Пълен обрат: Бойко Борисов може да подаде оставката си

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Вероятността за оставката на правителството нараства, но премиерът Бойко Борисов ще прави всичко възможно да държи ГЕРБ начело на властта поне до края на годината, а вероятно и до март 2021 г., когато би трябвало да се проведат редовни парламентарни избори.
Това е прогнозата на IHS Global Insight за развоя на кризата в България, в която поделението на IHS Markit – една от най-големите маркетингови и консултантски компании в света, прави за своите клиенти, пише Дневник. Текстът е със заглавие „Антиправителствените протести сочат растящ риск от оставка на правителството и заплаха от обрат и отлагане на политическите решения“.

2012 г. Тома Биков: Има шанс Борисов да бъде първият премиер, който ще лежи в затвораПовечето българи, които се интересуват от политика, вероятно са забравили, че дежурният по реакции о…Jul 13 2020vijti.com

Агенцията описва кой, защо, срещу кого и откога протестира и от текста се разбира, че следващите две седмици ще са решаващи за протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. След това има поредица от събития и процедури, които позволяват на Борисов да обещае, както и реално да подаде, оставка, но да продължи да управлява поне още почти половин година.

Вот, ваканция, бюджет

От IHS очакват поредният, пети, вот на недоверие, който ще бъде внесен от БСП на 15 юли и вероятно ще бъде гласуван седмица по-късно, да не успее, също като предишните досега заради подкрепата за правителството от националистите от коалицията „Обединени патриоти“ (партньор в управляващата коалиция) и Движението за права и свободи (ДПС).
След това – през август, парламентът обичайно прекъсва работата си, а по конституция оставка се подава пред депутатите и те трябва да я гласуват след дебати.

Ако натискът на протестите се запази в следващите седмици, е възможно през септември Борисов да се опита да свали напрежението с обещание за оставка, както е правил неведнъж досега, за да предотврати значително намаляване популярността на ГЕРБ сред избирателите, се казва в прогнозата. Но в същото време той вероятно ще прави всичко възможно да остане на власт поне до края на октомври, за да внесе в парламента републиканския бюджет за 2021 г., а вероятно и през ноември, за да бъде дебатиран и одобрен той от депутатите. Това означава, че с обяснение колко е важно това за кризисните времена Борисов може да опита да отлага реалното подаване на оставка максимално близо до редовните избори, казват от IHS.

По конституция, след като депутатите одобрят оставката, започват консултации за ново правителство или управляваща коалиция. Ако ГЕРБ не успее да събере достатъчно подкрепа, президентът връчва мандат на БСП – следващата парламентарна сила. Ако основната опозиционна партия също не успее, държавният глава връчва мандата на третата сила. Тази „въртележка“ може да приключи за броени дни, но и може да продължи седмици наред или дори повече от месец. А това означава, че процедурата може да се изчерпи към Коледа. През цялото това време Борисов ще продължава да управлява правителство в оставка.

Чак когато партиите се договорят, че е изчерпан животът на този парламент, те ще решат той да се саморазпусне. По конституция президентът получава право да посочи и назначи служебен премиер и правителство, което да подготви избори не по-късно от 60 дни след разпускането на Народното събрание.
От IHS обръщат внимание и на факта, че същевременно мерките за т.нар. социално дистанциране заради пандемията COVID-19 може да намалят вероятността от предсрочни избори в периода декември 2020 г. – февруари 2021 г. Тази вероятност – както и готовността на недоволните да излизат на протести – ще намалява и в случай на значително увеличаване на новите случаи на заразени с коронавируса до няколкостотин всеки ден.

Служебно правителство с хора от ГЕРБ или коалиция с ДПС

Евентуалното формиране на служебно правителство, включващо „известни политически фигури от ГЕРБ“, ще намали вероятността за отказ от досегашни политики или отлагането им, като вместо това се осигури продължаване на сегашното управление до избори през март 2021 г., смятат от IHS.
Агенцията поставя подобен сценарий в категорията „критерии за намаляване на риска“. Като пример за отменяни от служебно правителство решения в текста се посочва решението броени дни преди изборите през 2017 г. за спиране на концесията за летище София от тогавашния служебен министър Христо Алексиев.

При сегашния остър конфликт с президента Румен Радев тази хипотеза на IHS за хора на ГЕРБ в служебен кабинет изглежда почти невероятна за реализиране. Но също така тя насочва вниманието и към това да се следи докъде е готова да отиде ГЕРБ, за да съхрани основните елементи на управлението си между оставката на правителството и формирането на ново след вота, в който разчита отново да участва като най-популярната (към юли 2020 г.) партия.
Според агенцията друг сценарий за спасяване мандата на този парламент до март са изявления от ГЕРБ за създаване на коалиция с ДПС в името на поддържането на стабилност. Така ще се избегне вариант за служебен кабинет и може да се появи управляваща коалиция ГЕРБ – ДПС, която да изкара до редовните избори, а и да управлява след тях, описват от IHS.

През май агенцията прогнозира на базата на предишни скандали, свързани с корупция и злоупотреба с власт на известни политици, че се задават мирни протести. Сега очакванията са – при продължаване на протестите няколко седмици – да има отмяна или отлагане на някои политически решения и оставки на министри, което да продължи в следващите 6 месеца.
Сглобяването на нова управляваща коалиция след изборите ще е бавно и мъчително, а новите назначения в служебното правителство и администрацията обикновено водят до още забавяне. От IHS очакват това да е особено видимо в енергетиката, имотния сектор, строителството, регионалното развитие и отбраната.

Георги Марков: Ще се опитат да убият БорисовПриятели, ще се опитат да убият Борисов. Мафията, създадена от БСП и ДПС 1992 г е още жива. Не могат…Jul 12 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!