Липсата на тези храни причинява главоболие, косопад изтръпване на крайниците или други внезапни промени

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Прекомерният косопад, обриви, суха кожа или други внезапни промени по тялото често са симптоми, чрез които тялото ни дава да разберем, че нещо не е наред.

За да не изпадате в ненужна паника, ще се радваме да ви успокоим.

Често е достатъчно да добавите определен вид витамини или минерали и проблемът изчезва. Важно е обаче да разберем какво точно липсва на тялото ни.

Нашето тяло ни показва липсата на витамини или други необходими вещества с незабележими, но в някои случаи по-изразени симптоми.

Необходимо е обаче да ги забележите навреме и бързо да попълните необходимите вещества. В противен случай те могат да се превърнат в по-сериозни здравословни усложнения.

Обърнете внимание на тялото си и преди да използвате изкуствени хранителни добавки, заложете на „естественото“ набавяне на витамини и хранителни вещества за организма си.

Храна против мигрена и главоболие

Фолиева киселина и витамин B12

Първоначално тялото без тези елементи страда от стрес.

Човек става раздразнителен и нервен.

Дългосрочната липса на вещества води до по-сериозни последици.

Можете да получите достатъчно фолиева киселина от броколи, спанак, аспержи, тиква, цвекло и авокадо. А витамин В12 се намира в кокошите яйца.

Мед и желязо

Жените най-често страдат от липса на тези елементи.

Имат мигрена, депресия и ниско кръвно налягане.

Ако искате да попълните запасите от мед в тялото, трябва да ядете боб, ядки и козе сирене.

Но желязото се съдържа и в водорасли, сусам, семена, черен дроб и зеленчуци.

Витамин B6

За да намалите главоболието и гаденето, трябва да ядете лесно смилаема храна. Консумацията на витамин B6 също помага.

Съдържа се в зърнени култури, пресни зеленчуци, черен дроб и боб.

Витамин D

Установено е, че хората, чиято кръв е с намалени нива на витамин D, имат 20% повече симптоми на главоболие.

Така че яжте повече морски дарове, яйца, боб и млечни продукти.

И също така е необходимо да излизате повече на слънце.

Кога липсват определени витамини и къде можете да ги намерите естествено!

Напукани устни

Ако постоянно имате напукани и сухи устни, въпреки достатъчната грижа и хидратация, най-вероятно става дума за дефицит на желязо, цинк и витамини от група В (В3, В2, В12).

Вегетарианците често се сблъскват с този проблем, тъй като тези вещества се набавят предимно от месо.

Какво трябва да включите в диетата си?

Вече споменатото месо – говеждо, дивеч, птици, но също така и риба – особено риба тон и сьомга.

Също толкова важни са яйцата, варивата, лещата и ядките.

Търсете и храни с високо съдържание на витамин С, благодарение на който желязото се усвоява много по-бързо и лесно.

Това са храни като броколи, червен пипер, зеле или карфиол.

Прекомерна загуба на коса

Ако напоследък сте забелязали засилен косопад, в организма ви липсва витамин В7 – наричан още витаминът на красивата и здрава коса.

Пресните яйца са богат източник на протеини.

Въпреки това протеинът авидин, който съдържат суровите яйца, блокира усвояването на витамин B7 и може да бъде следствие от неговия дефицит, а оттам и от споменатите симптоми.

Какво трябва да включите в диетата си?

Започнете да ядете варени яйца и включете в диетата си сьомга, авокадо, гъби, карфиол, соя, орехи, малини и банани.

Червеникави или, напротив, бели обриви, прекомерно суха кожа

Акнеподобните кожни промени обикновено се появяват по ръцете, лицето, бедрата и гърба.

Промените по кожата и прекомерната сухота на кожата най-често сигнализират за недостиг на полезни мастни киселини от организма и недостиг на витамини А и Е.

На първо място е необходимо да се изключат трансмазнините (които се намират в купените от магазина бисквити) и наситените мазнини от диетата и да се консумират повече здравословни мазнини.

Можете да ги намерите в риби като сьомга или сардини, в орехи и бадеми. Полезни са и ленените семена.

Също така не забравяйте зелените зеленчуци, морковите, сладките картофи и червените чушки – тези храни съдържат голямо количество бета-каротин, от който тялото ни се нуждае, за да получи необходимите витамини за кожата.

Изтръпване на ръцете, краката или други части на тялото или внезапно изтръпване на някои части на тялото.

Тези симптоми показват проблем с периферната нервна система, за която витамините B9, B6 и B12 са от съществено значение за правилното функциониране. В допълнение към горните симптоми може да се появи потиснато настроение или прекомерна умора.

