Паника на Острова: Започва операция „Жълт чук“, предупреждава се за недостиг на храна и горива, прекъсване на веригата за доставки, обществени протести

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Пълният мащаб на щетите, които Brexit без сделка може да причини на Великобритания, беше разкрит, след като правителството на Борис Джонсън публикува най-лошия сценарий – документ, който се опита да запази в тайна, пише Блиц.
Документът предупреждава за недостиг на храна и горива, прекъсване на веригата за доставки, обществени протести и интензивен натиск за връщане на масата за преговори, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение.
Резюмето на пет страници за планиране на излизане без сделка с кодово име Yellowhammer (Жълт чук) бе публикувано в сряда, за да спази кабинетът крайния срок, даден на правителството от парламента.
Лондон с временна схема: Българите, които имат намерение да започнат работа във Великобритания, все още имат шансБългарите, които имат намерение да започнат работа във Великобритания, имат още 4 г. шанс да го напр…Sep 5 2019vijti.com

Сценарият подкопава твърдението на премиера Борис Джонсън, че Обединеното кралство може да се справи с твърд Брекзит и ще подхрани допълнително противопоставянето към стратегията му да изведе Великобритания от ЕС „да става каквото ще“ на 31 октомври.
Парламентът вече прие закон, предназначен да предотврати усилието на Джонсън за твърд Brexit, но той казва, че е готов да го направи така или иначе.
„Напълно безотговорно е правителството да се опита да пренебрегне тези строги предупреждения и да попречи на обществеността да види доказателствата“, заяви говорителят на опозиционната Лейбъристка партия по темата Brexit Кейр Стармер в изявление за агенция Bloomberg, цитирано от investor.bg.
„Борис Джонсън трябва да признае, че е бил непочтен с британския народ и е лъгал за последиците от Brexit без сделка.“

Документите включват следните сценарии:
– В първия ден цели 85% от камионите, които се опитват да преминат през пролива Дувър-Кале, може да не са готови за френските митници, блокирайки потока през пристанищата. В следващите три месеца товарите се възстановяват на 50% до 70% от нивата преди Brexit.
– Лекарствата са „особено уязвими“ към сериозни продължителни забавяния; някои не могат да бъдат складирани, а за други не е практично да се складират за „очаквани закъснения до шест месеца“

– Снабдяването с някои пресни храни ще намалее; също така ще има намален избор на продукти. Въпреки че заплахата за доставките на чиста вода е „ниска“, възможно е стотици хиляди хора да изпитат проблеми.
– Някои трансгранични финансови услуги във Великобритания ще бъдат прекъснати
– Протестите ще се провеждат в национален мащаб, като ще са нужни полицейски ресурси
– Прекъсването на регионалния трафик може да повлияе на разпределението на горивото
– Незабавното налагане на мита от ЕС ще „наруши силно“ търговията с Ирландия, като селското стопанство и храните са най-засегнатите сектори

– Договорките при липса на сделка за ирландската граница ще бъдат „неустойчиви“ и ще принудят Великобритания да се върне към масата за преговори след дни или седмици
– Може да има сблъсъци между риболовните флоти на Великобритания и ЕС.
Депутатите консерватори се обединиха с опозиционните партии в понеделник, за да принудят правителството да публикува документите. Плановете бяха изтекли през миналия месец във вестник Sunday Times.
Един параграф е бил редактиран, според правителството заради „търговска тайна“. The Sunday Times съобщи, че разделът касае въздействието върху нефтените рафинерии.

Митата на ЕС ще направят износа на бензин от Великобритания неконкурентен, а решението на правителството да определи митата за вноса на бензин на 0% вероятно ще доведе до закриване на две рафинерии, което ще коства около 2000 работни места, твърди медията.
Правителството очаква последващите стачни действия в рафинерии да засегнат доставките на гориво според вестника.
Членовете на парламента също така поискаха от правителството да публикува съобщения за комуникацията между премиера и висшите съветници по операцията „Жълт чук“ и решението на правителството да суспендира парламента, което влезе в сила в понеделник вечерта.

Но Майкъл Гоув, отговарящ за Brexit без сделка, заяви, че правителството няма да го направи, за да запази личния живот на служителите.
Съветниците „нямат право на отговор и използваната процедура не им позволява да се защитят“, казва Гоув в писмо до бившия главен прокурор Доминик Грийв, който вкара вота в парламента. „Това нарушава основните принципи на справедливост.“
Администрацията претърпя още един удар в сряда, когато шотландски съд постанови, че решението на Джонсън да прекрати дейността на Парламента е незаконно, като нареди следващата седмица да се произнесе Върховният съд.

Говорителят на Джонсън заяви, че правителството ще се придържа към каквото и решение да бъде взето от съда. „Ние имаме абсолютно уважение към независимостта на съдебната система“, каза Джеймс Слак пред журналисти на бързо свикан брифинг.
Джонсън заяви, че спирането на работата на парламента е необходимо, за да може да изложи законодателните си планове на правителството в речта на кралицата на 14 октомври. Макар че е стандартна практика да се спре дейността на Парламента преди подобна реч, обикновено става въпрос за дни. Джонсън избра 5-седмична пророгация – най-дългата от десетилетия.
Колин Съдърланд, най-високопоставеният съдия на Шотландия, пояснява в решението, че документи, включително ръкописна бележка от Джонсън, показват, че „истинската причина за пророгацията“ е била да ограничи способността на законодателната власт да държи сметка на правителството.
Източник: Марица
Лесен начин за печалба: Нашенки и румънки натрупаха огромни суми от обири по улици и магазини във ВеликобританияБанди от добре обучени български и румънски жени печелят по 20 000 британски лири на месец от обири …Jul 14 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!