САЩ дадоха ясен знак на Гешев да подаде оставка. Ще излязат зависимостите му с Пеевски, ще има тежки последствия за ДПС

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Последствията от това, което беше съобщеното от американското правителство, ще бъдат по-дълбоки от това, което изглежда на пръв поглед. Например ще излязат вероятно зависимостите на главния прокурор Иван Гешев от Пеевски. Това, което се говори под сурдинка в обществото, вероятно ще придобие с времето материални, документални измерения. Нямам никакви съмнения за това, затова съм склонен да се присъединя към тези, които призовават Иван Гешев да си подаде оставката. Бързо да бъде избран негов заместник, или временен, докато бъде сменен Висшият съдебен съвет, тоест този въпрос България трябва да го реши, за да престанем да бъдем „освобождавани“.“

САЩ дадоха ясен знак на Гешев да подаде оставка. Ще излязат зависимостите му с Пеевски, ще има тежки последствия за ДПСNo ExcerptJun 7 2021vijti.com

Това заяви бившият министър на отбраната и български посланик в НАТО Бойко Ноев пред Нова тв по повод американските санкции по закона „Магнитски“.

„Вчера американските представители отказаха демонстративно среща с Иван Гешев. Няма по-ясен сигнал от това какво е отношението към него и какво той трябва да направи“, допълни той.

За Борисов

Според Ноев няма друг човек в България, освен бившия премиер Бойко Борисов, който да отговаря на американското описание за подкупения политик.

„Решението на американското правителство, което ни беше съобщено, е директива на президента 13818. Това е за тримата – Божков, Желязков и Пеевски. Отделно бонус има за Пеевски и Желязков по силата на разпоредба на Държавния департамент, раздел 7031 от техни правила. Но специално президентската директива не трябва да има никакво съмнение никой в България, че това е акт, който е юридически издържан отвсякъде и всяка дума в него може да стои в съда. Там има три изречения. Първо, олигархът, който е подкупил български официални лица. Второ изречение – тези официални лица включват действащ български политик. Значи определението кумулативно – не само подкупеният е бил официално правителствено държавно лице, но и в момента е политически лидер. Няма друг такъв, освен Бойко Методиев Борисов в България“, каза той.

На въпрос от водещия Виктор Николаев защо тогава Борисов не е посочен поименно Ноев отвърна:

„Аз казвам: това е моят прочит и друг прочит не виждам. Отделно за ръководител на друга партия има в последното изречение, където Божков щял да му даде пари. Това не е подкуп. Това е вече подкрепа на политически някакъв деец. Това е третото изречение в този параграф. (…) Прочитът е, че има и други хора вероятно, според американците, на които Божков е давал пари, но това не е подкуп. Подкупът се касае само за действащия политически лидер. Което, между другото, съвпада и със самопризнанията на Васил Божков, че той е давал пари на Владислав Горанов и на Бойко Борисов“.

По повод отреклия твърденията бивш български премиер Ноев коментира: „Бойко Борисов се кръсти и се позовава на Бога. Аз бих го посъветвал да не злоупотребява с вярата.“

На въпрос защо Бойко Борисов е бил допуснат и/или поканен тогава на среща в американското посолство с американския посланик в деня, когато излязоха санкциите по закона „Магнитски“, Ноев отговори: „Той не е поканен. Той е помолил за тази среща“. Попитан откъде знае бившият посланик на България в НАТО заяви: „София е малък град“.

За Иван Гешев

„Последствията от това, което беше съобщеното от американското правителство ще бъдат по-дълбоки от това, което изглежда на пръв поглед. Например ще излязат вероятно зависимостите на главния прокурор Иван Гешев от Пеевски. Това, което се говори под сурдинка в обществото, вероятно ще придобие с времето материални, документални измерения. Нямам никакви съмнения за това, затова съм склонен да се присъединя към тези, които призовават Иван Гешев да си подаде оставката. Бързо да бъде избран негов заместник, или временен, докато бъде сменен Висшият съдебен съвет, тоест този въпрос България трябва да го реши, за да престанем да бъдем „освобождавани“.

Второ, ще има последствия за политическия живот. Това, че ДПС – не като индивиди, а като политическа партия – застана срещу американския президент ще има тежки последствия за ръководството на ДПС и, в частност, за някои отделни негови ръководители, някои от които са и говорители на господин Пеевски, вероятно имат и съвместен бизнес. Вероятно това ще видим в близко време“.

