Стринка ми е страшна готвачка: Показа ми това вкусно мезе с патладжани, идеално и с вино, и с узо

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Патладжанът не случайно е известен и като „зеленчук на дълголетието“. Това е така, защото е богат на много ценни витамини и има целебни свойства за сърдечни проблеми. Родината му е Индия, но днес присъства в кухнята по цял свят. Със сигурност това е един от най-обичаните зеленчуци през лятото.
Вкусен е както топъл, така и студен, както повечето постния ястия! Ще ви предложим една изпитана рецепта, от която няма как да не останете доволни. Такос от патладжан! Ще ви бъдат необходими следните продукти: 1 голям патладжан,
1 връзка магданоз, 2 скилидки чесън, 1 стрък риган,
200 г козе сирене, 100 мл зехтин, 2 с. л. бял винен оцет, 1 щипка кимион, сол и черен пипер на вкус.
Стават бързо и лесно: Новото хитово мезе са тези картофени пурички с кашкавалДнес ще ви предложим едно мезе, с което няма да сгрешите. И ще получите похвали и одобрителни възгла…Feb 8 2019vijti.com

Измийте и нарежете патладжана на тънки шайби. Посолете ги и оставете патладжанът да се изцеди от горчивата течност. След около час ги измийте отново, подсушете ги, полейте ги с 50 мл зехтин и ги разбъркайте добре, така че всяка шайба да се намазни. Изпечете шайбите на грил. Наситнете ригана и половината магданоз и с помощта на сол направете чесъна на паста. Смесете ги с останалия зехтин, оцета, кимиона, сол и черен пипер на вкус. С този сос намажете всяка шайба. Сега сложете върху патладжана парче от сиренето, както и няколко листенца от останалия магданоз. Прегънете на две – като такос! Готово е за сервиране. Добър апетит! И не забравяйте в жегите да си сипете една хладна напитка. Патладжановият такос върви идеално както с изстудено бяло вино, така и с чашка узо с лед.
Ето и още едно вкусно ястие с патладжани: Пълнени патладжани по гръцки

Необходими продукти:
2 патладжана (1 кг)
5 зърна карамфил
10 скилидки чесън
1 глава лук
50-60 г кашкавал
500 г кайма

зехтин за намасляване
1/2 връзка магданоз
150 г кашкавал
3-4 домата
черен пипер и къри на вкус
Начин на приготвяне:

Патладжаните се обелват, разрязват се на две и се издълбават. Престояват поне 12 часа в хладилник, осолени и изправени, за да се отцеди горчивият им сок.
Лукът и чесънът се накълцват.
В купа се поставят 2/3 от накълцаните лук и чесън, каймата и настърганият кашкавал за плънката. Ароматизира се със счукания карамфил, слагат се черен пипер и къри на вкус.
Размесва се.
Почистените и обелени домати се нарязват на колелца с дебелина 1 пръст. Патладжаните се нареждат в предварително намаслената със зехтин тава. Във вътрешността им се разпределя плънката. Поливат се със зехтин и се покриват с резени домат. Пекат се 20 минути в нагрята на 250 градуса фурна, след това се пекат още 20 минути на 180 градуса.

Настърганият кашкавал (150 г), наситненият магданоз и останалата 1/3 от накълцаните лук и чесън се смесват добре и се разпределят върху патладжаните. Пекат се до златисто. Сервират се с разбито кисело мляко и наситнен магданоз.
Страшна работа са тия чеснови кебапчета – мезе за чудо и приказСкарата е едно от любимите ястия на милиони не само в България, но и на целия Балкански полуостров. …Feb 8 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!