Нова версия за Мадарския конник преобръща историята и излиза, че теориите, които учехме в училище, са грешни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Векове наред историците се мъчат да намерят отговора на важен въпрос, свързан с един от най-емблематичните паметници на България. Става дума за Мадарския конник край Шумен и по-специално кой точно е изобразен на него. Според последните версии от научните среди, ще ни се наложи тотално да ревизираме това, което години наред сме смятали за факт. Те гласят, че Мадарският конник всъщност е фигура на жена. Като един от най-важните си аргументи учените представят наблюдението, че на яздещата кон фигура има добре различим бюст. Историците са на мнение, че на паметника е изобразена тракийската богиня Бендида. Нейни изображения има на няколко скални релефа и апликации в България. На всички тях Бендида, която се е считала за покровителка на лова, е изобразявана с някои типични аксесоари.
Последни изследвания разкриха нещо много любопитно за близнаците: Вижте какво правят в коремчето на мама преди ражданетоУчени от Университета в Падуа, Италия са окрили, че близнаците, а и всички други бебета се стремят к…Nov 16 2018vijti.com

Подобно на гръцкия си еквивалент Артемида, Бендида е наметната с кожи и носи ботуши. Това, което я отличава обаче, е неизменната шапка от лисича кожа. В ръцете си богинята на лова е или с копие, или с лък, а понякога като допълнение се появява и мрежа. Досега се считаше, че вероятно Мадарският конник изобразява византийския император Юстиниан II. Той е свързан с българската история с това, че през 705-а година е свален от престола в Константинопол, след което, с помощта на хан Тервел успява да си го върне. Като знак на признателност Юстиниан II отрупва хан Тервел с дарове и му присъжда царската титла кесар.

И досега се считаше, че датировката на паметника, както и самоличността на конника все са доста спорни. В подножието му са открити пещера с артефакти от тракийската епоха, българско езическо светилище с каменен надпис за бог Тангра, както и малка църква. Тези факти ясно показват, че мястото около паметника представлява стар култов център, използван през различни епохи от представители на различни религиозни вярвания, което прави датирането на паметника още по-сложно. Въз основа на стиловия анализ, на надписите около изображенията и петрологичните данни на релефа се правят интересни заключения.

Някои учени свързват барелефа с тракийската култура и смятат, че на него е изобразен тракийският конник, особено популярен сред местното население през Античността. Позовавайки се на стареенето на камъка, други изследователи предполагат, че лъвът в релефа е изсечен по-рано от кучето, а конят е преправян във времето. Според тях композицията е променена при управлението на Тервел, превърната е в ловна сцена и след това са добавени надписите и ловното куче, което е типично за такъв сюжет. Съществуват дори мнения, че конникът изобразява персийския владетел Дарий или древноиранския бог Митра.
Забравената история: Потулената истина за Спартак – синът на РодопитеРодните ни историци и политици системно заличават от народната памет спомена за този героичен тракие…Dec 3 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!