Най-добрите билки и домашни средства при лечение на пневмония:антивирусно, чисти дихателните пътища и помагат отхрачването!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Пневмонията е заболяване/възпаление на белия дроб и може да бъде бактериална, вирусна, алергична и хронична.
Билки и домашни средства при лечение на пневмония
След назначаване на стандартно лечение, може да опитате някои домашни средства, които да облекчат симптомите и да подпомогнат организма в борбата му със заболяването. Те могат да предоставят само облекчение на симптомите чрез укрепване на имунитета и улесняване на възстановяването.

Всеки 10-и пациент получава увреждане при лечение в болницаВсеки 10-и пациент получава увреждане при лечение в болница според световната статистика. 500 пациен…Jan 14 2020vijti.com

Чесън
Антимикробните свойства на чесъна помагат за убиването на бактериите, вирусите и гъбичките.

Освен това, помага за понижаване на температурата и улеснява отделянето на натрупаните храчки и секрет в дихателните пътища.
Смесете една чаша прясно мляко с 4 чаши вода и добавете половин чаена лъжичка счукан чесън към тях. Поставете на котлона и оставете да ври, докато течността остане една четвърт от първоначалното си количество. Пийте три пъти на ден.
Друг вариант да използвате чесън при пневмония е в смес с равни количества пресен лимонов сок и мед. Приемайте две до три супени лъжици от тази смес, 3-4 пъти на ден.
Също така, може да прилагате локално върху гърдите сок или паста от чесън.
Чай от джинджифил и чесън е друго подходящо средство.
Сусам
Сусамът има отхрачващо действие и спомага за експулсиране на храчките.
Сварете една супена лъжица сусамово семе в 250 мл вода за 3-4 минути. Добавете една супена лъжица ленено семе и оставете още няколко минути да поври. Прецедете сместа и добавете една чаена лъжичка мед и щипка сол. Пийте от тази смес веднъж дневно.

Куркума
Подобно на сминдуха, тази билка също така работи като муколитик (разтваря бронхиалния секрет) и експулсира слузта от организма, особено на дихателните пътища. Плюс това, има антивирусни и антибактериални свойства, които помагат в борбата с инфекциите.
Добавете куркума на прах към затоплено синапено масло, за да направите паста, която да втривате в гърдите си.
Пийте чаша топло мляко с една чаена лъжичка куркума на прах, два или три пъти на ден.
Смесете половин чаена лъжичка куркума и една четвърт чаена лъжичка черен пипер на прах в чаша топла вода. Пийте веднъж на ден.

Масло от риган
Маслото от риган е добър антимикробен агент, поради своите антибактериални и антивирусни свойства. Освен това, помага за разтваряне на натрупалата се слуз в дихателните пътища и подпомага отхрачването й.
Добавете две или три капки масло от риган към чаша топла вода или пресен сок. Пийте три пъти дневно.
Поставете една или две капки от това етерично масло върху памук или мека кърпа и я поставете под възглавницата си, за да може да вдишвате изпаренията през цялата нощ.

Ехинацея
Ехинацеята е една от най-добрите билки срещу настинка и грип. Твърди се, че тази билка стимулира имунната система и повишава устойчивостта към заболяване. В действителност, ехинацеята стимулира фагоцитозата (способност на някои имунни клетки да поглъщат и обезвреждат инфекциозни агенти). Притежава и леки антибактериални свойства. Затова, още при първите признаци за засягане на белия дроб от инфекция, започнете да приемате билката. Чай от ехинацея срещу пневмония може да направите като смесите:
1 чаена лъжичка изсушена ехинацея
1/4 чаена лъжичка лимонена трева
1/4 чаени лъжички листа от мента
мед или стевия – на вкус
1-2 чаши гореща вода
Добавете билките към водата и оставете да ври за около 5 минути. След като премахнете от котлона,  добавете мед или стевия, ако искате да подсладите. Пийте от този чай веднъж или два пъти на ден.Ехинацея не се препоръчва за ежедневен прием. Може да редувате с друга билка, с подобен ефект, като астрагалус.
Хора алергични към растения от семейство Asteraceae (Сложноцветни), като амброзия, може да са алергични и към ехинацея!

