Родители платиха 900 лева за стомашно неразположение на детето им в Слънчев бряг

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Неприятности сполетяха българско семейство по време на почивката му в известен наш курорт. Българско семейство, което работи и живее в Германия, но избрало да почива в Слънчев бряг плати сумата от 450 евро, за да бъде оказана медицинска помощ на детето им. Пред Нова телевизия бащата Станимир Тодоров каза, че е бил изумен. Той не е очаквал хората в бели престилки да му искат толкова много пари за три часа престой в лечебното заведение.

 На 3 август почти 6-годишното момиченце вдигнало температура и имало стомашно неразположение, след обикаляне из здравните заведения в Несебър и Слънчев бряг, семейството се озовало в частен медицински център, където на детето била оказана помощ, уточни кореспондентът Цеца Алексова.

„Обикаляхме от кабинет на кабинет. Никой не искаше да ни издаде документ за прегледа. Намерих този център в интернет и звъннах да питам дали ще ми издадат документ. Потвърдиха, не съм питал за цени”, разказа Станимир Тодоров.

Престоят на детето в медицинския център е продължил около 3 часа. „Прегледа я педиатър. Сестрата идваше само да погледне системата докъде е стигнала, но нищо повече. Взеха й кръвна проба за захар. Направиха и такава за антибиотика, който ще влеят в системата и това беше”, разказа майката на детето Маруся, пише Флагман.бг.

По думите на родителите им е било казано, да оставям абоката на детето, тъй като на следващия ден трябва да отидат отново. „Изобщо не съм очаквал подобна сума за дете. Очаквах тя да е около 150 евро”, добави бащата.

Управителят на медицинския център обясни пред Нова телевизия, че навсякъде е имало изложени цени. В центъра се работи по тях, като те са одобрени от НЗОК от 20 години и всичко останало определи като „спекулации”.

„Това, което са ви казали е невярно. Никъде не съм видял ценоразпис. Притесних се, когато около 10:30 часа дойде човек с инсулт. Шофьорът спомена, че бил от Германия и е в критично състояние, а приятелката му била украинка. Свалиха го от линейката и пак го върнаха, за да го откарат в Бургас, а после чух лекарите да си говорят кой щял да плати тези 1200 евро за транспорта от Слънчев бряг до областния град. Тогава се замислих колко ще ни струва лечението на дъщеря ми“, разказа бащата.

Станимир сподели, че не очаква в Германия да му възстановят средствата от медицинската застраховка. Прежалил съм ги, мое дете е, добави той.

Бившият здравен министър Мими Виткова пък коментира в интервю за „Здравей, България“, дадено по телефона, че подобни издевателства върху болни хора се случват не само в морските ни курорти, а въпросът е къде е държавата.

„Тя е абдикирала в тези курорти. Възможни са всякакви схеми. След като всичко е търговия, няма да ме изненадат всякакви договорки между рецепционисти и такива частни медицински центрове“, добави тя.

„Никой нищо не контролира. Контролните функции на НЗОК са само върху разходите, които касата прави, а на Медицинския надзор са само по документи“, каза още Виткова.

Директно от Слънчев бряг: Такива цени няма и по детските лагери!И тази година споровете за цените по Българското Черноморие са доста оживени в социалните мрежи. Мно…Jul 25 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!