Проф. Витанов обяви кога идва краят на пандемията

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Има система от критерии, на базата на които се определят ограничителните мерки. Вижда се, че мерките работят. Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Хората с тази кръвна група са имунизирани срещу коронавируса: Учените отдавна са открили зависимост между кръвната група на човек и заболяванията, към които е п…Nov 26 2020vijti.com

„Изчисленията се правят на базата на едно число, което представлява носещия капацитет на средата. Според него през март нямахме много заразени. Числото беше много ниско. Удържахме го до юни. Имахме един пик по Гергьовден. След това се разхлабиха мерките и това число скочи от 5000 заразени на 5 милиона. От началото на юни навлязохме в етап на разпространение на вируса, в който сме и до сега. Както се казва изпуснахме шарана“, обясни той.

„След като се появи ваксината, числата ще започнат да намаляват. Епидемията от COVID-19 ще срещне затруднение и ще се ограничи. Това не е онзи стаден имунитет, за който ни говореха, и който няма как да се реализира, с ваксината може да се постигне“, увери математикът.

Проф. Витанов прогнозира, че паднат ли активните случаи под 100, ще се справим с вируса. Освен това здравната система ще си отдъхне и няма да има допълнителен удар по икономиката. Ако се ваксинират 30% от населението, ще започне да се усеща. Ваксините са добри. При тях трудностите са технологични, но хладилници вече се намериха. Аз не съм в рискова група и ако чакам да ми дойде реда за ваксината, ще се проточи до юни-юли. Ще трябва да търся връзки“, пошегува се проф. Витанов.

„Доста неща трябва да се анализират след тази пандемия, например защо смъртността е толкова висока, трябва да организираме здравната си система. Такива пандемии тепърва ще има, няма какво да се лъжем. Трябва да се организираме. Българският народ е болен и трябва да се обърне внимание на профилактиката“, подчерта той.

„Училищата бяха затворени не толкова от необходимост, а заради натиск от определени среди. Одобрявам предложението да се поднови нормалната форма на обучение на малките деца, тъй като те са много малка рискова група“, каза проф. Николай Витанов.

Математикът на НОЩ обясни и каква е ситуацията в страната: „В момента на всеки три регистрирани случаи, има един нерегистриран. За да ни стане ясно, ако вземем данните, можем да ги умножим по 4, за да разберем колко са инфектираните, с които се срещаме. Един на 20 е срещнал вируса и има опасност да заразява. Затова е добре да носите предпазна маска“, подчерта той.

По думите му оптимистичната прогноза за развитието на вируса идва с приложението на ваксината. „След 7-8 месеца този проблем ще е толкова малък, че няма да говорим а него. След 5-6 месеца ще започне масовата ваксината и ще се усети. До края на годината ще сме се справили с медицинската част“, прогнозира проф. Витанов.

Румен Радев: Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса 10 години лекари и медицински сестри напускат страната, НЗОК се източва, нула реформи, закриват се…Nov 27 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!