Отидох в Родопите на квартира, а хазайнът ми даде рецептата за най-вкусното домашно крема сирене. Супер вкусотия

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сиренето крема е хем вкусно, хем лесно влиза в употреба, хем е и полезно. Освен това е подходящо за хапване върху филийка по всяко време, а ако приготвим с него чийзкейк, се получава уникална текстура – свежа и вкусна, както и идеално съчетание с плодовете. По времето на социализма по магазините имаше само една марка българско крема сирене, но вкусът му беше просто идеален. Сега – видове бол, но нещо все ни убягва от някогашния млечен продукт, наистина произведен по БДС. При последната ни семейна ваканция в приказните Родопи, един ден забелязахме хазяинът чичо Добри да се суети из спретнатата си кухня.Минало-незабравимо: баба разказва как се гледаше бебе без памперси и хомеопатияПовод ми дадоха сина и снахата, които ми оставиха за месец внучето да го гледам. Указанията бяха стр…Oct 23 2018vijti.com

Оказа се, че той сам си приготвя домашно крема сирене. Наблюдавах го какво точно прави, но най-хубавото е, че човекът сподели на драго сърце своята звездна рецепта с нас.
Оттогава вкъщи си го приготвяме постоянно, като единственият недостатък, открит досега е, че свършва по-бързо, отколкото ни се иска. Ето и чудесната родопска рецепта за домашно крема сирене.
Необходими продукти: 3 литра прясно мляко (хубаво е да е домашно или поне да е закупено от нароилите се напоследък по големите градове фирмени млекарници); 3 супени лъжици кисело мляко; 3 чаени лъжички сол; 15 капки мая за сирене (количествата в рецептата могат да се преизчисляват, но златното правило е 5 капки мая за сирене на 1 литър прясно мляко).

Начин на приготвяне:  Сварете прясното мляко, подсолено със солта и го оставете да изстива. Когато температурата падне до 37-38 градуса, добавете маята за сирене в киселото мляко и разбъркайте хубаво.След това добавете киселото към прясното мляко и отново разбъркайте добре. Оставете го да почине за 5-6 часа. Изсипете млякото в тензух и го оставете да се отцеди. Добър метод е да поставите тензуха в панерче с дупки, а отгоре да поставите тежест. За направата на домашното крема сирене можете да използвате краве, овче или козе мляко, както и смес от някои от изброените. Опитайте и няма да сгрешите, ще се чувствате, все едно сте в Родопите целогодишно, няма такава вкусотия!

А ето и една мързелива рецепта за домашно кисело мляко:

Получаването на истински сполучливо кисело мляко се случва: ако имате добро прясно мляко и хубава закваска. Лично аз съм подквасвала с купено пастьоризирано мляко, но обикновено залагам на домашно сурово мляко от сигурен източник. За закваска ползвам купено мляко, чийто вкус харесвам. Купувам 5 литра прясно сурово мляко, варя го по метода на баба. След като го снемам от котлона и го слагам на студена водна баня за 10 минути заедно с кофичката кисело мляко, което съм избрала за заквасване, за да са с еднаква температура. На пипане тенджерата трябва да е малко по-топла от ръката ви. Изваждам тенджерата от водата, изсипвам вътре половината съдържание на кофичката и разбърквам добре. Връщам тенджерата на котлона където съм го варила. След около 1-2 часа, ако тенджерата при допир е започнала да изстива – слагам котлона на степен 1 за около 15 минути, след което изключвам.

През лятото не ми се налага да включвам котлон, тъй като температурата в стаята е около 25 градуса, което е напълно достатъчно, за се получи киселото мляко. В случай, че млякото в рамките на 3-4 часа още не е стегнало пак слагате котлона на степен 1 за 15 минути и изключвате. Изчаквате да изстине напълно и прибирате тенджерата с капака в хладилника. Така цялото семейство ще се радва на кисело мляко за поне 1 седмица. Евтино, вкусно, здравословно и лесно за приготвяне.

Добре е да обърнете внимание на някои малки хитрини при приготвянето на кисело мляко:

– избирайте купено кисело мляко с живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus
– температурата на млякото при заквасване и количеството на закваска дават отражение върху крайния вкус: кисел, ако добавите закваската в по-топло мляко и по-сладък, ако я сложите при по-ниска температура.
– изберете тенджера от неръждаема стомана, тъй като в нея ще съхранявате киселото мляко за дълго време!

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!