Скръбна вест: Почина разузнавачът генерал Тодор Бояджиев

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Бившият депутат от Великото Народно събрание и бивш зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност ген. Тодор Бояджиев е починал вчера на 83-годишна възраст, съобщиха негови близки.

Генерал Тодор Бояджиев е роден на 10 октомври 1939 година в град Карнобат. Завършва гимназия в Бургас, а след това и радиоинженерство в МЕИ-София. Работил е повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант разузнавач, стига до зам.-началник на Първо главно управление на „Държавна сигурност“.

През 1990 г. става първият главен секретар на МВР и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на разузнавач е зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни към ООН в Ню Йорк. С указ на губернатора на Оклахома е почетен посланик на добра воля на щата. Депутат в 7-то ВНС и 39-то НС .

Автор е на повече от 10 книги за разузнаването, някои от които издадени на руски и английски език. За книгата „Ким Филби – Разузнавача – Човека“ е награден с руския медал Ветеран на студената война. Доктор хонорис кауза и почетен професор.

Източник: Марица

US генерал: След 10 дни руснаците ще преминат точката, от която няма да има връщане назадАко страните от Запада увеличат подкрепата за Украйна след около 10 дни руснаците ще преминат точкат…Mar 17 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!