Най-вкусната содена питка за Бъдни вечер: Изчезва за секунди и всички питат за още

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Традициите ни повеляват на трапезата за Бъдни вечер задължително да присъства содената питка. В нея слагаме и желаното от всички в семейството късметче. Предлагаме ви два варианта на содената питка, които ще задоволят и най-претенциозните вкусове. Веднъж направена по един от двата начина, питката попада в семейното меню много често и след като отминат светлите християнски празници.

И мъжът ми и синът ми не сядат да хапват без хляб! Добре че се сетих за тази питка! След 30 минути беше готова (Видео) Отлична питка за вечеря, която ще бъде на масата за 30 минути! СЪСТАВКИ: 300 гр бяло брашно 3 …Sep 23 2020vijti.com

Първи вариант

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
брашно – 700 г
вода – 400 мл топла
сол – 1 ч.л.
бакпулвер – 1 бр.
сода бикарбонат – 1 ч.л.
ябълков оцет – 2 с.л.
олио – 3 с.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто.
Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му, или докато, като му направите разрез, в него да има мехурчета въздух.

Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка.
Оставете тестото да престои 15 минути така за да се отпусне, преди да я поставите в фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар.

Намокрете тензух и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте с него, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути.
Сервирайте топла, много мека и вкусна содена питка, особено поръсена с шарена сол!
Добър апетит на празничната трапеза!

Втори вариант

Необходими продукти
1 ч.л. сода
4 ч.ч. брашно
1 яйце
1 коф. кисело мляко
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
4 с.л. олио

Начин на приготвяне
Започваме със слагането на содата в млякото, бъркаме докато шупне и изсипваме в купа.
След това добавяме яйцето, солта и захарта.
Започваме да разбъркаме и когато сместа стане хомогенна постепенно започваме да добавяме брашното. Когато се сгъсти, съвсем спокойно може да извадим тестото от купата и да го доомесим върху масата

Когато тестото ни е готово, намазваме тавичка с масло и го слагаме вътре. След това може да поръсим със съвсем малко брашно, като това е изцяло за визия, но задължително правим няколко прореза с нож, които ще помогнат за по-бързото и равномерно опичане на содената питка.
Когато сме готови, я пъхаме в предварително загрятата на 200 градуса фурна за около 40 минути. Пече се до зачервяване, а след това е готова за сервиране.
Да ви е сладко!

Бар на морето дава разхлаждаща напитка срещу чаша с боклук от плажаИстория за добрия пример и как една малка, но добра постъпка ги е вдъхновила да организират нещо по-…Aug 22 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!