За всички, които все бързат и не им остава време: Бързи пролетни деликатеси

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

С настъпването на пролетта пазарите започват да изобилстват от свежи продукти. Най-голямо е разнообразието от зелени зеленчуци, които сме свикнали да поднасяме все по един и същ начин. Истината е, че понякога наглед засуканите ястия всъщност се приготвят по-бързо и са чудесен начин да зарадвате семейство, приятели и гости.
Гювечета
ПРОДУКТИ: 200 г краве сирене, 200 г крехък спанак, 100 г коприва, 1 връзка лапад, 1 връзка магданоз, 1/4 връзка леворда, 1/4 връзка мента, 1 връзка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 80 г краве масло, 4 яйца, 2 гръцки питки, 3 с. л. зехтин, 1 ч. л. лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
Голеник – традиционно родопско ястие, което се услажда и на големи, и на малкиДнес ще ви предложим рецептата за едно традиционно ястие от родопската кухня. Нейните най-популярни …Feb 28 2019vijti.com

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Копривата се почиства и се попарва в кипяща вода. Шокира се в леденостудена вода, отцежда се и се подсушава. Лападът, лукът, магданозът, ментата, пресният чесън, левордата и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават. Нарязват се на ситно (ако спанакът е бейби, не се наситнява) и се запържват на няколко пъти в сгорещения зехтин. Овкусяват се със сол и черен пипер. Сместа се разпределя в 4 гювечета. Във всяко се натрошава сирене и се чуква по едно яйце. Пекат се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, като на петата минута се похлупват. Маслото се загрява, дърпа се от огъня, разбърква се с червения пипер и се разпределя в гювечетата. Овкусяват се със сол и черен пипер.

Гювечетата се сервират със запечени в тиган с малко зехтин гръцки питки.
Рулца
ПРОДУКТИ: 4-5 тиквички, 2 домата, 1 скилидка чесън, 2 пакетчета крема сирене, магданоз, копър, зехтин и сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се измиват и нарязват на ленти по дължина. Посоляват се и се изпичат на грил-тиган с малко зехтин. Чесънът се смачква с малко сол и се смесва с натрошеното сирене, зелените подправки, нарязани на ситно, малко зехтин и хубаво се разбъркват. Изпечените тиквички се намазват със сиренето, поставя се резен домат и се завиват на рулце.

Катми
ПРОДУКТИ: 200 г кисело мляко, 1-2 шепи пресен спанак, 4-5 печени чушки, 150 г овче сирене, 10 стръка копър, 1/2 ч. л. захар, 1/3 кубче прясна мая (15 г), 2 ч. ч. брашно, 3 ч. ч. хладка вода, 1 връзка репички.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се поръсва със захарта и се размива в хладка вода. Добавя се киселото мляко. Постепенно се сипва брашното, като се доливат 3 ч. ч. хладка вода. (Трябва да стане тесто с гъстотата на боза.) Копърът се нарязва на ситно и се прибавя към получената смес. Купата се покрива и тестото се оставя да втаса на топло. След това върху намазнен с олио сач се изпичат катми. В единия край на всяка катма се нареждат листа спанак, отгоре се настъргва овче сирене, нареждат се ивици печени чушки и тънки колелца репички. Катмите се навиват на рула и се оставят да се охладят. След това се нарязват на цилиндърчета и се поднасят.

Тиганици
ПРОДУКТИ: 500 г картофи, 500 г спанак, 100 г орехови ядки, 2 стръка пресен лук, 1 клонка копър, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кипва се 1 1/2 л вода, посолява се, налива се оцет. Спанакът се бланшира за 2-3 минути. След това се охлажда със студена вода, отцежда се и се наситнява. Картофите се настъргват, посоляват се и след 10 минути водата им се отцежда. Настърганите картофи, спанакът, наситнените лук и копър, смлените със сол орехови ядки се поставят в купа. Разбърква се. С лъжица се взима от сместа и се разстила върху намазнен тиган. Тиганиците се пържат по 4-5 минути от всяка страна.
Източник: Ретро
Ако все сте уморени и нямате време, с бързо и вкусно ястие ще спасите положениетоЖивеем в забързан свят с напрегнато ежедневие. Понякога се връщаме уморени от работа и трудно намира…Feb 23 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!