Лъч надежда за третата възраст: КНСБ иска пенсиите да скачат с 15 на сто годишно

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Пенсиите да растат ежегодно с около 15% предлага КНСБ, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров.
Според него преизчисляването на пенсиите би променило модела на пенсионно осигуряване, ще разруши тотално системата, ще доведе до несправедливост, защото половината пенсионери ще получат едно добро увеличение, а другата половина – „едно голямо нищо”.

От КНСБ смятат, че така и мотивацията на младите да се осигуряват на пълни размери на доходите ще бъде тотално разрушена. Синдикатът настоява изпреварващото увеличение на пенсиите да става по два начина – през годишното осъвременяване, което от КНСБ държат да продължи, така и през увеличаване на тежестта на коефициента на всяка година стаж в пенсионната формула, което отчита приноса на всеки осигурен и пенсионер.

Ето кои политици и звезди прибират рекордни пенсииНа фона на хилядите бедстващи пенсионери в България, които получават скромни, а някои мизерни пари з…Mar 15 2021vijti.com

Друга идея е средното дневно обезщетение за безработица да нарасне от 26 лв. на ден на 70 лв. на ден (от 573 лв. месечно на 1477 лв. месечно) до 2025 г. Аналогичен подход се предлага и за нарастването на минималното обезщетение за безработица до 2025 г. То трябва да нарасне от 264 лв., колкото е в момента на месец (12 лв. на ден), до сума, която да е равна на 60% от установената минимална работна заплата за страната.

Това означава, че към 2025 г. размерът на минималното обезщетение за безработица трябва да бъде – 743 лв. на месец (35 лв. на ден), смятат от КНСБ.
Подобно увеличение трябва да има и за обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, което да се повиши от 380 лв. на 730 лв.

Ето кога започва изплащането на всички месечни помощи

Агенцията за социално подпомагане започва изплащането на всички месечни помощи от 16 март, съобщиха от пресслужбата на МТСП.

Сред тях са месечната помощ за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, ежемесечната подкрепа за отглеждане на дете до навършване на една година, месечна помощ за отглеждане на дете с трайни увреждания и за дете без право на наследствена пенсия от починал родител.

От следващата седмица започва изплащането и на месечната помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка, както и месечната финансова подкрепа за хора с трайни увреждания над 18-годишна възраст.

Приема се увеличение на всички пенсии, както и на пенсионната възраст Всички пенсии ще се повишат с 5,5% от юли 2022 година. Това е записано в План за изпълнение на Наци…Mar 17 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!