Преди минути-Доц. Ангел Кунчев-Възможно е да достигнем 10 000 на ден-Ето какво следва да се направи

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц.

Ангел Кунчев, директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева и болнични директори дават брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

„В момента навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията“, каза здравният министър.

Журналистка: Коронавирусът не ме уби, но здравната система почти ме закопа„От известно време насам и аз съм в групата на сървайвърите. Коронавирусът не ме уби, но здравната с…Nov 3 2020vijti.com

Припомняме, че за втори пореден ден имаме над 4000 хиляди новозаразени у нас. От направени общо 13 203 PCR теста за последното денонощие, 4054 са с положителен резултат за коронавирусна инфекция. През изминалото денонощие са починали 54-ма от COVID-19.

„Искам да благодаря на гражданите, при които разумът надделява и спазват противоепидемичните мерки“, каза още министър Костадин Ангелов като допълни, че се препоръчва избягването на събиранията, струпванията, както и да се ограничат пътуванията, ако те не са необходими.

Министър Ангелов заяви, че днес ще пристигнат още 1700 флакона „Ремдесивир“, като част от договорената доставка за България за ноември. „Следващото ще пристигне през другата седмица и ще са 4300 флакона. Нека всички, които имат симптоми на коронавирусна инфекция и които лежат в болниците, да не гледат на „Ремдесивир“ като панацея“, предупреди той. По думите му заетостта на леглата в страната от разкритите за лечение на коронавирус е близо 30 на сто, а в интензивните отделения – около 20 на сто.

„България не прави изключение от Европа и Балканския полуостров, запазваме сравнително добри нива на заболеваемост и смъртност“, допълни той, като заяви, че му е неприятно да вижда снимки по социалните мрежи на хора, неспазващи мерките. „Не е време за празнуване, а за разум и помощ на медицинската система“, призова той.

„В момента в болниците се лекуват 3200 души – получават пълната медицинска помощ. Много е лесно да се намерят трима, при които е имало забавяне на линейката, при които не е имало навременно приемане в болницата, сигурно ги има и ще продължи да ги има. Но фокусирането в този 0.1% създаваме впечатление за хаос“, каза главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона, всички други са в червената, каза още Кунчев и заяви, че смъртността върви стремглаво нагоре.

Очевидно е, че ще трябва да удължим мерките и след 12-ти ноември, които трябва да останат до края на месеца, добави той, като обясни, че трябва да се ограничи и работите в офисите до 50%.

„Горещата ни препоръка към ВУЗ-овете – да преминат изцяло към дистанционна работа. Изключения да се правят само за медиците и то при упражненията. Считам, че е редно да се  възстанови времевия диапазон за хората над 60 г. да пазаруват между 08:00 и 10:00 сутринта, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението“, каза още той.

„За момента това, не се случва, но не сме застраховани и маже да достигнем нивата на Чехия- 10 000 нови заразени на ден, което е съвсем реална и възможна ситуация!“

„Спешно да се дадат правомощия на здравния министър да командирова различни специалисти от различни болници, време е колегите от доболничния сектор да се включат в борбата, за да бъде по-равномерно натоварването“, каза още доц. Кунчев.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви от своя страна, че след заповедта на министъра, до момента разкритите легла са 3000 от които 250 са за интензивно лечение. „Мога да кажа, че натискът в софийските болниците е изключително сериозен. Много хора се обаждат по телефона да питат какво да се прави – при първите симптоми на неразположение си останете вкъщи, а ако проблемите се засилят – обадете се на личния лекар. Трябва да има диференциране на лечението на пациентите. Ако личният лекар поеме лечението на леките пациенти от първия ден на контакт с тях, до момента, в който трябва да постъпят в болница, това много ще ни облекчи“, каза още проф. Балтов.

Науката за коронавируса-4-5 дни от заразяването не сте заразен Предаването на коронавируса SARS-CoV-2 става по въздушно-капков път, както и често чрез повърхност…Nov 4 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!