„Издигаме Радев“, „БСП се държи етично и коректно“, „Аз съм по-скоро десен“: Слави Трифонов пред БНР

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В седмицата, в която „Има такъв народ“ се отказа да предложи проектокабинета си за гласуване в пленарна зала, лидерът на партията Слави Трифонов даде второто си интервю извън Фейсбук профила за последните пет месеца, в които на два пъти се проведоха парламентарни избори. То отново беше в предаването „Политически некоректно“ по БНР с водещ Петър Волгин. Интервюто бе предшествано от коментарна част на водещия, в която бяха критикувани „умнокрасивите“, които според него с 36 депутати мислят, че само те знаят как да се управлява страната. Бе застъпена и теза, че честите избори са положителна проява на демокрацията, която е често е лансирана и от представители на „Има такъв народ“.

Слави Трифонов: Изроди срещу децата, които си искат държавата„Изроди срещу Цвети. Изроди срещу децата, които си искат държавата“. Така лидерът на „Има такъв наро…Aug 14 2021vijti.com

 

В интервюто Трифонов даде своята версия защо партията му няма да управлява, като отново атакува словесно съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. „Човек, който издава лични разговори, не е много почтен и коректен“, пък каза Трифонов по адрес на Мая Манолова заради нейно изказване от парламентарната трибуна през седмицата. Определяната от „Има такъв народ“ дълго време за партия на статуквото БСП се е държала по „етичен и коректен начин“ в преговорите за подкрепа на кабинета.

„Има такъв народ“ така подкрепя Румен Радев, че все едно го е издигнала за президент, но дори при негова молба, правителство с трети мандат няма да бъде одобрено от хората на Трифонов.

„Аз съм по-скоро десен“, определи Трифонов политическите си виждания.

„Дневник“ публикува интервюто с незначителни съкращения.

Гост в „Политически некоректно“ е лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Здравей, Слави.
– Здравей, но аз не съм само лидер на „Има такъв народ. Напоследък чувам само политически определения, всичко останало което ми се е случило, сякаш не е било. Аз съм с един екип от толкова много години, с които решихме да направим референдум. Направили сме много неща, много е трудно да направиш 5000 предавания, концерти пред толкова много хора. Сега ние сме политици, защото реализирахме един референдум с който политическата класа и това статукво, което продължава да съществува, не се съобрази.

Всичко изглеждаше добре в началото на преговорите за правителство. Какво се обърка в крайна сметка?
– БСП бяха встрани от това, което ние реализирахме предварително, другите две партии бяха от голямо значение – „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България. Добре вървяха преговорите, защото почти на 100% се припокриват всички цели – съдебна реформа, индексацията на пенсиите, Планът за възстановяване, евентуална COVID криза. Там няма разлики. Експертите, нашите и техните, стигнаха до едни същи отговори.

Зaщо не стана правителството?
– Защото в един момент се оказа, че имаме различия не какво да стане, а как да стане. Оказа се, че „Демократична България“ основно и „Изправи се! Ние идваме!“ изведнъж започнаха да изявяват неадекватни и неприемливи претенции. Христо Иванов искаше да одобрява представители на правителството. Два дни след като обявихме първия кабинет, на среща той започна да обвинява и да съзира дългата ръка на ДПС, което беше изумително. Той каза, че има такова усещане. На среща с Николай Василев, той заяви, че той е от ДПС и КГБ. И се започна една история, със сайтовете, с които те разполагат и с медиите, с които разполагат, се оказа мръсна кампания. Ние бяхме обвиняеми непрекъснато за всичко. Това изглеждаше като някакъв кошмар.

И вие не им останахте длъжни, нападахте ги остро?
– Това са факти. Аз това с едната буза и другата буза не го приемам. Ако те ударят по едната, имам различна представа за реакция. Когато естественият ти партньор те припознава за враг и вместо основната цел като враг да е ГЕРБ, изведнъж те изчезнаха от публичното пространство, а се появявам аз като враг. Появяват се един куп неща. Какво трябваше да направя аз? Ние направихме много компромиси и жестове и не бяха разпознати.

Какви?
– В първото предложение за правителство общата бройка на университетите в САЩ, които са завършили кандидатите за министри, бяха над 20. Нашата представа за качествата, които трябва да имат министрите, бяха в това предложение. Вместо да коментираме качествата на хората, коментирахме дългата ръка на ДПС или не знам си какво.

