Политическите лидери поискаха съд заради полицейското насилие, ГЕРБ, ДПС и прокуратурата мълчат

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Лидерите на парламентарно представените политически сили, с изключение на ГЕРБ и ДПС, реагираха остро след излъчените вчера кадри в извънредно заседание на комисията за разследване на полицейското насилие и подслушването в парламента. На тях се виждат удари, затискане, побой и други примери за неприемливо поведение на полицаи под колоните на Министерски съвет. Камера, намираща се там, е записала задържането и ударите над протестиращи в една от първите размирни вечери на протестите срещу Борисов и Гешев от миналата година – 10 юли. Христо Иванов, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Мая Манолова поискаха виновните да бъдат извикани в парламента, да поемат отговорността си, да има арести и присъди. Така, в седмицата, в която техните партии, не намериха общ език за подкрепа към правителството на „Има такъв народ“, те отново се обединиха около обща кауза.
Освен от ГЕРБ и ДПС, позиция няма и от прокуратурата. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви днес пред „Сега“, че не е гледала кадрите, тъй като е в отпуск, и ще коментира в понеделник.

Брутални кадри показа комисията за полицейското насилие (ВИДЕО)btvnovinite.bg Кадри от побой и издевателствапо време на антиправителствените протести на 10 юли 202…Aug 13 2021vijti.com

От пространството, където са записани кадрите, се включи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той поиска пълна отговорност за случилото се да поемат лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, както и главният прокурор Иван Гешев. „Борисов, това е твоята демокрация, гледай постоянно този клип. Ако ти е останала съвест, поеми си отговорността, освободи България от себе си. И другият – Гешев, който организира това беззаконие, който си пазеше собствената власт, който отговаря, че една година тези материали бяха крити“, каза Иванов, като допълни, че депутатите от обединението ще направят всичко възможно полицаите да си поемат отговорността, заедно с настоящите депутати от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски, респективно вътрешен министър и шеф на главна дирекция „Полиция“ към датата на протеста.

По-късно с публикация във „Фейсбук“ реагира и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

„Всички замесени в това престъпление трябва веднага да бъдат арестувани и моментално да бъдат осъдени. С белезници на ръцете и напълно беззащитни, тези български деца, отстояващи върховенството на закона и правото в собствената си държава, са бити зверски, унижавани и захвърляни като животни от хората, които би трябвало да олицетворяват върховенството на закона и правото. Изроди срещу Цвети. Изроди срещу децата, които си искат държавата. Тези кадри са били скрити от бившите управляващи. Но истината, рано или късно, излиза наяве и ГЕРБ и присъдружните им партии от „патриоти“ не успяха да скрият зад колоните на Министерски съвет този брутален режим, в който сме живяли над 10 години. Режим, който пази властта си с бой. Отговорността за всичко това е на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. След случилото се зад колоните на Министерски съвет, той не обели нито една дума за битите деца, каза само, че се пролива кръв на полицаи. Не беше намерен нито един виновник за полицейското насилие, не беше осъден нито един“, пише той.
Трифонов добавя, че искалите тогава оставката на Борисов и Гешев са били прави.

„Ние нямаме нужда от главен прокурор и прокуратура, която за една година не е успяла да открие тези кадри и да повдигне обвинения на виновниците. Нямаме нужда от прокурори, които закрилят престъпленията срещу своите съграждани“, пише още той.

Корнелия Нинова определя кадрите като потресаващи. „Всички днес говорим за тях. Но говоренето не стига. Обективно разследване, съд и отговорност. А най-голямата е на онзи, под чиито прозорци на Министерски съвет се случва това“, пише тя.

Мая Манолова поиска полицаите от записа да бъдат поименно да бъдат извикани в парламента. „Заедно с бившите министри, които са им наредили тази гавра, и с настоящия министър, съдействал записът да стане публичен след цяла година укриване. Заедно с бившия премиер Борисов заради защитата на чиито режим се случи това. Да се явят на извънредно изслушване в парламента. Незабавно! Ако откажат, да бъдат принудително доведени!“, написа Манолова.

Ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов съобщи, че ще сезира по темата европейските институции. „В началото на новата парламентарна сесия на Европейския парламент смятам да запозная Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за случилото се в България и отново ще поставя въпроса за нарушаване на човешките права“, коментира Витанов.

„Да, очевидно в действията на полицаите имаше силно смущаващи неща, които те извършиха“, заяви пред БНТ Иван Павлов, председател на Управителния съвет на синдиката на МВР. „Голямата част от полицейските служители не са подготвени за действия при масови безредици и те не могат да упражнят този обем от тактически действия, който се очаква от тях“, каза още той.

От синдиката са убедени, че разпространените кадри имат и друг подтекст. „Бяха политизирани още от първата секунда на протестите, първата секунда! И бяха експлоатирани най-безочливо и по най-отвратителния начин на гърба на полицаите от всички политически сили“, допълва Павлов. Въпреки това настоява да се провери внимателно дали полицаите са прескочили тънката граница на закона.

Битото момиче на протеста: Биха ме, гавреха са с мен и ме снимаха. Свидетел: Полицаите казаха „Снимайте трофеи“. Те са част от мафиятаПремиерът Бойко Борисов обяви тази сутрин, че полицейското насилие по време на втория ден от протест…Jul 23 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!