Столично училище окачи на вратата си бележка, която възмути всички. Съдбата не е благосклонна към родители, които закъснеят да вземат децата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Снимка на скандална бележка на вратата на столично училище предизвика остри реакции в социалните мрежи. Бележката гласи, че децата на занималня, които не са били взети от родителите си до 18:00 ч. ще бъдат отведени в 7 РУ на МВР.
Подобни бележки има в няколко учебни заведения и детски градини в столичния квартал „Младост“, а някои определиха мярката като прекалено крайна.
Родители дори разпознаха занималнята, за която се отнася предупреждението на снимката, а тогава стана ясно, че подобни заплахи има и на други места. От юридическа гледна точка всяко училище само разработва годишната училищна програма за целодневната организация на учебния ден, като в програмата са включени дейностите по самоподготовка, занимания по интереси, съответно за начален и краен час на всички дейности.
Нова версия за Мадарския конник преобръща историята и излиза, че теориите, които учехме в училище, са грешниВекове наред историците се мъчат да намерят отговора на важен въпрос, свързан с един от най-емблемат…Dec 9 2018vijti.com

Аналогично е положението и с детските градини. Заведенията сами определят работното си време. Целодневната организация е в рамките на 12 астрономически часа, като детската градина сама определя началния час на сутрешния прием и крайния час на изпращане на децата според вътрешния правилник за организация на дейността на самото детско заведение.
Веднъж установили работното си време, детските градини, училища и занимални очакват родителите да го спазват.
Междувременно, обаче, много родители записват децата си на детска градина в квартали, които са твърде далеч от работното им място заради критериите за „местоживеене“. Така в края на работния ден на много семейства се налага придвижване в големия столичен трафик, а това коства големи закъснения.

Представете си следната ситуация.
Вие сте родител. Детето ви няма баба или пък има една също толкова работеща като вас баба, която няма възможност да прибира вашето дете от детска градина точно в 18:00 ч.
В идеалната възможност вие свършвате своя работен ден в 17:30 ч., а в София нама никакви задръствания. Затова стигате от точка А (Люлин) до точка Б (Надежда) без абсолютно никакви перипетии.
Идеален свят, обаче, не съществува. В София има километрични опашки от автомобили и то точно в този час, а вие, с много голяма молба към своя началник излизате от работа, малко преди края на своето работно време.

Имате 30 минути, в които трябва да шофирате на зиг-заг, да останете максимално спокоен, докато висите насред хиляди клаксони и да стигнете в 18:00 ч. до детската градина, или пък до училището на своето дете. Мисия невъзможна!!!
И тогава във вашия трилър сюжет се появява противоречивата героиня на „лелката“ от детската градина, която се е грижила за „ревливото“ ви дете цял ден и вероятно бърза да вземе своето „ревливо“ дете от някоя друга детска градина, която също е със степен на отдалеченост „на майната си“ и бърза също толкова, колкото и вие.

Работното време на детската градина е до 18:00, а в 17:59, вие още висите в задръстването на Орлов мост и няма никаква сила на света, която да ви помогне да стигнете до детето си навреме.
И тогава във вашата книга се появява героят на „чичко полицай“. Услужливата лелка от детската градина вече е ударила кепенците, хванала е детето ви под ръка и го е завела в близкото районно управление, откъдето вие, като един работещ родител, трябва да си го приберете. И така детето ви е висяло в районното десетки пъти, без дори да е навършило пълнолетие или пък да има някакво криминално минало.

Междувременно, обаче, докато лелката от градината се е занимавала с вашето дете, нейното също е пратено в районното, защото някоя друга лелка бърза за своето дете също толкова много, колкото и нея и така накрая на приказката всички столични деца са в… районното.
Сюжетът звучи абсурдно, но предупрежденията са съвсем реални. Ако не вземете детето си до 18:00 ч., търсете си го в близкото РУ. Крайната мярка втрещи мнозина, които осъдиха нестандартния подход, но намери и своите поддръжници, които твърдят, че точно такъв бил закона.
Други пък, съвсем в духа на горната приказка написаха във Facebook: „Реално, този подход може да реши проблемите в някои квартали без ясли и градини. Оставяш го в районното и отиваш на работа. Вечерта отиваш и си го прибираш“.
Източник: БЛИЦ
След тази история се запитвам: как съм оцелял в българското училищеДарина Кацарова е написала този абсолютно смайващ текст за гимназиалното образование в Канада. Докат…Dec 3 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!