Науката за коронавируса-4-5 дни от заразяването не сте заразен

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Предаването на коронавируса SARS-CoV-2 става по въздушно-капков път, както и често чрез повърхности, но не и по фекално-орален път. Това заяви доцент Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в Национален център по заразни и паразитни болести.

Тя уточни, че никой не е успял да изолира жизнеспособен вирус от фекална проба досега.По думите на експерта, определено е доказано, че след 4-5 ден от заразяването човек не е зарˋазен. Това вече било доказано с редица научни публикации, зад които застават престижни организации и големи учени. Затова и тя определи заповедта за 10 дни карантина на контактни лица като основано на наука.

Ако сте прекарали коронавирусна инфекция в миналото, имате някакъв имунитет. Събират се обаче още данни, макар че първата събрана научно информация показва, че в такъв случай относително сте предпазен от тежко протичане на COVID-19, обясни Николаева пред БНТ.

Според Николаева, няма някаква тайна защо Китай се справя толкова добре с вируса. Там говорим за възможности – могат да си позволят големи затваряния и да не убият икономиката си. Там има и ваксини, появяват се данни за напредък в тази област, обясни тя.

За финал доцентът призова – спазвайте хигиена, проветрявайте често. И нека леко каращите COVID-19 да бъдат изолирани, за да не разболяват по-старите и с повече хронични болести.

Гала: Като премазана от валяк съм с коронавирусаКато изпия една шепа лекарства, живвам. Главоболието обаче не минава Тя е една от най-харизматични…Nov 2 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!