26-годишна българка в Япония работи неуморно на цели 5 места, за да сбъдне мечтата си

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Цвети Георгиева от Велико Търново е доказателство за това, че мечтите се сбъдват, когато човек се труди науморно за реализирането им. 26-годишната жена учи в Япония и за разлика от повечето български студенти, които следват зад граница и биват издържани от родителите си, тя се справя съвсем сама със семестриалните такси, квартирата и въобще всички разходи по пребиваването си в страната на изгряващото слънце. А те изобщо не са малко. На година за обучението си плаща над 100 000 лв., изкарани с упорит труд. Още преди заминаването знаела, че няма кой да й помага финансово, тъй като необходимите за следването средства са непосилни за семейството й, но дори за миг не се усъмнила в собствените си възможности за справяне зад граница.Бизнесът алармира: българи се връщат от чужбина, защото работата там се работи много и трудът е много по-интнзивен, отколкото в БългарияНа фона на протестите, макар и затихващи, заради лошия стандарт на живот и поскъпването, работодател…Nov 30 2018vijti.com

Мечтата на Цвети да отиде в Япония датира още от времето, когато била на 6 години. В средното училище се записала на допълнителни извънкласни занимания – изучаване на японски език. Не след дълго останалите кандидати да усвоят материята се отказали и тя останала единствена в групата. Така няколко години сама посещавала уроците и от учителката разбрала, че във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ има дисциплина, която напълно отговаря на желанията и стремежите й. Още в Х клас била сигурна какво ще учи след завършване на училище. С огромен ентусиазъм започнала обучението си по приложна лингвистика с английски и японски език, а в последната година на следването си заминала по програма за разменни начала, осигурена от търновския вуз, в Япония.

„Първата година прекарах в Християнски университет в Токио, но реших да не се прибирам в България след края на програмата и се прехвърлих в университета в град Чиба. Оттогава минаха вече 3 години и 4 месеца и живот и здраве, догодина ще завърша. Тук няма конкретни дисциплини, а се учи всичко в една паралелка – психология, история, политика, икономика, теология. Всеки човек завършва висше образование, защото иначе няма да може да работи добра професия“, сподели Цвети. 26-годишната жена разказа, че стандартът на живот за чужденци е ужасно скъп и по тази причина нямала друг избор освен да уплътни цялото си свободно време извън следването в работни ангажименти.

За да успява да се издържа преподава английски език на деца в училище, дава такива уроци на бизнесмени и възрастни хора, работи като IT помощник в компютърната зала на вуза, в който учи, дава смени в стола за хранене на същото учебно заведение и работи като детегледачка.

„Нямам свободно време за себе си. Ангажирана съм, както се казва, непрекъснато Това обаче не ме натъжава или изморява. Тук хората са много работливи, изключителни професионалисти, за тях е непонятно това човек да мързелува. Няма да видиш японец да прекарва часове на дивана пред телевизора. Смятам, че идеално се вписвам в начина на живот в страната“, коментира търновката.

Наред с натовареността й всяка седмица Цвети полага доброволен труд в неделното училище за деца в Чиба и членува в благотворителна организация за чуждестранни студенти в Япония, които имат нужда от морална и финансова подкрепа.

„Мисията на организацията е да им помогне по-лесно да се приобщят в страната, да открият приятели, да намерят изгодно жилище, помощ с уроците, институциите и от всякакво друго естество. Все пак, когато попаднеш в една непозната държава, няма на кого да разчиташ и е много трудно, докато се адаптираш“, заяви търновката.

В тази връзка самата тя споделя, че тъгува за близките си най-вече по празниците. Благодарение на Фейсбук обаче, всеки ден поддържа връзка с тях и дори обсъждат идване на майка й брат й догодина по повод дипломирането. Гостуването обаче все още е много далеч и затова и тази Нова година ще посрещне без тях.
„В България празнуваме много шумно тези големи празници, а тук не е така. Няма празнични фойерверки, няма купони. Ако не знаеш, че е 31 декември, въобще няма да разбереш, че е станала Нова година. Просто в Япония се държи на тишината, да не се пречи на никого“, обясни 26-годишната студентка.

В празничните дни обаче всички ходят облечени с кимона. Цвети също не прави изключение. Благодарение на нейни приятели и преподаватели, успяла да се премени с такива дреха.

Болярката не подценява красотата на родното си място, то споделя, че в Япония определено има какво да се види. Заради технологичния бум в страната се създават всеки ден атракции и постижения, които привличат хиляди хора от цял свят.

Търновката разказа, че най-красивото място, което имала шанса да посети в източната страна, било остров Одайба. Той е изкуствено направен и прилича на европейски град от XVIII век.

„Има огромни сгради и влак, чиито релси минават между небостъргачите, във въздуха. Самата машина ръководи композицията, без да има машинист. На острова има умален вариант на Статуята на свободата, второто по големина виенско колело, музеи, красив плаж за разходка и много атракции“, заяви тя.

В момента Цвети е съсредоточена върху успешното приключване на образованието си. По нейни думи още началото на четвърти курс започват интервюта с работодатели, а преди дипломиране студентите трябва вече да са избрали къде ще работят. Според нея това е най-добрата практика за реализиране на младите кадри и би пожънала голям успех, ако се приложи в България.Горчиви истини за гурбета в чужбина, които никой няма да ви разкрие (СНИМКИ)Много млади хора у нас смятат, че животът в България е непоносим и заминавайки на гурбет в чужбина щ…Nov 19 2018vijti.com

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борбабг

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!