Учени: Магнитните полюси се сменят, ще ни избие радиация

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Магнитното поле на нашата планета се готви да се обърне, потвърждават изследователи от различни части на света и бързат да успокоят, че според последните открития в областта на геологията този процес може да се забави. Някои учени смятат, че евентуална промяна на полюсите ще отслаби магнитното поле на нашата планета и всички живи същества на нея ще станат уязвими от мощната слънчева радиация.
При промяната на магнитното поле на Земята полюсите на планетата се променят. Това се случва на всеки 200 000-300 000 години. Според учените последният път, когато полюсите са се променили, е бил преди 780 000 години. Това предполага, че процесът е трябвало да се е случил много отдавна. Ранните изследвания показват, че промяната може да отнеме до 1000 години.
Ново изпитание се задава за учениците: Голяма промяна на матурите за 10 класНово изпитание се задава за учениците, които тази година ще бъдат в 10-и клас. Те ще завършат първи …Sep 5 2019vijti.com

Британските учени обаче, оценявайки движението на потоците от лава, океанските отлагания и антарктическите ядра, стигат до извода, че промяната на полюсите може да продължи и до 22 000 години.
Образуването на магнитното поле на Земята става поради въртенето на течното външно ядро ​​около вътрешното твърдо ядро. Това взаимодействие създава невидимо за очите поле, преминаващо през северната и южната част на планетата. За да определят датата на последната смяна на полюсите, геолозите проследяват как се движат потоците от лава и възникват океански отлагания по време на образуването на нови скали. Потоците от лава са смятани за идеални магнитни записи, тъй като съдържат много минерали, които при втвърдяване се фиксират в посоката на полето.

Трябва обаче да се разбере, че вулканите не изригват постоянно, така че основният акцент е върху по-задълбочена работа за определяне на правилната посока. Въпреки факта, че инверсиите се случват в най-дълбоките части на нашата планета, техните резултати са най-забележими на нейната повърхност и дори в атмосферата.
Най-известният вулкан у нас се намира в Санданско-Петричката котловина и се издига 200 м над коритото на река Струма. Кожух не е активен от близо 1 милион години. През конуса на вулкана преминава реката и на това място извира топла минерална вода. Името му идва от народните вярвания, че прилича на наметнат кожух. Заради уникалната флора и фауна в района местността е обявена за природна забележителност. Тук се среща считаната за рядък вид котешка змия. На източното подножие на възвишението Кожух се намира местността Рупите.
Източник: Ретро
Учени разработиха робот-змия, който ще се използва за лечение на пациенти с инсултМалък робот, подобен на змия, е разработен за лечение на пациенти с инсулт, като изчиства запушвания…Aug 30 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!