Кунчев: Време е да се затворят заведенията

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Следваща мярка, която трябва вече да се обмисля, е затварянето на заведенията, стадионите и спирането на всякакви мероприятия със събиране на хора. Това заяви главният дэржавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова тв тази сутрин.

В Европа вече това се случва, Европа е на гребена на вълната от втори пик в момента и предстои и при нас случаите да се увеличават. И ако не вземем мерки и хората не се пазят и не пазят останалите, ще достигнем по 5000 болни на ден, коментира здравният инспектор.

Протестиращи палиха маски пред Министерски съвет Заявиха, че не смятат да изпълняват изискването на здравното министерство, влизащо в сила …Oct 21 2020vijti.com

Кунчев обяви ,че числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава и вече е 1:1.2,  или 10 души заразяват 12.

„Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им”, каза още доц. Кунчев.

Той отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма много голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото лични мнение е, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора – в баровете, на стадионите, дори и по политически причини.

С новите сектори в новите болници и с новите мерки искаме да избегнем именно ситуацията лекарят да избира кого да спаси измежду пациентите, отгонори Кунчев на въпрос ще има ли правила, по които лекарите, ако се наложи, ще вземат подобни решения. Няма морална логика да се взема такова решение, коментира медикът.

Относно намаляването на карантината от 14 на 10 дни той обясни, че контактните лица се карантиниратв зависимост от близостта на общуване с положителен заразен.

Той е на мнение, че медиците нямата да се справят и даде пример с днешните цифри – при 500 заразени  в София, контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност.

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо могат да се вземат мерки”, смята доц. Кунчев.

Той определи, че  най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

„Когато говорим за 2000 случая е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да имаме. Важното е да личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях”, добави доц.Кунчев.

Относно офисите той подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба, ставало ясно след проведен разговор с него. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази „борба” медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании. Здравният инспектор е на мнение, че въпреки че здравната информация е поверителна, хората трябва да споделят с близките си, че са заразени, за да могат по-лесно да се взимат мерки.

Д-р Георги Тодоров: Маските са безсмислени, пропускат не един, а 800 вируса едновременно! Това е все едно да си легнете с презерватив и да няма жена до вас, обясни лабораторният лекарВидео…Oct 20 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!