И ти се обиди?
– Няма обида. Не сме деца. Всичко се превърна в невъзможност за съставяне на правителство, заради липсата на партньорско отношение. Заедно с „Изправи се! Мутри вън!“ или там какво беше, и с „Демократична България“, пак нямаме мнозинство.

Но с БСП имате.
– Е, да, де, но БСП се появи малко по-късно и започна да се държи по доста етичен и коректен начин, но това се случи в рамките на преговори. На експертно ниво БСП се държаха почтено, професионално и адекватно, а другите реагираха по съвсем различен начин. Цялата възможност за съставяне на правителство се разпадна.

С вашия мандат няма да има правителство.
– Ние имаме 65 депутати, има останали 175 други, които са в състояние с втория или третия мандат да реализират правителство. Нека постъпят национално отговорно и направят всичко необходимо. На третия мандат съществува вероятност всички да се обединяват и подкрепят, искат за 6 месеца да съставят правителство, явно имат проект и планове и да реализират своите намерения.

Слави Трифонов изчегърта Христо ИвановСлави Трифонов атакува Христо Иванов по-тежко отвсякога. Този път на роднинска линия  Днес Христо Ив…Aug 13 2021vijti.com

Възможно ли е „Има такъв народ“ при връчването на трети мандат да подкрепи това правителство?
– Кога си ме виждал и чувал да казвам едно и след това да правя друго. Направихме всичко възможно с мандата на „Има такъв народ“ да бъде реализирано правителство, постигнахме споразумение по всички точки и те имаха възможността да постъпят почтено и национално отоговорно и да ни подкрепят да има правителство. Сега не виждам защо трябва да е обратното. Нека видим какво ще стане, защото нещата се менят час по час. Те имат възможността да направят правителство.

Имам хипотеза – президентът Радев, който не иска предсрочни избори, ако той те помоли вашата партия да подкрепи правителство в третия мандат?
– Защо да се молим? Има си Конституция, той просто трябва да даде трети мандат.

Ще даде и ще помоли за подкрепа. Ще откликнете ли на негова молба?
– Не. Това изглежда по детски ми задаваш тези въпроси. Има закони и правила, и ние ги следваме.

Ти каза, че ще го подкрепите за втори мандат?
– Той съдържа нашата представа за президент.

99% е сигурно, че отиваме на предсрочни избори, нали така?
– Това не зависи от мен. Ние сме само с двама депутати повече от следващата партия. Суверенът е решил парламентът да е фрагментиран и прилича на това как изглежда суверенът. Това е решение на една партия, има още пет, които могат да вземат друго решение.

Не могат, защото партиите на промяната трябва да се коалират с ГЕРБ и ДПС, а това няма как да стане.
– Може да се коалират в интерес. Едната партия от статуквото да излезе, да намали кворума, да се случи парламентарна врътка.

А може и вие да излезете?
– Не, няма да излезем. Ще се гласува. Аз искам… Ние искаме всичко да бъде почтено пред очите на уважаемите избиратели. Без тайни договорки и кадруване задкулисно.

Като говорим за задкулисие и пред очите на всички, защо си убеждавал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София, както каза тя в парламента?
– Тогава тя беше в друга роля и аз в друга. Не си спомням дали и как съм я убеждавал, но най-вероятно е така. Тя беше много самоотвержена и успешен омбудсман. Ние се сприятелихме, тя имаше отворено пространство в нашето шоу да се явява когато иска, ние я подкрепяхме. Имахме много разговори, това е било личен разговор встрани от публичното пространство.

Не е било със задни мисли, че не искаш тя да е кмет.
– Не, глупости. Аз тогава бях водещ, не знам кога е бил този разговор, тя не помня дали беше омбудсман. Имало е много разговори.

Тя звучеше много афектирана.
– Откъде да знам. Емоциите гледам да ги избягвам. Това е бил личен разговор, който няма място в публичното пространство. Човек, който издава лични разговори, не е много почтен и коректен. Тя защо е водила такъв разговор с мен, защото ми се е доверила. Не мога да кажа защо съм я убеждавал. Не помня, мислел съм, че тази битка не е за нея.