Какво трябва да включите в диетата си?  За премахване на дефицита са отлични цвеклото, спанакът, аспержите, варените яйца, бобът, ракообразните, раците и пилешкото (в идеалния случай домашно приготвено).

9 ясни признака, че на тялото ви липсва магнезий и най-лесният начин да го набавите в тялото си!

Ако постоянно се чувствате уморени, страдате от мигрена и имате мускулни крампи, най-вероятно това е липса на магнезий в тялото ви. Затова трябва да изострите вниманието си и да можете да откриете дефицита навреме.

1. Неконтролируемо желание за сладки храни

Спешното желание за нещо сладко може да бъде един от най-сигурните признаци, че на тялото му липсват определени минерали, особено магнезий. Загубата на магнезий при жените често се свързва с менструация и при спортисти с интензивни тренировки, когато тялото използва по-голямата част от магнезия за мускулна работа.

2. Мускулни болки и крампи

Мускулните спазми и болката могат да бъдат много болезнени. Ако редовно страдате от спазми, това може да е признак за ниски нива на магнезий.

Магнезият и витамините D, E и B могат ефективно да предотвратят мускулни крампи.

Така че посетете вашия лекар, за да проверите нивата си на тези витамини и се уверете, че получавате препоръчителната дневна доза от всеки.

Можете също да опитате да облекчите страданието, причинено от спазми, като масажирате засегнатите мускули с кръгови движения.

3. Безсъние

Дефицитът на магнезий може да причини безсъние. Магнезият е жизненоважен за функция, наречена „отпускане на мозъка“. Тази способност на мозъка ни помага да се отпуснем и да спим спокойно.

Както споменахме по-горе, ниските нива на магнезий могат да доведат до мускулни крампи. Това причинява синдром на неспокойните крака, състояние, което кара краката да се чувстват неудобно през нощта. В резултат на това качеството на съня намалява.

4. Болест на костите

Дефицитът на магнезий също може да увеличи риска от развитие на проблеми с костите. Това може да доведе до повишен риск от фрактури. Въпросът е, че магнезиевият дефицит се отразява на нивата на калций в кръвта, а калцият е от съществено значение за поддържането на здрави кости.

5. Киселини

Ако имате недостиг на магнезий, храната и стомашната киселина се връщат обратно в хранопровода. Това води до усещане за парене, наречено киселинен рефлукс или киселини.

6. Стрес и апатия

Магнезият е основен елемент за изграждането на силна нервна система. Този елемент е отговорен и за релаксацията и способността на нашата психика да си почива. При липса на магнезий в организма човек изпитва безпокойство и стрес без причина. Така че рискът от депресия се увеличава драстично.

7. Запек

Има много причини , поради които може да имате запек, от стрес до липса на достатъчно фибри. Магнезият има фундаментален ефект върху много части на тялото, включително храносмилателния тракт. Поради липсата на този минерал функциите на червата не работят правилно, което води до запек.

8. Умора

Магнезият е необходим за важни реакции, които произвеждат енергия в клетките. Без магнезий няма да имате достатъчно енергия на клетъчно ниво. Това може да се прояви като умора, ниска енергия и липса на сила, невъзможност да станете сутрин отпочинали. Силни главоболия

Ако имате дефицит във всички тези области (витамини A, B, C и D), това може да доведе до много силно главоболие. Мигрената обикновено засяга само едната страна на главата. Недостигът на магнезий може да причини мигрена и чести главоболия. При липса на този минерал кръвоносните съдове в мозъка бързо се стесняват и разширяват, което е причина за мигрена. Достатъчното количество магнезий в организма намалява риска от промени в кръвоносните съдове и премахва главоболието.

Кои храни са с високо съдържание на магнезий?

Една балансирана диета може да покрие дневните нужди на тялото ви от магнезий. Много хора нямат достатъчно магнезий, защото водят нездравословен начин на живот.

Ето списък с храни, които могат да повишат нивата на магнезий:

Ядки и семена

Зърнени храни

Пълнозърнест хляб

Боб

Пресни и сушени плодове

Зеленчуци

Риба

Забелязвали ли сте някога симптоми на магнезиев дефицит в тялото си? Какво Ви помогна да се справите с тези симптоми? Споделете своя опит и ни напишете коментар! 

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Страдате от световъртеж, изтръпнали ръце и често главоболие – това е за васМного хора страдат от проблеми с шийния отдел на гръбначния стълб. Важно е да знаете, че гръбначният…Dec 12 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!