Първо плащаш 2000 лв., после санираш къщата с безвъзмездни пари от Европа

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В 50 български общини ще могат да се санират еднофамилни къщи с европейски средства по новата Оперативна програма “Развитие на регионите 2021-2027”. Сред тях са столицата и другите големи градове, както и тези с мръсен въздух.

Собствениците обаче ще трябва преди това сами да извадят средства за енергийното и техническото обследване на къщата. Това означава, че ако имате малка двуетажна къща с две спални горе и един хол долу, ще трябва да платите първо 1800-2000 лв. и после да кандидатствате за еврофинансиране за самото саниране. Какъв е шансът да спечелите, не е ясно, защото правилата за разпределяне на парите все още се изготвят.

Баба Ванга: да се предпазите от уроки и лоши очи дръжте това в къщата сиБаба Ванга доста често често е споделяла кои са онези предмети, които носят късмет, щастие и успех н…Mar 24 2022vijti.com

Това става ясно от секцията “Въпроси и отговори” на сайта на оперативната програма, където всеки втори въпрос е зададен от собственици на къщи, които искат да ги санират. Сред тях много хора питат за къщи за гости. Чиновниците отговарят еднотипно на всички, че това е възможно в 50-те общини, но ако хората си платят сами техническия проект.

Парите за саниране на еднофамилни къщи са съвсем отделно от тези за саниране на жилищни блокове. За блоковете се знае, че са малко над 1 млрд. лв. и че е предвидено хората, които кандидатстваха по програмата при управлението на ГЕРБ и регистрираха сдружение на собствениците, да се санират безплатно, а останалите ще трябва да участват с 20% от сумата. Тук разходите за предварителното обследване са включени в безвъзмездните европейски средства.

Санирането на еднофамилни къщи с европари е новост за България, но сумата за него липсва в последния вариант на оперативната програма, който в момента се одобрява от Брюксел. Причината е, че това са част от проекти на самите общини, включени в техните интегрирани планове за развитие, през които минава почти цялото финансиране на “Развитие на регионите 2021-2027”.

И 50-те общини са предвидили санирането на еднофамилни къщи в своите интегрирани планове, но и там не е написана сума, защото бенефициенти ще са местните власти и засега не е ясно какво точно ще бъде одобрено. Между 6 и 8 лв. на квадратен метър струва техническото обследване на една къща, показват актуалните оферти в сайтовете на специализирани фирми. Отделно от това между 3 и 4 лв. на квадратен метър е енергийното обследване.

Разходът всъщност е доста голям, защото става дума не за чистата площ на помещенията, а за квадратен метър разгъната застроена площ, която включва всичко: мазета, тавани, подпокривни пространства, стълбища, стълбищни клетки и т.н. Така и по-скромна откъм чиста жилищна площ еднофамилна къща с две спални, хол, баня и кухня има поне 150 квадратни метра РЗП, което, умножено по 12, прави 1800 лв. Проектът, който се прави накрая, се плаща отделно, а цената му е строго индивидуална.

Строителни инженери, до които “24 часа” се допита, казаха, че това би била идеална евтина оферта, ако собственикът на къщата си пази всички чертежи и проекти. Ако се налага да идват техници и да мерят всички стени, нямало как да струва толкова евтино. Обичайно 6-8 лв. струва техническо обследване на многофамилни кооперации, където обаче има много общи части, а външните стени обхващат повече жилища и накрая сумата се дели между всички.

Ако накрая собственикът на къщата не се класира за еврофинансиране, ще може да се утеши с това, че има техническо обследване, което е достатъчно за изготвяне на технически паспорт на сградата. Пак при управлението на ГЕРБ се въведе задължителното условие всички сгради у нас да получат технически паспорти, като срокът за това бе 31 декември 2022 г. В крайна сметка той бе премахнат, но самото изискване още си стои в наредбата за техническите паспорти.

Фолк певицата, която днес изобщо няма да познаете, ако видите какво бута пред къщата си-Снимка Певицата, която вдигаше на крака хиляди попфолк фенове преди години – Джина Стоева, съвсем е сменил…May 2 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!