„Чернобил“ без ток: Кулеба предупреди за риск от изтичане на радиация

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Варварската война на Путин излага цяла Европа на опасност. Той трябва да спре незабавно“. Това написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter, потвърждавайки информацията за спряното електрозахранване на АЕЦ „Чернобил“.

По думите на Кулеба резервните дизелови генератори на централата имат капацитет да поддържат електрозахранването едва 48 часа.

След този период охладителните системи в хранилищата за отработено ядрено гориво ще спрат да функционират, което ще доведе до незабавно изтичане на радиация.

От поста на първия дипломат на Украйна в социалната мрежа става ясно, че основната електропреносна мрежа, доставяща ток за АЕЦ-а, е повредена от руската армия.

„Призовавам международната общност да изиска от Русия незабавно да спре огъня и да позволи възстановяване на захранването на централата“, пише Кулеба.

Как калиевият йодид помага срещу радиация? Странични ефекти и рисковеИнформацията за повишен радиационен фон в областта на Чернобил (и по-късно – слуховете за АЕЦ „Запор…Mar 5 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!