Да поговорим за твоите кадрови предложения. Първият ти кандидат за премиер – Николай Василев. Защо той?
– Той има опит, 8 години в едно управление, неговите ходове бяха успешни и аз много ги одобрявах. Може да сложим БТК и „Булгартабак“, за които може да се поспори, но те не бяха точно негова отговорност, според мен. Той работеше с нас много месеци преди да се състоят изборите и ми направи страхотно впечатление това, което представлява. Изпълва със съдържание как според мен трябва да изглежда министър-председател. Заедно правихме екипа и бяха млади хора, завършили престижни университети и ми се стори, че така трябва да изглеждат българските министри и премиер, особено сравнявайки ги с тези през последните 11 години.

Като си толкова сигурен защо го оттегли?
– За да направя компромис на Христо Иванов и „Изправи се, мутри, идваме и си отиваме“ и партиите на протеста да бъдат заедно. Не разбрах за дългата ръка на ДПС и КГБ, но той беше толкова твърдо убеден и реших да направя компромис.

Заради Иванов и Манолова изгоря Николай Василев?
– Не е изгорял, защото е наш колега и не е изгорял.

Имам доста критики към икономическата му виждания.
– Затова ти си по-скоро ляв, а той е по-скоро десен. И аз съм по-скоро десен, а ти си по-скоро ляв.

Защо Пламен Николов, как така?
– Реших във второто предложение да заложа на хора, които познавам по-добре, от повече време, част от „Има такъв народ“. Познавам го като характер, отношение поведение, коректност, качества.

Няма опит в държавната администрация.
– Значи първият има опит, не трябва, вторият няма, не трябва, няма угодия, ставаш като Христо Иванов.

Пламен Николов никой не го познава.
– Бойко Борисов събираше министрите по кръстовищата. Смени министри, които бяха плачевни в морален план, приемаха се от всички, от сайтове, от самите сайтове на „Демократична България“, самият Христо Иванов е бивш министър на Бойко Борисов. Всички бяха кротки и никой нищо не каза. Аз и Иисус Христос да бях предложил, заедно с 12-те апостоли като кабинет, пак щеше да има, че няма висше образование, няма опит, баща му е дърводелец, иска да изгони търговците от храма, значи е против бизнеса.

Слушател пита защо Слави Трифонов не предложи Любомир Каримански, който е специалист, а човек, който никога преди това не е направил впечатление, че може да ръководи държавата?
– Защото Слави Трифонов е лидер на тази партия и така преценил. С моите колеги сме преценили, че бъдещето на Каримански ще изглежда по друг начин. Имаме си партия, решаваме по този начин да правим предложения.

Още един човек говореше за себе си в трето лице – Петър Илиев, защо такова страхотно настояване да бъде министър?
– Не говоря така, пошегувах се. Когато тръгнахме да правим референдума, се обадих в университета, за да търся в деканата с юридическите науки, да попитам кой се занимава с конституционно право и попаднах на Петър Илиев. Случайно той вдигна телефона. Той направи ужасно много за референдума. Беше адвокат на годината. Един куп неща, които харесах в него. Имах възможността да го опозная. Беше атакуван и подозирам, че не му се е отразило добре на психиката и семейната среда, в която живее. Един човек би реагирал на подобно напрежение, каквото му се трупа на главата.

Имаше съмнение за неговата книга, че има плагиатство.
– Това се уточнява в съда. Не съм му адвокат на него. Нямам представа, тази история излезе изведнъж и стана обществено достояние. Аз не го знаех това и не знам дали е вярно.

Има основателни съмнения. Десетки страници съвпадат.
– Този, който е уязвен, може да го осъди.

Има критики към парламентарната група, че с поведението депутатите на „Има такъв народ“ рушат парламентаризма? Не спазват правила, казват хората.
– Много хора казват различни неща. Журналистите не са свряни в едно мазе, а са там където им е мястото. БНТ излъчва, всеки може да си направи изводи кой и как руши парламентаризма. Това са общи фрази от няколко сайта, близки до „Демократична България“, които решиха през последните две седмици да атакуват всичко свързано с мен и с „Има такъв народ“. Дълго време не отговаряхме въобще, искахме да постъпим почтено и да има възможност да се създаде правителство. Това е като с това, че съм чалгар, това какво общо има?

Те така те наричаха дълго време, аз затова се изненадах когато имаше близост между вас?
– Не е имало близост, престани. Всичко беше свързано с това каква е целта – да има правителство и българите да се успокоят и да има решения, свързани с важни проблеми.

Казваш с партиите на статуквото няма да правим нищо, сега с тези на промяната няма да правите нищо, е с кого тогава?
– Суверенът ще реши, ако се стигне до избори. Но отначало – има шест партии със 175 депутати, те имат възможността, могат да решат, да направят каквото пожелаят, имат конституционно мнозинство.

