Страшно вкусно: Нестандартни рецепти със спанак, които ще накарат всички да ахнат

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Спанакът възбужда дейността на задстомашната жлеза и стимулира работата на стомашно-чревния тракт. Този листен зеленчук е ценен заради високото съдържание на протеини в листата му. От зеленчуците само недоузрелите плодове на граха и зеленият фасул съдържат повече протеини от него. Освен това е установено, че постоянната употреба на спаначени листа в храната препятства развитието на злокачествени образувания.
Супа
ПРОДУКТИ: 1 връзка пресни моркови, 3 стръка стеблена целина, 1/2 глава резене, 300 г бял боб (от консерва), 1,5 л телешки бульон, 300 г спанак (почистен), 1 лимон, 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Растението, което е по-ценно от злато, но малцина са тези, които знаят това. Има го навсякъде, а ефектът му е ненадминатС високото си съдържание на желязо и витамин С, това растение е едно от най-здравословните на планет…Mar 28 2019vijti.com

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите се обелват, нарязват се на кръгчета и се запържват в зехтина заедно с нарязаните на ивички целина и резене.
Налива се бульонът и зеленчуците се готвят, докато омекнат.
Налива се около 1 л вода,
овкусява се със сол и черен пипер и се готви на умерен огън до готовност.
Слагат се отцеденият от консервата боб и наситненият спанак и се оставя на огъня за кратко, колкото спанакът да омекне.
Готовата супа се овкусява с настърганата лимонова кора и няколко капки лимонов сок.

Дроб-сарма
ПРОДУКТИ: 300 г пилешки воденички, 200 г спанак, 1 връзка пресен лук, 1 ч. ч. ориз, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, олио, джоджен, сол, червен и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Пилешките воденички се измиват добре, нарязват се на по-големи кубчета и се варят.
Спанакът се измива и се нарязва. Пресният лук се нарязва и се задушава в олио. Прибавя се оризът и се запържва, докато стане прозрачен. Слага се спанакът и леко се задушава. Добавят се воденичките и подправките и се разбърква добре.

Изсипват се 3 ч. ч. бульон или топла вода.
Яйцата се разбиват и към тях се сипва прясното мляко.
Сместа се изсипва в тавата при останалите продукти, като се разбърква добре.
Тавата се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор). Д
роб-сармата е готова, когато се стегне, няма вода и зрънцата ориз са сварени.
С юфка на фурна

ПРОДУКТИ: 1 кг спанак (почистен и измит), 400 г юфка, 350 г сирене, 170 г кашкавал, 180 г краве масло, 200 мл прясно мляко, 3 яйца, 3 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 с. л. брашно, 1/2 ч. л. индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Спанакът се нарязва на едро и се готви в 50 г масло, докато омекне. Посолява се и се подправя с индийско орехче. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 30 г от маслото, докато омекнат. Разбъркват се със спанака. Прибавя се и натрошеното сирене. Юфката се сварява до полуготовност и се разбърква с 40 г масло. Яйцата се разбиват с брашното, прясното мляко, сол и черен пипер. Тавата за печене се намазва хубаво с масло, 20 г. В нея на пластове се редят юфката и спанакът със сирене. Останалото масло се нарязва на кубчета и се поръсва отгоре. Залива се с млечната смес и се покрива с настърган кашкавал. Ястието се пече в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 30 минути.

Лазаня

ПРОДУКТИ: 500 г кори за лазаня (без варене), 1 кг микс от пресни гъби, 400 г спанак, 375 г крема сирене, 150 г сирене „Пекорино“, 150 г кашкавал, 80 г сушени домати, 60 мл зехтин, 3 скилидка чесън, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус. За бешамела: 1,2 л прясно мляко, 70 г краве масло, 70 г брашно, 2 с. л. горчица, сол на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното за бешамела се запържва до златисто в загрятото масло. Постепенно, при постоянно разбъркване, се налива млякото и сосът се бърка, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и горчица и се дърпа от котлона. Гъбите се почистват и се нарязват на парчета, а спанакът се накълцва. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват за кратко в сгорещен зехтин. Добавят се нарязаните на кубчета сушени домати и се разбърква. Слагат се гъбите и щом се запържат, се прибавя спанакът. Готви се, докато омекне и водата се изпари. Овкусява се със сол и черен пипер. Сиренето „Пекорино“ и кашкавалът се настъргват. На дъното на тава за печене се налива малко от бешамела, отгоре се поставят кори за лазаня, покриват се със сместа от гъби и спанак, поръсва се с настъргано пекорино, разпределя се крема сирене и се залива с малко бешамел. Следва втори ред кори и отново се слага плънка, сирена, бешамел и така, докато свършат продуктите. Последният ред кори се заливат с бешамел, поръсва се с пекорино и цялото количество кашкавал. Лазанята се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – 25 минути.
Източник: Ретро
Бодри и жизнени в началото на пролетта: Лесни начини да преборим пролетната умораВреме е да заредим хладилника с пролетни плодове и зеленчуци. Пресните плодове и зелечуци съдържат в…Mar 26 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!