течната част престоява в хладилник 3 дни, а растителният остатък се залива с 20-процентен етилов спирт и престоява на стайна температура 3 дни, като ежедневно се разбърква. Двата извлека се събират в един съд, хубаво се разбъркват и се филтрират. Готовият сок се слага в стъклен буркан или шише с тъмен цвят, поставя се в хладилника или на тъмно място при стайна температура.

Желателно е в домашната аптечка да си имате предварително приготвени сокове от следните лекарствени растения: валериана (корен и коренища); глог (съцветия и плодчета); коприва; градински чай (листата); жълт кантарион (връхчетата на съцветията); мащерка (наземната част); целина (корен и листа); живовляк (листа); лайков цвят; глухарче (листа и корен); подбел (листа); коприва (листа); черен бъз (плодчета); артишок (чашки и листа). Затова не изпускайте лятото – точно това е времето да си приготвите лечебни сокове от растения.

Коктейли
Всички коктейли се приготвят еднакво: компонентите се смесват много добре и коктейлът се изпива веднага:

• 2 супени лъжици сок от червено цвекло, четвърт чаша кефир, 1 чаена лъжица сироп от шипка и сокът на половин лимон;

• 1 супена лъжица сок от глог, 2 супени лъжици кефир, половин чаена лъжичка мед, 1 банан, намачкан почти до състояние на пяна и канела на крайчеца на ножа;

• 1 супена лъжица глог, 3-4 супени лъжици кефир, 1 жълтък, половин супена лъжица мед;

• 2 супени лъжици доматен сок, 1 супена лъжица сок от фасул, 1 супена лъжица кефир и босилек на крайчеца на ножа.

• 2 супени лъжици сок от черна ряпа, 1 настъргана ябълка, 1/3 чаша ябълков сок, 2 супени лъжици сметана, малко лимонов сок.

Две салати от пресни билки и зеленчуци по рецепти на Валтер Шененберг
1. Млади филизи от глухарче, подбел, крес-салат, лапад (него трябва да го попарите, преди да го добавите в салата). Всички съставки се измиват под течаща вода, преди да ги смесите. Добавете тънко нарязани доматчета и подправете със следния сос: 3 супени лъжици сметана или кефир с лимонов сок, щипка захар, тънко нарязан зелен лук, копър и пореч. Леко посолете.

2. Смесете в равни части поточарка, нежни филизи от коприва, младо глухарче, салата и измийте под течаща вода. Поръсете с копър, магданоз и пореч. Подправете с лимонов сок и масло или кефир, сметана, лимон, щипка захар и малко сол.

Яна БОЯДЖИЕВА
Източник: Здравето
Най-популярната руска билкарка Елена Зайцева съветва: Пийте тези три билки, за да не боледуватеЕлена Зайцева неслучайно е най-известната руска билкарка. Тя се е посветила на билкарството още като…Nov 7 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!