Ноев даде още един пример, с който обвърза тв „Европа“ с фирми на Делян Пеевски и „машинации“ с негови офшорки:

„Като казвам, че ще има въздействие върху цялостния политически и обществен живот у нас, ще дам и още един пример. Съществува една фирма, която се казва ДИПИ – това не е Делян Пеевски, както някой би си помислил. Фирмата ДИПИ е собственик на телевизия „Европа“ официално. Фирмата ДИПИ е замесена в едни машинации парични с фирми, офшорки на Делян Пеевски, което е също в Търговския регистър. В тази връзка, понеже е свързана и с Банката за развитие и Държавната консолидационна компания, където аз очаквам скоро, надявам се, чудовищни разкрития, ще има много сериозен отзвук.

(…)

Фирмата ДИПИ – собственикът на телевизия „Европа“ – участва пряко в транзакции съмнителни, в машинации с офшорките на Делян Пеевски. Ето това е. Очаквам това да придобие вече юридически измерения“.

Защо САЩ реагират сега

Въпроса защо чак сега Щатите реагират, ако са запознати отдавна с информацията Ноев определи като „ключовият“ и допълни:

„България е не просто страна от Югоизточна Европа. България е формално съюзник на Съединените щати и останалите страни от свободния свят. Покрай това ние имаме задължения, ангажименти, включително спазване на принципите на демокрацията, правата на човека и така нататък. Това, срещу което Съединените щати вече открито въстават, това не е просто фактът, че Божков е дал някакви пари на председателя на Комисията по хазарта. Съединените щати въстават и предприемат активни действия срещу стратегическата корупция в България. Стратегическата корупция на правителствено ниво, която, в съчетание със стратегическата корупция на Руската федерация, нанася тежки щети върху българската национална сигурност, а оттам – и върху сигурността на нашите съюзници“.

В отговор на въпрос дали САЩ не са нанесли удар в преследване на собствените си интереси за влияние, чувствайки се засегнати заради изградената руска тръба, която минава през наша територия, и недовършената реверсивна връзка с Гърция Ноев отговори:

„Че чий интерес е по-голям? Дали на българския народ, който трябва да купува газ от различни възможни източници и по-евтино ли е да бъде зависим изцяло от копчето на „Газпром“? Това е български интерес преди всичко, но Вие сте прав – това е част от тройния шлем на Борисов, заради който той сега ще носи отговорност и вече започва да я носи. Това е „Турски поток“, това е „Белене“ и, на трето място, това е военната индустрия. Това е тройният шлем на Борисов, за който той е поел ангажимент пред руснаците и заради това, понеже то пряко влияе върху националната сигурност на България и съюзниците, той получава тези укори, меко казано“.

За данните към Интерпол

„Имате ли доказателства за твърдения, които отправихте през последните дни, че България е подавала към Интерпол фалшиви имена на руски граждани, за да прикрият съвпадението между тяхното присъствие на българска територия и, било то, отравяне на Гербев, било то на едни взривове, които бяха зачестили и след скандала в Чехия? Оказа се, че моментът на взривове на нашите военни складове или места за боеприпаси съвпада с присъствието на тези граждани. Твърдите ли, че нарочно са давани грешни имена на руснаци, за да бъдат те прикрити и с каква цел да бъдат прикрити?“, попита водещият.

„Дали са подавани фалшиви имена? Да, мога да потвърдя. Под ръководството на главния прокурор Гешев на Интерпол са подавани грешни имена на убийците на тези, които са извършвали престъпления – руски агенти на ГРУ – на територията на България. За трима души специално. Първите трима, които бяха обявени. Те са свързани пряко с терористичния акт, отравянето на трима български граждани. Това става началото на 2020 г., тогава е Гешев.

Аз съм обърнал внимание на министъра на вътрешните работи, тъй като този въпрос опира не само до прокуратурата, а и до МВР, тъй като въпросите за сътрудничеството с Интерпол минават през МВР. Така че министър Рашков ще има възможност да се запознае, ако не се е запознал вече, с всички тези факти“.

Попитан кой е сменил имената, кой е знаел истинските, но нарочно е дал други, Бойко Ноев отвърна с въпроси:

„Кой може да разследва Гешев? Кой разследва Гешев? Ако Гешев е извършил престъпление, прикривайки… кой го разследва? Този Висш съдебен съвет ли? Кой го разследва?

(…)

Българската прокуратура под ръководството на Гешев спира разследването на взривовете в България. На практика, по същество те отказват сътрудничество на чешката страна, защото чехите са искали информация, а българските власти шест месеца нищо не правят. Шест месеца не правят нищо! Защо това се случва? Защо те говорят лъжливи неща за тези взривове? Това, което те обясняваха за взривовете в България е изпъстрено с неверни твърдения. Как може прокуратурата, която е призована да брани буквата на закона, истината да лъже? Казвам думата „лъжа“ с ясното съзнание за отговорността, която нося“.

САЩ санкционираха Пеевски и Божков заради корупция. На петима българи е забранено да влизат в САЩМинистерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски, на хаз…Jun 2 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!