През 2023 г. Прошка ще бъде специална-Ето как правилно да се прощавате в неделя

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Какво трябва да знаете за Прошка?

Други имена на празника са Сирна неделя, Сирна пита. Прошка през 2023 г. ще бъде на 26 февруари. Празникът винаги се пада в последния ден от седмицата в деня преди началото на Великия пост и няма точна дата, тъй като зависи от църковния календар.

Великият пост започва в понеделник и ще продължи до Великден. На този ден те се изповядват, молят се на Всевишния за опрощение на греховете и искат прошка от близките си, посещават гробовете на роднини в гробището. Местните хора отиват на гости, събират се на масата за вечеря, покланят се един на друг, прегръщат се и искат прошка за причинените злини.

Вечерта същият обичай се следваше в семейния кръг: родителите се покланят един на друг, а след това децата се приближават към тях с прегръдки.

Прошка се искана под формата на диалог:
– Прости ми!
– Бог ще прости!
– За втори път, съжалявам!
– Бог ще прости!
– И за трети път, съжалявам!
– Бог прощава, и аз прощавам!

Разрешено е да се яде бърза храна, да се консумират млечни продукти и яйца.

Масата се подрежда щедро, но цялата храна, останала след хранене, трябва или да се изяде, или да се раздаде на бедните.

Други обичаи, свързани с този ден

На Прошка се събират масови веселби, изгаря се чучело, изпраща се зимата и се нарича пролетта. Има традиция да се изгарят стари вещи в огън, което символизира избавление от болести и лош късмет.

Целият празник е пропит с атмосфера на доброта и искрена прошка. Хората вярват, че ако поискат прошка в неделята на Сирница и сами простят всички обиди, тогава съдбата им може да се промени към по-добро, много нови хубави събития ще се случат в живота им.

НА СИРНИЦА СЕ ГЛЕДАТ СЛЕДНИТЕ ЗНАЦИ:

  • Гледа се домакинята, гледаме колко палачинки ще приготви. Ако има много палачинки, те са буйни и румени – годината се очаква да бъде плодородна и просперираща. Ако палачинките не са успешни или са малко, предстои труден период.
  • Тъщата кани зет си на палачинки и ако ги хареса – тогава ще прекарат една година в любов и хармония.
  • Ако в навечерието на СИРНИЦА  има обилни валежи, тогава през есента се очаква богата реколта , но ако е мразовито, лятото ще бъде студено.
  • Ако през този ден се отървете от боклуци, тогава трябва да очаквате нови неща.

 

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!