Марги Хранова със смешна пенсия след увеличението от юли:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Поредната родна звезда, която се оплака, че взема мизерни пари от пенсия , е естрадната звезда Маргарита Хранова . И макар да не й се налага да „опира до тях“, за да покрива месечните си разходи, сумата все пак е смешна по днешните стандарти. Със 117 лева под минималната пенсия получава обичаната певица, предават от ПИК. Дори след увеличението от юли пенсията й продължавала да стои закотвена на 350 лева. „Дано да не допирам до нея“, жалва се изпълнителката на „Устрем“, която всъщност взема едни от най-оскъдните пари в цялата артгилдия.

70-годишната Хранова дори не могла да се „класира“ за минималния размер от 467 лева, който влезе в сила от 1 юли, тъй като и тя подобно на мнозина свои колеги имала проблеми с доказването на стажа, които десетилетия наред стоят все така неразрешени. Певицата признава, че все още в душата си чувства обида, че през 2019 г., когато сама реши да кандидатства за персонална пожизнена пенсия в размер на 700 лева, от Министерството на културата отказаха да ѝ я дадат, без да посочат доводи за това.

Още тогава Марги се ожали, че най-неприятно ѝ станало не че са ѝ отказали парите, защото явно е имало хора, които ги заслужават повече от нея, но че дори нямали доблестта да ѝ се обадят по телефона и да я уведомят, а я оставили да стои в неведение и да се надява, че най-после приносът ѝ за културата, творчеството ѝ и дългогодишната ѝ кариера ще бъдат оценени достойно.

„От 1969 до 1979 г. изобщо няма никакви документи, дали са изгорели, дали са се изгубили, няма ги и не можаха да се намерят. А тогава беше нашата най-активна дейност в Концертна дирекция. Аз започнах през 1971 г. с трио „Обектив“, после продължих с моята група. След този период се намират тук-там някакви документи. Хонорарите сме си ги вземали, няма я документацията, че са ни плащали осигуровките. Според мен е някаква немарливост или са изгорели. Всички ние от това поколение вече сме в пенсионна възраст, имаме право на пенсии, през годините сме доказали своето присъствие на поп-сцената“, коментира неуредиците с пенсиите в естрадата Марги.

За да се издържа, тя разчита на концертната си дейност, която не прекрати дори по време на пандемията и продължаваше да има срещи със своята многобройна публика. Освен това основно перо в семейния им бюджет с нейния мъж Кирил е и тяхната картинг писта в София, от която припечелват добре, особено през топлите сезони на годината. Марги се води и на заплата като солистка на Ансамбъла на въоръжените сили, откъдето всеки месец на точна дата ѝ изплащат сигурна сума, с която да покрива част от разходите си.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!