С тази вкусна питка изцяло заменихме хляба, хапваме я всеки ден с най-голямо удоволствие

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В днешно време повечето жени сме сериозно ангажиран и ежедневно ни се налага да балансираме между личния и професионалния си живот, родителството, семейните взаимоотношения и какво ли още не.
Затова, ако искаме да хапваме домашна храна, често ни се налага да приготвим нея бързо и вкусно, с което да зарадваме близките си.
Такава например е т.нар. къпана питка.
Интересното й име идва от това, че за кратко трябва да изкъпем питката във вода. Рецептата е лесна за изпълнение, а ние ви гарантираме, че ще се влюбите в нея.
Божествено пухкава и вкусна питка с лимонада, не можеш да й устоишИскате ли да си приготвите страхотно пухкава и вкусна домашна питка. Няма нищо по-лесно от това. При…Dec 18 2018vijti.com

Необходими продукти:
2 яйца (предварително разделяте белтъците от жълтъците);
500 г брашно;
200 мл прясно мляко (+ още 2 с.л. за маята);
1 ч.л. захар;
10 г суха мая;
1 с.л. олио;
сол;

краве масло (използва се за намазване на тавичката, ако не използвате специална хартия за печене);
тензух
Важно: Продуктите трябва да бъдат със стайна температура, като това се отнася най-вече за млякото и яйцата.
Начин на приготвяне:
Най-напред загрейте леко фурната. Сложете маята в подходящ съд с 1 с.л. захар и 2 с.л. прясно мляко. Разбъркайте добре всичко и оставете да се понадигне.

В същото време пресейте брашното, направете кладенче в средата и там сложете разбитите на сняг белтъци. След това добавете прясното мляко, олиото и солта. Най-накрая сложете маята.
Омесете меко тесто, направете го на топка и го сложете в тензуха. Тестото с тензуха сложете в съд с хладка вода.
Най-напред тестото ще падне на дъното, но след няколко минутки, когато втаса, е изплува нагоре. Щом отиде на повърхността е време да го извадите.
Поставете го в намазнената или покрита с хартия за печене тавичка. Разстелете го внимателно, надупчете го с вилица и го намажете с двата жултъка.

След това сложете питката да се пече на 180 градуса, най-добре на вентилатор. Печете около 30-40 минути. Щом питката е готова, поръсете я с вода и покрийте с кърпа или фолио, за да омекне.
Да ви е сладко!
Наближава Бъдни вечер, а леля ми всеки път прави содената питка хем да е постна, хем да е бухнала в таватаНаближават най-хубавите семейни празници в годината – Бъдни вечер и Коледа. Време е да се месят вкус…Dec 17 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!