Нов щам: Тези 5 симптома говорят, че сте били заразени с невидимия Омикрон „Кентавър“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Светът е в треска от нов “ невидим Омикрон „, наречен “ Кентавър“. Какво се крие зад това име и как протича заболяването? На радара на Световната здравна организация вече има нов вариант на SARS-CoV2 – Омикрон , който се нарича Кентавър. Според някои експерти той може да е жизнеспособен дори при силен имунитет, но дали наистина е така? Мутацията на SARS-CoV2, обозначена като BA.2.75 и наричана още Кентавър, стана известна в Индия, съперничейки на подварианта BA.5 omicron, който помете света по разпространение. Първите препратки към BA.2.75 датират от началото на юни.

 Заедно с нормалните мутации на Омикрон, той има до девет допълнителни промени, нито една от които не трябва да бъде причина за безпокойство сама по себе си. „Но ако съберем всички заедно – това е друг въпрос“, каза наскоро Том Пийкок, вирусолог в катедрата по инфекциозни болести на Imperial College London. Той добави, че „очевидният бърз растеж и широкото географско разпространение“ на „Кентавъра“ е повод за безпокойство.

Омикрон Кентавър

Но д-р Емеш Адаля, старши научен сътрудник в Центъра за здравна сигурност Джон Хопкинс, каза пред Fortune в четвъртък, че не е ясно дали Кентавър може „наистина да излети“ в сравнение с BA.5 и сродните му варианти BA.4.

Служители на СЗО казаха, че наблюдават ултрановия подвариант и пуснаха нови данни за него. BA.2.75 е регистриран в „около 10 други страни“ освен Индия (включително няколко докладвани случая в Русия) и не е обявен за вариант, който предизвиква безпокойство, каза главният учен на СЗО д-р Сумя Сваминатан. Тя добави, че предаването, тежестта и способността на вируса да избегне имунитета в момента не са известни.

маски на закрито

Д-р Ерик Топол, професор по молекулярна медицина в Scripps Research и основател и директор на Scripps Research Translational Institute, каза в понеделник, че мутациите в новия подвариант „може да влошат избягването на имунитета в сравнение с това, което виждаме сега“, т.е. BA.5 и BA.4, като и двата се считат за подварианти, които избягват имунитет, придобит както чрез ваксинация, така и чрез предишна инфекция.

Д-р Емеш Адалия добави, че Кентавър „може просто да се разпространи за известен период от време, докато не срещне BA.5 и стане конкурентен да заразява хората“. „В момента не знам дали BA.2.75 ще бъде нещо повече от регионален проблем, който в крайна сметка ще бъде потиснат от BA.5“, усъмни се специалистът.

Ултрановата версия на вируса може също да представлява друго допълнително производно на „невидимия Омикрон“, вариант BA.2.12.1, в смисъл, че може да поеме лидерството за известно време – както стана с BA.2.12.1 в САЩ. Този вариант на вируса стана доминиращ над BA.2 през май и остана преобладаващ, докато BA.4 и BA.5 не го замениха в края на юни (вариантът BA.5 все още се счита за доминиращ в САЩ). Емеш Адалия и други вярват, че BA.2.75 може да остане доминиращ, докато не се появи следващият, по-преносим вариант.

Що се отнася до често срещания въпрос дали Кентавър може да причини по-сериозно заболяване, такъв сценарий „няма да се окаже нещо, към което еволюцията тласка“, каза Емеш Адалия. Лекарят добави, че хората с по-тежко заболяване са склонни да стоят вкъщи или в болница и са твърде болни, за да излязат и да разпространяват вируса. Затова експертът не предвижда силна паника в близко бъдеще.

Омикрон Кентавър признаци

Експертите отбелязват, че все още не са проследени забележими разлики в потока на Кентавър от други, вече известни варианти на Омикрон. Като цяло картината на заболяването може да наподобява остра респираторна инфекция, но с много силна слабост, мускулни болки, нощно изпотяване, главоболие и болка или нарушено храносмилане.

Отбелязва се, че вариантите на Омикрон не осигуряват много надежден имунитет и е възможно да се разболеете с всеки от подвариантите последователно. Експертите наричат ​​подварианта Omicron BA.5 „най-лошата версия на вируса, която сме виждали“, което се обяснява с „повишена трансмисивност“, далеч надхвърляща наблюдаваното преди. Затова все повече експерти призовават да не забравяме за повторната ваксинация и отново да започнем да използваме лични предпазни средства на закрито.

Скорошно проучване от Южна Африка установи, че тези, които преди това са били заразени с Омикрон, но не са били ваксинирани, са имали почти осемкратен спад в нивата на неутрализиращи антитела, когато са били изложени на BA.4 и BA.5. Тези, които са били ваксинирани преди това и заразени с Омикрон, са имали по-леко трикратно понижение на антителата.

Пациенти се оплакват, че след Омикрон ги мъчи нетипично заболяванеКоронавирусният щам Омикрон удря пациентите в още един орган. Пациенти започнали да развиват заболяв…Feb 18 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!