След съмненията за Омикрон у нас-Ето как да разпознаем най-характерните симптоми

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Споявата на Омикрон у нас и увеличаването на случаите по света се търсят и достоверни сведения за това какви са признаците на заболяването.

Ранните данни засега показват, че при ваксинираните срещу коронавирус новият щам води до по-леко протичането на заболяването, което може да наподобява обикновена настинка.

Пред NBC News д-р Катрин Полинг, специалист по инфекциозни болести и ваксинолог от Северна Каролина, САЩ, казва, че проявяваните леки симптоми на Омикрон сред наблюдаваните случаи са:

  • Кашлица
  • Умора или отпадналост
  • Запушен нос и хрема

За разлика от предишните варианти на коронавирус, загубата на вкус и мирис не е толкова разпространена, заявява тя. Полинг и други експерти отбелязват, че тези симптоми се основават на ранни сведения за случаи на омикрон, а не на научни изследвания, които засега отсъстват.

Според проучване на ZOE COVID – приложение, което проследява симптомите, посочвани от потребители – петте най-чести симптома на Омикрон са хрема, главоболие, умора, кихане и възпалено гърло.

Данните са събрани между 3 и 10 декември в Лондон, където Омикрон се превърна в доминиращ щам, предават от CTV News.

За разлика от други щамове на вируса, симптомите на треска, кашлица и загуба на обоняние са по-рядко срещани. Анализът на ZOE установява, че 50% от заразените с Омикрон са имали тези три „класически симптома“.

Тези сведения съответстват с ранните данни от САЩ. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), проучили 43 случая на Омикрон между 1-8 декември, установяват, че кашлица, умора, запушен нос или хрема са най-честите симптоми сред изследваните лица, три четвърти от които са напълно ваксинирани.

По ранни данни новият щам е регистриран в 106 държави по света, потвърждават от Световната здравна организация.

„Към 21 декември 2021 г. вариантът „Омикрон“ е открит в 106 държави“, се казва в седмичния епидемиологичен бюлетин на СЗО, предават от Darik News. Организацията подчертава, че „общият риск, свързан с варианта, предизвикващ безпокойство, остава много висок“.

Категорично потвърждение дали Омикрон е у нас обаче ще има след Нова година. Това каза в ефира на „Твоят ден” Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести, съобщава NOVA. По думите ѝ има съмнения за новия вариант на вируса от много лаборатории и болници.

2 мита за COVID развенчани: Омикрон не е по-лек. Заразяването, не ваксинацията намалява потентносттаСкорошни научни изследвания развенчават два мита за коронавируса: че вариантът Омикрон е по-лек и че…Dec 21 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!