Проф. Аргирова с лоши новини за преболедувалите Омикрон, пораженията са тотални

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Намираме се в особен и нов период от здравната криза. Не е завършила напълно вълната от Делта варианта, а в близките дни очакваме Омикрон да се установи у нас.

Това заяви проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, пред БНТ.

Ето колко антитела са ни нужни, за да не се заразим от „Омикрон“От месец упорито се говори, че новият Ковид-щам, наречен „Омикрон“, е в пъти по-заразен от тези, с к…Dec 21 2021vijti.com


„Наблюдаваме какво се случва с новозаразените в другите страни. Интересно е, че този вариант се разпространява много бързо, като че ли протича много по-леко. Бързото разпространение обаче е много пагубно“, уточни тя.

Има много сериозни последици след заразяването с Омикрон, което протича сравнително леко. Усложненията може да обхващат всички органи и системи – централната нервна система, мозъчната мъгла, белодробната тъкан, бъбречната дейност, черния дроб и прочие“, каза проф. Аргирова.

„На фона на лекото му протичане смъртността в Западна Европа е много ниска. У нас обаче при тези обстоятелства се боим от по-висока смъртност. Защо? Защото не сме ваксинирани“, добави тя.

„Вече се доказа, че Омикрон не се влияе от ваксините, които използваме днес. Важно е да се ваксинираме с трета доза. Няма как по друг начин да се предпазим, апелира проф. Аргирова.

„Вече започваме работа с деца и ваксинирането им. Подчертавам също колко са важни и предпазните средства – маската и разстоянието“, каза още тя.

2 мита за COVID развенчани: Омикрон не е по-лек. Заразяването, не ваксинацията намалява потентносттаСкорошни научни изследвания развенчават два мита за коронавируса: че вариантът Омикрон е по-лек и че…Dec 21 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!