Ще има със сигурност президентски избори. Вие сте първа сила, не е ли логично да издигнете свой кандидат?
– Ние издигаме наш кандидат за президент. Той се казва Румен Радев. Законът и Конституцията ми дават това право.

Не го издигате Вие, той се е издигнал сам?
– Ние подкрепяме, което е същото като издигаме. По такъв начин го подкрепяме, че все едно го издигаме.

Толкова силно?
– Да.

След като толкова го харесвате, защо постоянно атакувате неговите министри.
– Не е постоянно и той да не си ги вади от джоба. Назначил ги е, к’во от това. Какво е това чувство за притежание, което те е обзело днес? Може да имат недостатъци, той самият може да има, това нищо не променя. Ние подкрепяме Румен Радев като личност, това е нашият мажоритарен избор. Дали е назначил тоя или оня като министър, това е нещо временно и не касае и личността и качествата му.

Именно тези атаки срещу Кирил Петков и Асен Василев бяха разчетени като доказателство, че действате с ДПС?
– Аз съм обект на слухове от много години. Всичко гадно и гнусно за мен е казвано. Слухове не мога да коментирам. Говориш за един човек, който влияе на няколко сайта и кресливи в интернет хора, които го слушат и повтарят какво е казал. Това са слухове и интриги. Част от политическия живот, която ненавиждам.

Когато става дума за политика е по-различно от случаите, когато става дума за личния ти живот?
– Аз не страдам. Хората сами могат да изберат, приятелю, дали да вярват на слухове или факти. За това, което ми говориш ти, няма факти.

Бойко Борисов каза, че ДПС е преливало гласове към „Има такъв народ“.
– Той не е известен като голям приятел на истината. Доказателства за това има хиляди. Той не може да докаже, защото това не е вярно. Той лъже и разпространява слухове.

Как гледаш на сравненията между теб и Бойко Борисов?
– Какво общо имаме ние?

Че сте авторитарни характери?
– Откъде знаеш, не си бил част от моя екип. Никога човек, работил с мен, не е казал нещо подобно. Работят с мен хората, защото мога да умра за тях. Тръгнаха си тези, които не могат да ми отвърнат със същото. Аз съм привърженик на правилата и йерархията. Почитател съм на резултатите. Какво значение има дали са постигнати чрез авторитарен характер или чрез човек, който е адски мил и целува всеки ден всички. Привърженик съм да има резултати, а не да се обичаме. Когато имаме лични отношения, тогава.

Като говориш за твоя екип, има много въпроси за поведението на Тошко Йорданов, би ли го посъветвал да бъде по-обран, използва експресивен език?
– Той е с мен от 28 години. Бил съм му на сватбата. Той е с мен всеки ден. Говорил ми е в ухото, когато съм бил телевизионен водещ. Той е част от мен. Може да има по-различен характер, да е по-експресивен. Нито съм му адвокат, нито защитник. Част е от моя екип и ще бъде такъв. Важно е да си върши работата, а не дали някой го харесва. Ако не е прав или адекватен, аз ще го посъветвам и ще му кажа кое е правилно и той ще го направи.

Какви ще са следващите стъпки на „Има такъв народ“?
– Има важни неща в парламента, няма създадена комисия, много е важно ще има ли актуализация на бюджета, няма ли да има. Парламентарната група на „Има такъв народ“ стигнахме до извода, че трябва да се направи всичко възможно няколко важни въпроса да им се обърне внимание – нова COVID криза, предложение към Европа за Фонда за възстановяане и развитие, бюджет. Парламентарната група ще се отдаде на важни за държавата въпроси.

Актуализацията на бюджета е особено важна, ще я подкрепите ли?
– Имаме експерти и различни мнения. Трябва да се реши в парламента това. Всички политически сили трябва да вземат това решение.

Можем ли да очакваме подобряване на отношение между „Има такъв народ“ и партиите на промяната
– Не знам дали можем да очакваме подобряване на отношение между „Има такъв народ“ и партиите на промяната. Ще направим всичко възможно да се решат важните въпроси.

Да не очакваме сдобряване?
– Все едно сме съпрузи, няма такива неща. Трябва да се работи единствено по закон и морал.

Жените, които със сигурност са били в живота на Слави Трифонов Кои са жените в живота на Дългия? Силвия Лулчева Актрисата Силвия Лулчева е първата му голяма любов…Aug 11 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!