Срив в цените на квартирите в София , хиляди освобождават жилищата под наем

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Епидемията не свали цените на имотите, но наемите в столицата спаднаха драстично, отчитат тенденцията на пазара брокерите. Хиляди  работещи „home office“ напускат квартирите в столицата и се връщат в провинцията, за да спестят излишните месечни разходи. Немалко се преселват в родните си места заради безработица, съкращения и невъзможност да отделят по няколко по 100 лева месечно за жилище в столицата. Определено в момента търсенето на апартаменти под наем чувствително намаля, а сферата с наемите се оказа най-засегната в бранша, категорични са брокерите.

Сриват се цените на жилищата в СофияИмотите в строеж в София може да поевтинеят с между 5 и 10% през 2020 г. Това прогнозира голяма конс…Mar 4 2020vijti.com

Така коронавирусът размести сериозно пазара на наемите в страната. Стопаните на жилища под наем са принудени да свалят цените, заради пренаситения пазар. Това пък удовлетворява хората, които нямат друг избор, освен жилище под наем, тъй като ги наемат на по-прилични цени.

Много от тях работят дистанционно и избират родния си град пред квартирата в София. Така целят да намалят разходите си”, коментират  топ брокери. Те отчитат, че колкото по-големи са самите апартаменти под наем, толкова по-осезаем е спадът в цените. Наемодателите пък не отричат, че са склонни да направят компромис с месечните плащания.

„Няма как, свалихме наема, който бяхме определили първоначално. Пробвахме с по-висока цена, но няма клиенти, хората се отказват и търсят по-евтин имот. Откакто сме в епидемия, пазарът вече работи по съвсем различен начин“, споделят собственици на имоти, които от години отдават под наем.

Докато доскоро наемът за гарсониера варираше около 500-600 лева, сега маломерните жилища могат да се наемат дори за 400, твърдят специалистите. Двустайни апартаменти пък, чиято цена не падаше под 700-800 лева, в началото на новата година вече се предлагат за по 600-650 лева в някои райони на столицата.

Haй-eвтинитe нaeми в Coфия ca в ĸвapтaл „Boeннa paмпa“, „Люлин“, „Надежда“ и „Обеля“, където цените на жилища от 60-70 кв. се намират за 550 лева. Разбира се, не става въпрос за идеално ремонтиран апартамент с всички екстри.

Все пак, в добри квартали като „Лозенец“, „Изток“ и „Иван Вазов“ в столицата, които са и едни от най-престижните райони в столицата, няма как да намерите евтин апартамент, независимо дали ще купувате или наемате. Наемите на двустаен в тях продължават да държат високи цени – около и над 800 лева е най-ниският, тъй като повечето от тези имоти са в луксозни сгради, добре обзаведени и по принцип се предлагат на по-заможния клас клиенти.

В южните квартали като „Стрелбище“, „Борово“, „Манастирски ливади“ наемите вървят по около 700 -750 лева за малък двустаен, като това също е определен спад на цената. Преди епидемията, тези имоти се отдаваха под наем за не по-малко от 800-900 лева месечно.

Брокерите твърдят, че в квартали като „Kpacнo ceлo“, „Mycaгeницa“  „Зaпaдeн пapĸ“ наемите са спаднали с над 15%. Гарсониера в тези райони спокойно може да откриете и за 400 лева месечно. B „Гoцe Дeлчeв“, „Peдyтa“ и „Bpъбницa“ цeнитe ca cпaднaли c мaлĸo нaд 5%.

Няма как да не се отбележи, че цените на новото строителство не само не падат, но и продължават да пълзят нагоре. Между 1200-1500 евро на квадратен метър вървят апартаментите в приличните софийски квартали. В долната граница се движат жилищата в по-крайни и неатрактивни райони.

Така или иначе, двустайните жилища продължават да са сред най-търсения тип апартаменти, към тристайни интерес имат едва 30-ина процента от кандидат-купувачите, а многостайни търсят под 6 %.

Общо взето, жилищните наеми в София касаят 3 категории клиенти – пристигнали на работа в града, студенти и млади семейства. Повечето обитатели обаче разчитат, че няма да ползват дълги години жилище под наем, а ще се стремят да си купят собствено жилище, т. е. в един момент напускат наемния пазар. Така и тази тенденция удря по имотите под наем.

Има и една друга група хора, които работят home office – остават в апартаментите, но искат намаление на месечната такса с ултиматум, че ще напуснат имота, ако собственикът не склони на молбата им.

Естествено, и собствениците на имоти „отвръщат на удара“. За да не хабят излишни усилия да намират наемодатели, които да ползват жилището за кратко, повечето са прехвърлили имотите за дългосрочно наемане и не се доверяват на хора, които искат да наемат имота за по-малко от година-две.

В същото време, още преди пандемията, в края на 2019-а и началото на 2020-а доста хора купиха апартаменти в блокове ново строителство за инвестиции и все още извършват довършителни работи и обзавеждат. Тези апартаменти също ще изскочат в един момент на пазара и пренасищането ще е още по-голямо, предвиждат имотни експерти.

Брокерите по недвижимости съветват на този етап да  не се купуват имоти с инвестиционна цел отдаване под наем. Според тях това е рисково начинание по време на кризата.

Много е възможно имотът ви да стои празен с месеци. В тази особена ситуация сферата на наемите се оказа най-засегната и ще продължава да е такава – и при жилищата, и при търговските площи.

За приемлива доходност при жилищата се приемат стойности в диапазона 5,5-6,5%. Към момента тя е около 5%. Т.е. ако купите апартамент с кредит, при по-ниската доходност сега ще погасявате по-дълго време. Условно, ако в нормални времена сте изплащали заема за купуване на жилище 17 години, то сега срокът ще е 20. Най-рисково е да пазарувате имоти с ипотечен кредит, защото при невъзможност за изплащане и най-лошо стечение на обстоятелствата, може да изгубите ипотекирания имот.  

Както вече стана дума, цените на жилищата не падат, въпреки предположенията, че това ще се случи. Новото строителство не е спирало дори по време на карантината, а инвеститорите очакват твърдо да реализират печалбата си. Това не е добра новина за купувачите, които все изчакват период на спад на цените. Експертите на пазара обаче уверяват, че това едва ли ще се случи и нивата на цените на имотите ще се запазят.

При всички случаи, обаче, е по-добре да се инвестира в купуване на имот, отколкото в дългосрочни наеми.

Щерката на Мая Манолова милионерка в имоти: Ралица с две жилища в София и ранчо от 5 декара в квартала на богатитеМилионерка в имоти е 33-годишната дъщеря на омбудсмана Мая Манолова – Ралица. Щерката на оскандалена…Oct 4 2019vijti.com

 

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!