Голеник – традиционно родопско ястие, което се услажда и на големи, и на малки

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Днес ще ви предложим рецептата за едно традиционно ястие от родопската кухня. Нейните най-популярни представители, разбира се, са пататникът и родопският клин. Изключително вкусна гозба е обаче и голеникът – родопската версия на спанак с ориз.
Ястието е много вкусно и се харесва както от големи, така и от деца, които по принцип са по-недоверчиви към спанака. Ето и какви продукти са ви необходими, за да си сготвите голеник:
спанак – 500 грама, ориз – 1 чаена чаша, яйца – 2 броя, краве масло – 75 грама, мащерка – 1/2 чаена лъжица, черен пипер – 1/4 чаена лъжица, ½ чаена лъжица сол, олио. Първото нещо, което трябва да направите е да измиете хубаво и спанака, и ориза (с няколко води).
Ако все сте уморени и нямате време, с бързо и вкусно ястие ще спасите положениетоЖивеем в забързан свят с напрегнато ежедневие. Понякога се връщаме уморени от работа и трудно намира…Feb 23 2019vijti.com

НАРЕЖЕТЕ СПАНАКА НА СИТНО. СГОРЕЩЕТЕ В ДЪЛБОКА ТЕНДЖЕРА ОЛИО И ДОБАВЕТЕ СПАНАКА
Бъркайте енергично, докато омекне. Добавете измития ориз и продължете да бъркате. Добавете солта, както и две чаени чаши с вода. Изчакайте водата да заври, като не преставате да бъркате, след което намалете силата на котлона и вече оставете да къкри на слаб огън. Бъркайте само от време на време, докато оризът поеме напълно течността. Когато това стане разбийте яйцата с подправките – черния пипер и мащерката. Добавете ги към сместа със спанак и ориз и разбъркайте много добре. По оригиналната родопска рецепта голеник се приготвя върху сач или плоча. Ако обаче нямате сач или плоча, то намажете тиган с маслото и изсипете сместа, като я разпределите равномерно.

Запечете докато голеникът придобие апетитен златист цвят, след което го обърнете (ако се пак усетите, че изпитвате трудности с обръщането, тогава, за улеснение може да използвайте и втори тиган), за да се изпече както трябва спанакът с ориз по родопски и от другата страна. Е, май вече приключихме с приготвянето на вкусното родопско ястие.
Това е! Добър апетит!
Да се поглезим с вкусно ястие: Опитайте този лесен кекс от кайма и ще си оближете пръститеАко не сте вегетарианци, а обичате да си хапвате „месце“, ето каква вкусотия ще ви предложим да си п…Feb 15 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!