Лопен
Локалните успокояващи ефекти на тази билка я правят често използвано средство при респираторни заболявания. Отхрачващите й свойства спомагат за разреждане на слузта и храчките и по-лесното им отделяне. Намира приложение при редица респираторни заболявания като астма, бронхит, туберкулоза и пневмония. Много изследвания in vitro са показали, че лопен притежава способност да убие вирусите, когато влязат в контакт с тях. Чай от лопен може да приготвите като накиснете 1-2 чаени лъжички изсушен цвят и листа в 1 чаша вряла вода за около 10 минути, след което изпийте. Вдишването на парата, която излиза от чая също може да е от полза.
За да приготвите чай от лопен срещу пневмония се нуждаете от:
1 буркан с вместимост 1 литър
свежи листа от лопен и парчета от стеблото (листата трябва да бъдат нарязан или смачкани) или 1 чаша изсушени
вряща вода – достатъчно да запълни буркана
прясно мляко (по желание) – 1/2 чаша
мед (по желание) – 1-2 чаени лъжички.
Поставете пресните или изсушени билки в буркана и допълнете с врящата вода. Разбъркайте добре и покрийте съда плътно. Оставете  да престои най-малко 4 часа, а ако е възможно цяла – цяла нощ. На ден може да приемате 1 до 4 чаши чай, в зависимост от тежестта на заболяването. Готовата инфузия може да съхранявате в хладилник. Може да добавите мед и мляко към инфузията, като на половин чаша инфузия – добавяте половин чаша мляко. Може да използвате прясно мляко по Ваш избор, но козето мляко е много полезно за здравето на белите дробове.
Внимание! Не използвайте семена от лопен, тъй като съдържат ротенон, който може да бъде токсичен при продължителен прием. Бременни жени, малки деца и хора страдащи от бъбречно или чернодробно заболяване не бива да използват лопен, особено за дълги периоди от време!

Семена сминдух
Сминдухът има отлични муколитични свойства, насърчава изпотяването, намалява треската и помага за премахване на токсините от тялото. Съществуват много начини да използвате сминдух за приготвяне на чай срещу пневмония:
Пригответе чай от сминдух като поставите една чаена лъжичка семена от сминдух в 500 мл вряща вода. Прецедете и пийте четири чаши от сминдух на ден. За подобряване на вкуса, може да добавите малко лимонов сок. Когато се почувствате малко по-добре, може да намалите количеството чай, което пиете.
Може да подготвите комбиниран билков чай от една чаена лъжичка семена от сминдух, една чаена лъжичка джинджифил, една смачкана скилидки чесън и щипка лют червен пипер в чаша гореща вода за около пет минути. Прецедете и изстискайте сока от половин лимон в нея. Може да добавите и малко мед. Пийте този чай няколко пъти на ден.
Друг вариант включва 3 чаени лъжички семена от сминдух стрити на прах, 1 чаша горещ черен чай и 1-2 чаени лъжички мед (по желание). Смесете всички съставки и пийте веднъж на ден.

Домашен билков сироп за кашлица при пневмония (отхрачващ):
Употребата на този чай ще помогне за разтварянето и отделянето на слузта от белите дробове, което ще облекчи и някои от симптомите при пневмония. Нужни са:
вода – 120 мл
мед – 120 мл
изсушени листа от лопен – 1-2 чаени лъжички
изсушен пчелник – 1-2 чаени лъжички
изсушени листа от розмарин – 1-2 чаени лъжички
канела на прах – 1-2 чаени лъжички
сух нарязан джинджифил – 1-2 чаени лъжички
щипка лют червен пипер
Смесете всички съставки в подходящ съд и оставете да заври. След това, намалете котлона и оставете да къкри, докато остане половината от първоначалното количество. Взимайте половин до една чаена лъжичка от този отхрачващ сироп на всеки два часа. Съхранявайте останалото количество в хладилник.

Малката Михаела се бори за живота си, но са нужни по 60 000 евро за всеки курс на лечениеМихаела няма и 8 навършени години, но вече е преживяла 55 химиотерапии и 4 операции. Диагнозата е зл…Jan 8 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!