Промени в закона: Доброволната казарма ще дава големи привилегии

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Предимство при назначаване на работа не само в армията и МВР, но и в цялата държавна администрация ще имат хората, които са преминали доброволна военна служба.
Това предвижда нов текст за Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, предложен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава 24 часа.
Всъщност той предлага цяла нова глава в Закона, която да регламентира доброволната казарма. Проектът е продължение на искането на Каракачанов за разширяване на Закона при подписването на коалиционното споразумение за управлението с ГЕРБ през 2017 година.
Досега от приемането на закона за доброволната казарма през 2015 година през него са преминали едва 337 души, а само 27 от тях са провели и специална военна подготовка.
Разярени туристи : Дори в казармата храната беше по-добра, ол инклозивът е под всякаква критикаПредседателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов е сред разочарованите…Aug 1 2019vijti.com

„Това означава, че след 10 години България няма да има достатъчно резервисти, които да бъдат мобилизирани в случай на война“, мотивира предложението си Каракачанов.
Доброволната служба ще е 6 месеца и ще включва начална и специална военна подготовка, а след това и служба в някое поделение, предвижда проектозаконът на министъра на отбраната.
Войници ще могат да стават както мъже, така и жени. Те трябва да са пълнолетни, да не са осъждани или обвинени в тежко умишлено престъпление, да са завършили поне седми клас и да не са навършили 42 години към датата на подписване на договора за доброволна служба.

Докато са на доброволна служба, резервистите ще получават основната заплата за длъжност и звание, като точният й размер ще се определя от ресорното министерство.
Освен това, служещите ще са защитени от уволнение от частния им работодател и ще се водят в неплатен отпуск, който няма да може да бъде отказван от шефовете им.
Хората, които вече има висше образование пък ще могат да се записват във военни университети и да стават офицери от резерва.
Договорите, които ще се сключват за доброволната казарма, няма да са 6-месечни, а 5-годишни. За техния период доброволните войници ще остават в резерва на Българската армия и винаги могат да бъдат повикани на служба.

Предвидено е дори да могат да бъдат викани в казармата за заместване на отсъстващ кадрови военен, като отпада досегашното ограничение заместването да е не по-дълго от 1 г.
Една от екзотичните идеи на проекта е, че сключването на договора между доброволеца и армията ще става тайно от работодателите. Причината е, че при досегашните тристранни договори фирмите отказвали да ги подписват, за да не губят хора, ако ги привикат в армията. Така шефовете на мераклиите за военно обучение ще разбират за договорката постфактум и няма да могат да направят нищо за да спрат служителя. Въпреки това, фирмите ще получават компенсация от МО, за да могат да наемат временен заместник.

В доброволния резерв ще могат да бъдат приемани и хора, които вече имат договори за служба във военновременния резерв. Това са главно лекари, които подлежат на мобилизация в случай на война. С промяната обаче ще може такива медици да бъдат привличани да участват във военните контингенти зад граница, защото до момента за ползването им е нужно да има обявена война.
Колко ще струва обаче планът на Каракачанов? 37 451 000 лв. на година. В тази цифра влизат заплатите на войниците, обучението им, униформите, снаражението и всичко останало, както и компенсациите за работодателите им.
С промените в закона се въвежда и задължително 10-часово военно обучение всяка година за гимназистите. За него ще се вземат от часовете на класния ръководител, а при желание на учениците броят на часовете по военно можело да бъде увеличаван.
Източник: dnes.bg
Една блондинка ще ви говори за казармата, кофти, налиНека започна така : На 21 съм. Жена съм. И съм руса. Това е лирическо отклонение, за да подсиля хейт…May 10 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!