Проф. Герджиков: Обидно ми е! В парламента юристи не знаят азбуката на правото. Добре, че нямам оръжие

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Пълно невежество – с абсолютната давност се гаврят с гражданското право, казва преподавателят по право и бивш парламентарен шеф
– Проф. Герджиков, вие неведнъж сте коментирали качеството на законотворчеството и липсата на юристи в парламента. Как си го обяснявате?

Герджиков: Управляващите правят каквото си искатИзтъкнатият юрист Огнян Герджиков коментира последните действия на управляващите“ „Tова което напра…May 17 2020vijti.com

– Тази тема ми е много на сърце и не мога да престана да я коментирам. И съм твърде бесен за това, което се прави, включително и напоследък.

– Какво визирате – промените в конституцията ли?

– Не само, визирам по-скоро така наречената абсолютна давност. Начинът, по който е направена, показва абсолютно неразбиране на частното право, цивилистиката. Показва такава неграмотност, че просто ме е срам, че съм българин!

– Това може би се дължи и на малкия брой юристи в НС? Как си обяснявате слабия интерес на юристите към политиката и законотворчеството?

– Добрите юристи не се съблазняват да влязат в политиката, тъй като това няма да ги удовлетвори като професионалисти.

– Вас как ви удовлетвори?

– По наше време – тъй нареченото “царско време”, беше изключение. Тогава хора от Юридическия факултет и други много добри юристи бяхме обладани от голяма надежда, че с царя идва ново време, съвсем различно, и решихме, че можем да бъдем полезни. По това време в парламента бяха най-добрите юристи, сред които и голяма част от най-добрите преподаватели в Юридическия факултет. При това във всички групи имаше качествени юристи. Оттам – нататък започна да спада нивото и все по-малко на брой юристи да влизат в парламента. А на всичкото нагоре и някои такива, които не са завършили престижния ЮФ на СУ. Ще ме прощават другите факултети, но там по изключение излизат качествени юристи. Там изискванията са силно принизени и е просто престъпление към юридическото образование. Така че не стига, че в парламента има малък брой юристи но, с малки изключения те не са на достатъчно добро ниво. Качествените юристи в парламента се броят на половината от едната ръка. А законодателната дейност е най-висшата юридическа дейност, това е най-сложната материя в правото. И за нея се изисква много висок професионализъм, а такъв малко хора притежават.

– Кажете – сега, когато ще се сформира ВНС и ще се променя конституцията дали ще има по-голям интерес от страна на юристите да участват?

– Не съм убеден. Дано не съм прав. Защото страшно много има нужда от качествени юристи. Но голяма част от тях нямат желание да влизат в една мръсна игра, каквато, за съжаление, е политиката.

– Затова ли често критикувате качеството на законите?

– Боже, какво качество! Ето, пак ще ви дам за пример абсолютната давност – така както е внесен законопроектът за първо четене, показва абсолютно невежество. Начинът, по който се въвежда – заварени правоотношения да се подчинят на тази абсолютна давност – това е пълна гавра с гражданското право. И показва пълно неразбиране! Добре, че нямам оръжие, защото щях да стрелям на месо! Това може да се сравни само с онова, което направиха преди 10 г. с 2 лв. капитал на ООД, та целият свят ни се смее. Такова чудо светът не познава! Не знаят, че капиталът има гаранционна функция. Това е толкова непонятно за законодателя…

Чули, че някъде има капитал от 1 евро, но то е съвсем друга бира. Уникално невежество!

– В последните години закони се променят по много пъти, понякога в рамките на 1 година и дори няколко месеца. Това как влияе на качеството им?

– Това показва невежеството на нашия законодател. Проба-грешка, проба-грешка. Стрелят в тъмното, ако улучат. Променяме законите непрекъснато. А после се чудим защо нямало инвеститори в България?! Ами няма да има – дори българските вече бягат в чужбина. Чуждите вече не искат в България. Защото днес правилата са едни, утре са други. Това са неща, които са азбука за тези, които разбират от материята. Но за съжаление, тези, от които зависи, не разбират от тази материя.

– Как ще коментирате все пак промените в конституцията, подготвяни от ГЕРБ?

– Не искам да ги коментирам! Това е влошен вариант на действащата конституция. Голяма част от постановките в нея са възпроизведени. 10-12% са новостите, част от тях са доста спорни. Освен това е обидно – става дума за основен закон на държавата да е той с правописни и стилови грешки! На тези хора не им ли е неудобно да внасят в парламента подобно нещо?! Това е обидно за държавата. Да не говорим, че те внасят нещо, което не е за внасяне – трябва да се внесе от 120 души. Елементарни неща не знаят! Азбуката на правото не знаят, а тръгват да законодателстват! Много ми е обидно като юрист!

Източник: 24 часа

Слави Трифонов и възходът на простотията. Илитерат обучава проф. Огнян Герджиков по правни теми„Слави Трифонов пояснява на професор Герджиков: Няма законово основание съдът да не регистрира моята…Oct 14 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!